2009 utolsó üvegzsebe
Gazdaság
2010. jan. 5.

<p>Megérkezett Esztergom városának utolsó 2009-es üvegzseb jelentése. Visszafogott költekezés jellemezte az óév utolsó hónapját.</p>

A jelentésben mindösszesen négy tétel szerepelt.

30 milliót fizettünk a Giegler Kft-nek "Mélygarázsban 330 db gépkocsi beállóhely és 5 db motorkerékpár beállóhely" címszó alatt. Az elnevezés önmagában is érdekes, ugyanis az 1,68 milliárd forintos teljes vételárat azzal indokolták, hogy nem beállóhelyeket vásárol a város, hanem egy komplett épületet.

30,64 millió forint jutott a Bánomi II. beruházásból a Magyar Aszfaltnak.

A Partner Mérnöki Iroda 5 millió forinttal lett gazdagabb az Esztergom - Esztergom Kertváros közti kerékpárút, a Borz Kft. pedig 5,9 millióval gyarapodhatott a Széchenyi tér 21-ben található társasház elektromos felújításának terveiért.

 

Az elmúlt év üvegzsebet érintő kiadásait az alábbi diagram szemlélteti.

 

Mint látható két nullás hónap is található a kimutatásban, a januári 0 forintos érték oka igen prózai, a mai napig nem publikálta a városháza ezt az adatot.

A szeretgom még 2009 októberében email-ben kereste meg Takács István sajtóreferenst a januári adatok publikálása végett, ám válasz azóta sem érkezett.

Az augusztusi nullás adat oka pedig az, hogy a nyilvánosságra hozott táblázat egyetlen sorában a búbánatvölgyi tóberuházás szerepel csak 96,4 millió forint + áfa értékben, ám az adatszolgáltatás szerint kifizetés nem történt.

A legkiemelkedőbb hónap a február volt, a maga 666 milliós összegével. Erre alaposan rásegített a mélygarázs aktuális törlesztőrészlete, ami 336 millió forintot tett ki.

Érdekes módon ugyan ezen a jogcímen szintén a mélygarázsra októberben 228,83 majd decemberben 30 milliót fizettünk szintén a Giegler Kftnek.

Ezen adatok szerint 2009-ben 595 millióba került a városnak az alig néhány milliós bevételt termelő parkoló.

Ez az összeg az üvegzseb hatálya alá eső 2,35 milliárd forintnak az egynegyedét teszi ki.

 

(forrás)