Felfüggesztett telekösszevonás
Közélet
2009. dec. 2.

<p>Bár a városházi média nem számolt be róla, de a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság még november 18-án felfüggeszette az Esztergom Város Önkormányzata által kezdeményezett, a Regia-Civitas beruházásához kapcsolódó telekösszevonási határozat végrehajtását.</p>

A KÖH ( Kulturális Örökségvédelmi Hivatal) még augusztus hónapban engedélyezte a telekegyesítést, ám a jogerős határozatot a szomszédos ingatlan tulajdonosa a bíróságon megtámadta, mivel számára az ügyféli jogokat nem biztosították és sem az eljárás megindításáról sem pedig az elsőfokú határozatról nem értesítették.

A felperes kifogásolta továbbá, hogy a tulajdonában lévő Bástya Áruház vásárlói számára a parkolás ellehetetlenül, csak egy magántulajdonban lévő mélygarázsban lenne megoldható, amelynek kapacitása az építési engedély szerint még a szálloda igényeit sem tudná kielégíteni. Szintén kifogás tárgyát képzi az, hogy az áruház teherrámpája, amelyen keresztül az árufeltöltés történik, a jövőben ugyanezen mélygarázson keresztül lenne csak megközelíthető.

A felfüggesztő határozat indoklásában kitérnek arra, hogy egy helyszíni szemle megállapította: a jogtalanul elbontott rámpát a benyújtott vázrajzon nem szerepeltették, pedig a valóságban az létezett és az ingatlan-nyilvántartásban is szerepelt.
A bíróság a felperes kérlemének indoklását alaposnak találta, sőt emellett figyelembe vette a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) azon végzését is, melyben kimondják: a Bástya parkoló engedély nélkül lett elbontva a városközpontban.

Az NKH az árufeltöltés jogszabály- és műszaki előírásokkal ellentétes tervei miatt nem járult hozzá a Fürdő szálló felújításához és bővítéséhez.

Az ügyhöz kapcsolódóan a Megyei Rendőrkapitányság szóvivője a szeretgom.hu-nak megerősítette: a jogtalan rámpabontás ügyében hivatali visszaélés gyanúja, a telekösszevonással kapcsolatban pedig közokirat-hamisítás miatt folyik nyomozás ismeretlen tettes ellen a kapitányságon.

 

(forrás)