Mától vallhat Meggyes Tamás
2010. jan. 4.

<p>Egy hónapja van Esztergom országgyűlési képviselőjének arra, hogy leadja vagyoni helyzetét ismertető nyilatkozatát.</p>

Február elsejéig nyújthatják be az idén az Országgyűlés elnökénél a Tisztelt Ház tagjai vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatukat.

Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint a képviselők egy ciklusban 6 alkalommal - mandátumuk megszerzése után, megbízatásuk megszűnésekor, és minden év januárjában - tesznek vagyonnyilatkozatot. A dokumentumhoz a vele közös háztartásban élő házas-, vagy élettársának, valamint gyermekének vagyonnyilatkozatát is csatolni kell.

 

Amennyiben ezt nem tesz meg, akkor mulasztása pótlásáig nem gyakorolhatja képviselői jogait és javadalmazásban sem részesülhet.

Azoknak a honatyáknak, akik önkormányzati képviselők, vagy polgármesterek e megbízatásaik miatt további vagyonnyilatkozatokat is kell kitölteni az adott településekhez.

Az országgyűlési képviselői vagyonnyilatkozatok nyilvánosak. Azokat idén február 2-től a Parlament honlapján "Vagyonnyilatkozat 2009" cím alatt bárki megtekintheti. A családtagok vagyoni helyzetét tükröző bevallások nem nyilvánosak, de az Országgyűlés Mentelmi bizottságánál megőrzik azokat, és esetleges vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárás esetén a testület tagjai belenézhetnek a dokumentumokba.