Esztergom elüldözi a búvárokat is?
Közélet
2009. dec. 17.

<p>Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a divecenter.hu portál egyik fórumára, ahol a Palatinus tavat az elmúlt hét évben országos hírű búvár célponttá tevő egyesület ellen az Esztergomi Önkormányzat által indított botrányról olvashatunk, melynek egyetlen eddigi eredménye az, hogy szétverte mindazt, amit önkéntesek, civilek az elmúlt években felépítettek. Újabb zsigeri konfrontációigény által indukált ámokfutás bontakozik ki a szemünk előtt.</p>

Az Esztergomi Spartacus Sport Egyesület Búvár Szakosztálya november 20-án kapott egy levelet a polgármestertől, amiben az állt, hogy lejárt a szerződés  a Palatinus tó partján működtetett búvárlétesítmények által használt területre, és 30 napon belül állítsa vissza a strandon az eredeti állapotot. A levél kézhezvételével egyidőben, Meggyes megbízottja (a strand üzemeltetője) alternatív javaslattal élt, miszerint ha aláírnak vele egy megállapodást, akkor az elkövetkezőkben (2+2 év volt a tervezetbe írva) biztosítja a szakosztályi tagok számára a bázis ingyenes használatát. A megállapodást szerint nem a szakosztály üzemeltetné a bázist, hanem a megbízott, illetve akivel ő szerződik, de az nem derült ki, hogy konkrétan kire gondol. A több millió forint értékű létesítményeket az elmúlt hét évben az egyesület készítette, gyártotta, telepítette, tartotta karban.

Ezzel szembesülve a szakosztály tagsága azt a döntést hozta, hogy ezt a megállapodást nem írja alá - nem adják át az Önkormányzatnak ingyen és bérmentve az általuk létrehozott, bevezetett, bejáratott létesítményt cserébe pár belépőjegyért. Lehetséges megoldásként a bázis áttelepítése merült fel a tó másik végébe - a magántulajdonban lévő öbölbe. A tulajdonostól erre szabad utat kaptak: el is kezdték az új bázis kialakítását.  A munkát azonban nem tudták befejezni, ugyanis a terület gazdája a korábbi megállapodás ellenére visszalépett, és nem járul hozzá, hogy az öbölben búvárbázis létesüljön... Kiderült, hogy szóltak neki az Esztergomi Önkormányzattól és "megkérték", hogy ne engedje oda a bázist.

A szakosztály mindezek ellenére a saját tulajdonát még ekkor sem kívánta ajándékba átadni egy "idegen" számára, és a polgármester kérésének megfelelően felszámolta a létesítményt, puszta földet hagyva maga után. A kitermelt létesítmények ideiglenesen "szárazdokkba" kerültek.

Az Önkormányzat időközben kifejezte azon szándékát, hogy a bázist újjáépítené és saját maga továbbüzemeltetné. Újabb sikertörténet városi cég születése előtt állunk?

A bázis helye

 

(forrás)