Ki a szemét?
2009. 11. 22. 22:15

Kis vasárnap délelőtti idill képei következnek, a mindig napfényes, az egyre csak gyarapodó Esztergom belvárosából. Vajon a 140%-os szemétdíj növelés nem elég ahhoz, hogy ilyesfajta kép ne fogadhassa azokat a szerencsés embereket, akik a városunkba látogatnak?

Kire lesz fogva ez az áldatlan helyzet?

Ki lesz a szemét?

Az EU? A kormány? A polgár, aki ki akarja dobni a szemetét?

 

2010. 02. 03. 11:21

Hol lehet arról olvasni, hogy azon közszolgáltatások díjai aminek ár meghatározásánál az ÖNKORMÁNYZATNAK döntési joga van,

hogyan alakúltak 2010 január 01-től? Gondolom ez nem csak engem érdekelne!! Kimondottan ESZTERGOMRÓL van szó

2010. 02. 03. 10:59

Kossuth rádió ma délelőtti adásában a szemétdíjakról esett szó. A megkérdezett szakember ( sajna nem tudom, ki volt ) azt nyilatkozta, hogy a nagyobb távolságok miatt sok helyen növekedtek a szemétdíjak, valahol még 40 %-ot is. Az átlag 15%. Mi ebben is világelsők vagyunk  a 140 % -kal. Éljen !

Törölt felhasználó #43

2010. 01. 14. 21:24

Kikerült egy "KAMERÁVAL MEGFIGYELT TERÜLET" tábla a Pöttyös tér bejáratához. A kamerát még nem láttam, lehet, hogy rejtett?

gömbicica

Törölt felhasználó #43

2010. 01. 14. 20:04

Ebbe a kukarakásba hordja a Palatin is a karatondobozait. Nem ám összelapitva Üvöltés. Csoda, hogyha 1-2 kör után félig cuccolnak esetleg  egy kukát?

No meg én nem átallanék megfigyelni, hogy kik azok a notóriusok, akik a mü.flakonjaikat is ide teszik. Nem is értem miért olyan ciki vigyázni arra, ami nem magántulajdon? Itt a környezetre gondolnék elsősorban.

 

Törölt felhasználó #43

2010. 01. 09. 14:10

Mai vendégcsalogató városkép.

 

2010. 01. 05. 10:26

Kiegészítés:

 

Mindazonáltal nem mulaszthatom el jelezni, hogy vannak olyan lakótársak is, akik pusztán lustaságból az összetaposott műanyag palackjaikat csak úgy otthagyják a konténerek mellett egy-egy zsákban. Szégyelljék magukat!

2010. 01. 05. 10:24

Ide is beírom, mert ez egy jó hír:

 

Örömmel jelentem, hogy Szentgyörgymezőn a Hunyadi utca végénél lévő szelektív hulladékgyűjtőnél tett utolsó látogatásom óta a műnyag palackok tárolását biztosító sárga színű konténerek száma kettőről háromra emelkedett. Köszönöm a szentgyörgymezeiek nevében.

 

Minden persze nem jelenti azt, hogy a Szentgyörgymezőn lévő szelektív hulladékgyűjtő szigetek száma elegendő. Még mindig fenntartom a véleményemet, miszerint a lakóparkba költözők - immár földijeinknek számító - nagy száma miatt további állomásokra lenne szükség a városrészben.

2009. 12. 29. 21:56

Nem vagyok ösztönözve rá, hogy minél kevesebb szemetet termeljek, sőt az ellenkezőjére ösztönöznek.

 

Ez igaz, de legalább arra se ösztönöznek senkit, hogy zsákba gyömöszölve az útszélén, tó partján, erdőn-mezőn, Duna-parton, természetvédelmi területen hajigálja szét a többlet szemetet.

2009. 12. 29. 21:49

Ha saját magam takarítom a közterületet és az ott összegyüjtött szemetet is a hulladék tárolo edényembe rakom ezzel növelem

a szolgáltató nyereségét, mivel a számomra megállapított díjtételben szerepel az a költség is amit másnak kellene kifizetnie

például az ÖNKORMÁNYZATNAK !

Úgy értesültem, hogy jelenleg nincs meghatározva az, hogy egy főre vetitve mennyi az a hulladék mennyiség amit elvisznek

a lakásomtol

Nem vagyok ösztönözve rá, hogy minél kevesebb szemetet termeljek, sőt az ellenkezőjére ösztönöznek.

2009. 12. 29. 17:32

Sajnos a Meggyes-jelenség fantasztikuma elterelte erről a figyelmemet!

2009. 12. 29. 17:27

Ha másodikán nem jönnek, viszem!

Eredeti méret

2009. 12. 29. 16:42

Bocs, de kimaradt: a december 19-i Hídlapban jelent meg.

 

Eredeti méret

2009. 12. 29. 16:40

Beszélsz itt össze-vissza! Vedd tudomásul, hogy igenis elvitték a szemetedet pénteken! Lehozta a Hídlap a 27. oldalon az Eszköz hirdetményét, miszerint december 24-én (ami ugyebár csütörtökre esik) a csütörtöki, 25-én pedig (az meg péntek) a pénteki körzetekben kerül elszállításra a hulladék. Márpedig ha az Eszköz ezt közleményezte,  akkor ez úgy is volt! Mert az Eszköz nem csapja be a lakosságot, tudod???

