Magyar zászló leng a szíriai margati várhegyen

Magyar zászló leng a szíriai margati várhegyen

Törölt felhasználó
2009. 11. 27. 21:05

Major Balázs régész érdekes, élményteli előadást tartott a Győri Hittudományi Főiskolán, a szíriai Margatban, a Közel-Kelet egykor legnagyobb keresztes lovagvárában folyó ásatásokról.

Major Balázs arabista, régész, történész 2008-ban szerzett PhD-fokozatot a Cardiffi Egyetemen. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója, az OTKA posztdoktori ösztöndíjasa, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió vezetője. Kutatási területe a késő antik és középkori településhálózat a Kelet-Mediterráneumban, a Közel-Kelet késő antik és középkori hadiépítészete, a szíriai tengerparti régió történeti és régészeti topográfiája - írja Ábrahám András és Kovács Gergő.

A szíriai tengerparton fekvő Margatban található a térség legnagyobb keresztes vára, mely a Johannita lovagrend legfontosabb szentföldi erődítése volt.

A híres várat II. András magyar király is felkereste keresztes hadjáratáról hazatérőben, és komoly évjáradékot rendelt fenntartására.

Az eddig régészeti szempontból teljesen kutatatlan Margatban 2007 óta dolgozik a magyar és szíriai kutatókból és diákokból álló régészeti misszió, mely számos különböző tudományterület módszerével igyekszik minél teljesebb képet kapni a várról és annak életéről.

 

 2009. 11. 29. 21:29

Nagyon irígylem Major Urat!