2009 utolsó üvegzsebe

2009 utolsó üvegzsebe

2010. 01. 05. 19:05

Megérkezett Esztergom városának utolsó 2009-es üvegzseb jelentése. Visszafogott költekezés jellemezte az óév utolsó hónapját.

A jelentésben mindösszesen négy tétel szerepelt.

30 milliót fizettünk a Giegler Kft-nek "Mélygarázsban 330 db gépkocsi beállóhely és 5 db motorkerékpár beállóhely" címszó alatt. Az elnevezés önmagában is érdekes, ugyanis az 1,68 milliárd forintos teljes vételárat azzal indokolták, hogy nem beállóhelyeket vásárol a város, hanem egy komplett épületet.

30,64 millió forint jutott a Bánomi II. beruházásból a Magyar Aszfaltnak.

A Partner Mérnöki Iroda 5 millió forinttal lett gazdagabb az Esztergom - Esztergom Kertváros közti kerékpárút, a Borz Kft. pedig 5,9 millióval gyarapodhatott a Széchenyi tér 21-ben található társasház elektromos felújításának terveiért.

 

Az elmúlt év üvegzsebet érintő kiadásait az alábbi diagram szemlélteti.

 

Mint látható két nullás hónap is található a kimutatásban, a januári 0 forintos érték oka igen prózai, a mai napig nem publikálta a városháza ezt az adatot.

A szeretgom még 2009 októberében email-ben kereste meg Takács István sajtóreferenst a januári adatok publikálása végett, ám válasz azóta sem érkezett.

Az augusztusi nullás adat oka pedig az, hogy a nyilvánosságra hozott táblázat egyetlen sorában a búbánatvölgyi tóberuházás szerepel csak 96,4 millió forint + áfa értékben, ám az adatszolgáltatás szerint kifizetés nem történt.

A legkiemelkedőbb hónap a február volt, a maga 666 milliós összegével. Erre alaposan rásegített a mélygarázs aktuális törlesztőrészlete, ami 336 millió forintot tett ki.

Érdekes módon ugyan ezen a jogcímen szintén a mélygarázsra októberben 228,83 majd decemberben 30 milliót fizettünk szintén a Giegler Kftnek.

Ezen adatok szerint 2009-ben 595 millióba került a városnak az alig néhány milliós bevételt termelő parkoló.

Ez az összeg az üvegzseb hatálya alá eső 2,35 milliárd forintnak az egynegyedét teszi ki.

 

Törölt felhasználó

2010. 01. 07. 13:06

Az is elkeserítő valahol, hogy a 21 milliárdos költségvetésből nincs csak kb 2,5 milliárd, amelynek az elköltése publikus.

 

Törölt felhasználó

2010. 01. 06. 10:01

Nem akarok messzemenő gazdasági következtetéseket levonni semmiből, mert nem értek hozzá, de az 595 millió kifizetés a Giegler számára, nagyságrendileg megegyezik azzal az összeggel, amit a város faktorálással volt kénytelen pótolni (550 millió).

 

"A válság emberi hiányosságokra, kétes döntésekre és jellemhibákra vezethető vissza" - mondta Orbán épp egy évvel ezelőtt Esztergomban...

Egész pontosan így hangzott ez:

„A válság okai között ott találjuk a hamis adatok feltüntetése nevű emberi cselekedetet. Ezt a mi nyelvünkön hazugságnak nevezik. Ott találjuk a magasabb fizetés reményében hamis módon végzett hitelbírálatot, ezt lopásnak nevezik. Ott találjuk a hitelképtelen ügyfelek politikai nyomásra történt hitelezését. Amerikában voltak ilyen történetek. Ezt visszaélésnek és zsarolásnak szokás nevezni. És ott találjuk a részrehajlóan elkészített értékpapír-minősítéseket, vagyis a csalást. Uraim és hölgyeim, ha egyenesen beszélünk, a mostani válság mögött olyan emberi, erkölcsi és jellemhibákat találunk, mint a hazugság, a lopás, a visszaélés, a zsarolás és a csalás"