Valótlant állított Bayer Zsolt - elsőfokú ítéletek a Hídlap és a Magyar Hírlap ellen indult sajtóperekben
Közélet
2009. dec. 8.

<p>A Bayer Zsolt által jegyzett, a Hídlapban és a Magyar Hírlapban megjelentetett "Dózsafalva" cikkek kapcsán ítélethirdetéssel lezárult az a két elsőfokú sajtóhelyreigazítási eljárás, amit a Szeretgom üzemeltetőjeként indítottam a Komárom-Esztergom Megyei Bíróságon és a Fővárosi Bíróságon.</p>

Mindkét eljárásban sajtóhelyreigazításra kötelezték az alperes sajtótermékeket valótlan tényállítások miatt. Eszerint valótlanul állította Bayer Zsolt cikkében, hogy a meggazdagodás szándékával vásároltam telkeket, majd ezen "meggazdagodás" elmaradása miatt indítottam el a Szeretgom portált. Valótlan volt az a tényállítás is, hogy a Szeretgomot Horváth Mihály finanszírozza.

Az egyetlen kifogásolt mondat, mellyel kapcsolatban a bíróság nem adott helyet helyreigazításnak, a Szeretgomon folyó gyűlölethadjárat állítása volt - ezzel kapcsolatban lényegében mindkét bíróság Bayer véleménynyilvánításának minősítette azon félmondatot, hogy "Cserép János informatikusban feltámadt a rendíthetetlen patrióta, és nyomban létre is hozta a SZERETGOM nevű portált, amely azóta a Meggyes elleni gyűlölethadjárat első számú médiuma.". A bíróság a mondat ezen részének valóságtartalmát nem értékelte, mert véleménynyilvánításként és nem tényállításként állt hozzá a kérdéshez, és sajtóhelyreigazításnak ma Magyarországon csak valótlan tényállítás esetén van értelme.

A bírósági döntés ellen, a meg nem ítélt helyreigazítások kapcsán, mindkét perben fellebbezünk.

(forrás)