Anyagi okok miatt hónapokra bezár a Keresztény Múzeum!
2009. nov. 26.

<p>Drasztikus takarékossági intézkedésre kényszerült a világhírű Keresztény Múzeum: decembertől 3 hónapon át zárva tartanak.</p>

Európa egyik legjelentősebb egyházi tulajdonú gyűjteményét egyre kevesebben látogatják. A megye többi múzeuma is nehéz helyzetben van, többen rövidítették a látogatási időt.

Amikor a XIX. században Simor János műgyűjtő érsek megálmodta a Keresztény Múzeumot, nem gondolta volna, hogy elkövetkezik a gyűjtemény ellehetetlenülése. Pedig ennek jele, hogy Európa egyik legjelentősebb egyházi tulajdonú kép- szobor-, metszet és kárpitanyaga decembertől három hónapon át nem lesz látható. Az okok prózaiak, s természetesen anyagi természetűek.

A Vízivárosi Prímási Palotában kiállított, elsősorban középkori festményanyagra alapozódó, hatalmas, statikus gyűjteményre egyre kevesebben kíváncsiak. A Várhegy közel félmilliós látogatottságával szemben itt évek óta alig érik el a húszezres látogatói számot; így bevételük alig van, apanázsuk fenntartásra is alig elég.

Megpróbáltak már sok mindent: szűkítéssel, korlátozásokkal, de a helyzet nem javult. Ráadásul dugába dőlt a terv, hogy a javarészt raktárban lévő, nem középkori, hanem barokk és még fiatalabb képanyag feljusson az Ószemináriumba.

Cséfalvay Pál kanonok, igazgató, művészettörténésztől megtudtuk: az átszervezés, amit a nyitva tartásban is érvényesíteni kellett, érintette egyik fióktárlatukat, a Mindszenty-kiállítást: ez a Kincstár melletti időszaki terembe költözött át.

- Mi nem csukunk be télire, de rövidített nyitva tartással, kevesebb teremőrrel fogadjuk a látogatókat - mondja Horváth Béla, a Vármúzeum igazgatója.

- Ha elszoknak tőlünk a látogatók, nagyon nehezen tudjuk őket visszacsábítani.

A Vármúzeum közlése szerint a megjelent információkkal ellentétben: ott hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig várják a látogatókat!

 

Forrás: kemma.hu