Keresztények ellen irányul a legtöbb hátrányos megkülönböztetés
Egyház
2009. okt. 30.

<p>A keresztények vallásszabadsága sérül leggyakrabban - mondta Celestino Migliore érsek az ENSZ múlt heti közgyűlésén.</p>

 

 

A Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője az istenkáromlásra vonatkozó törvények felülvizsgálatát, illetve visszavonását szorgalmazta, mivel visszaélés esetén éppen ezek szolgálnak a hátrányos megkülönböztetés ürügyéül.

„Sajnos nincs a Földön olyan vallás, amelyet ne érne hátrányos megkülönböztetés. Az intolerancia, a vallásszabadság megsértése sokféle formában, folyamatosan tetten érhető. A vallási közösségek közül a keresztények ellen irányul a legtöbb hátrányos megkülönböztetés. Mintegy 200 millió különböző hitvallású hívő helyzetét nehezítik diszkrimináló törvényi struktúrák vagy kulturális rendszerek" - mutatott rá az érsek, majd hozzátette: Ázsiában és a Közel-Keleten az utóbbi hónapokban több keresztény közösséget értek támadások, melyek során sokan megsebesültek vagy meghaltak; templomaikat, otthonaikat felgyújtották.

 

 

„E cselekményeket szélsőségesek követték el, megtorlásul egyes személyek elleni vádak alapján, akiknek viselkedése - az istenkáromlást tiltó törvények szerint - sérti mások hitbeli meggyőződését. Ennek fényében küldöttségem üdvözli és támogatja a pakisztáni kormány ígéretét, hogy felülvizsgálja és módosítja e törvényeket. Sok igazságtalanságot és más vallásúak elleni erőszakos cselekményt követtek el e törvények nevében. A szólásszabadságot korlátozó törvények nem változtatják meg az emberek hozzáállását; helyette inkább a változás szándékára van szükség" - idézi az érseket a CNA.

 

Migliore hangsúlyozta: a változást az jelentené, ha az emberek jobban megértenék, hogy a másik embert vallásától, kulturális hátterétől függetlenül tisztelni kell. „A vallások közötti együttműködés - ami a társadalmi átalakulás előfeltétele - a szív és a gondolkodásmód megváltozásához kell hogy vezessen, hogy valóban felépülhessen a tolerancia és a békés egymás mellett élés kultúrája."

(forrás)