Az sem igaz, hogy az Eszköznél üzenetrögzítő működik, hiszen a fenti közlemény azt is tartalmazza, hogy december 28-31 között 8 és 14 óra között tartanak ügyfélfogadást! Márpedig az Eszköz nem vezeti félre a lakosságot, tudod???

Viszont hogy a héten feleslegesen ne sétáltasd a kukádat, január 1. (péntek) helyett január 2-án (szombaton) viszik el a szemetet. Ha Te olyan türelmetlen vagy, akkor javaslom, hogy vidd el saját kezűleg nekik a Poór Antal térre, hiszen még holnap és holnapután fogadják az ügyfeleket...

Én nem is értem, hogy ezért a szinte jelképes szemétszállítási díjért ezek a háklis emberek milyen extra igényekkel tudnak előállni... Kacsintás

2009. 12. 29. 13:45

Nálunk pénteken van a szemétszállítás napja. Múlt héten ünnep volt, ezen a héten is az lesz a péntek. Régebben pótolták a kieső napokat, most nem tudom mi lesz. Naponta húzgálom ki a kukát, hátha ma elviszik. A kuka tele, pedig komposztálok, amit lehet szelektálok. Ami már nem fér a kukába, azt csak akkor viszik el, ha a megfelelő zsákban van. A decemberi szemétszállítás díját már befizettem. Az Eszköznél üzenetrögzítő működik.

 

2009. 12. 28. 9:02

Olvasva az online interjút Jónás doktorral, megagadt a szemem ezen:

 

- A hulladékszállítási díjak már biztos, hogy több mint a duplájára emelkednek.

 

Nem tudom, hogy csak én tipródom kétségek között vagy más is, de ez azt jelenti, hogy a jelenlegi 1200 ft/fő körüli összeg emelkedik a duplájára vagy az már az emelt összeg? Csak mert már ez is elég durva. Tudja valaki a tutit?

Eredeti méret

2009. 12. 19. 7:20

Szerintem teljesen jogos felvetés, remélem, valamelyik képviselő olvassa, felkarolja és módosító javaslatként - természetesen kidolgozva, hogy Puci ne söpörhesse le olyan könnyen az asztalról - beviszi a képviselő-testület elé!

2009. 12. 19. 5:49

Lehet, hogy volt már róla szó valahol, ha így van, akkor bocsi - átsiklottam felette.

 

Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben, ha nem akarom a havi szemétdíjat kifizetni, és annak ellenére, hogy belterületen lakom, mégsem kukában, hanem eszközös zsákokban tenném ki a szemetet, van-e lehetőség a szerződés felbontására/módosítására? Mert valószínű, hogy havi 3 eszközös zsáknyi szemétnél többet nem termel a háztartásunk. Ez most azért jutott eszembe, mert nálunk keddenként viszik el a szemetet, és az első zacskó hulladékot pénteken este tettem a 110 literes kukába. Keddig se lesz több benne még két zacskónyinál.

Eredeti méret

2009. 12. 15. 12:14

És még mondja valaki, hogy nem figyelnek oda a szeretgomra!

Ma délelőtt a Zöld Út munkatársai összeszedték a szemetet. Köszönet érte!

Eredeti méret

2009. 12. 14. 12:23

Hogy ki a szemét? Például az, aki az Aradi v. terei Palatin mögé hordta a szemetét!!

Ma délelőtti helyzetkép:

 

2009. 12. 08. 9:27

Nem tudom rémlik-e még valakinek (illetve az új reg-esek tájékoztatásául) de mi, szeretgomosok két alkalommal is szerveztünk szemétszedést. A második alkalommal majdnem 10 napot kellett várni arra, hogy az általunk összegyűjtött, zsákokba kötözött szemetet az Eszköz elszállítsa. Csak azért, mert a szeretgomosok szervezték, és szedték.

 

A Széchenyi téri nagyobb rendezvények (koncertek) után egész nyáron érdemes volt megnézni a téren lévő szemeteseket., illetve azok környékét.  Mert az emberek többsége rendes ember, és ha nem tudja a kukába tenni, legalább mellé teszi, hogy a gyűjtőnek is könnyebb legyen összeszednie. Ott kóválygott nem egy városőr, meg városházi alkalmazott (képviselő is, mer' lövöldözött is), szóval senkinek, de SENKINEK nem jutott az eszébe, hogy esetleg 2-3 óránként üríteni kellene a kukákat. Csak azért, mert az Eszköz hétvégén nem dolgozik?!

 

A szemétdíjak drasztikus emelése helyett például véletlenül se az jut az eszébe az önkormányzatnak/az Eszköznek/valamelyik képviselőnek (tetszés szerint választható), hogy növelni kellene a szelektív hulladékgyűjtő szigetek számát. Szentgyörgymezőn a lakópark beépülésével jelentősen megnőtt a szeméttermelők száma, a szelektív gyűjtőhelyek száma meg nem emelkedett. A temető végénél is el lehetne helyezni például egyet, a lakópark túloldalán még egyet.

 

Azt is szóvá tettük, hogy Dorogon például volt veszélyes hulladék begyűjtés - Esztergomban nem. Vajon miért?

 

Talán Shlaes volt, aki kiakadt azon, hogy miért nem viszik az emberek a szemetet a Széchenyi térre. Miért is akadt ki? Tejet lehet az utcára önteni? Dinnyét teherautóról ledobálni a bevásárlóközpont parkolójában?  Ha már a kultúrált tiltakozás, a nemtetszésnek hangot adás nem használ, akkor mi legyen a megoldás? Mert arra még javaslat nem érkezett.....