A barlangoktól a tűzhányókig - Új könyv a BEBTE-től
2009. okt. 28.

<p>Természetfotó kiállításának megnyitóján, október 22-én mutatta be a nagyközönségnek új ismeretterjesztő könyvét a dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE). A nem kevesebb mint 50 úti beszámolót tartalmazó kötetet dr. Juhász Árpád geológus előszavával jelentették meg.</p>

Új, igényes küllemű, keménytáblás kötet látott napvilágot térségünkből "A barlangoktól a tűzhányókig" címmel. A könyvet az idén 20. születésnapját ünneplő dorogi barlangkutató és természetvédelmi egyesület, a BEBTE szerzői kollektívája jegyzi, úgymint: dr. Balázs Géza, Dimény Áron, Dobos Péter, Érdi-Krausz Erika, Fadgyas F. Gábor, Hohlné Nemes Dóra, Laczkó Tibor, Lieber Tamás, ifj. Mézes Nándor, Miklya Ildikó, Prommer Mátyás, Varga László. Szerkesztette: Lieber Tamás

A BEBTE gyűjteménykötetében 280 oldalon, fekete-fehér és színes képekkel illusztrált, ismeretterjesztő szándékkal, olykor kellő humorral megírt útleírások olvashatók az alábbi fejezetekre bontva:

Barlangok világa; Hazai tájakon; Kárpátországban; Balkáni utakon; Alpesi csavargások; Távoli vidékeken; Tűzhányók földjén

A kiadványba az elmúlt évtiezedek kalandos utazásainak beszámolói kerültek. Elsősorban a hazai ismeretterjestő folyóiratokban (pl. A Földgömb, Élet és Tudomány, Turista Magazin, HTM, 3 Évezred) korábban már megjelent  írásokat válogatott a könyv szerkesztője, ám azokat a szerzők a könyv számára átdolgozták, aktualizálták.

A beszámolók olvasása közben leereszkedhetünk például egy cserszegtomaji kút közel 20 emelet mélyen fekvő barlangi labirintusába, a horvátországi Mamet-barlang 206 méteres szédítő aknájába, természetismereti kirándulást tehetünk a Gerecse és a Börzsöny lankáin, bepillantást nyerhetünk a Kárpátok és az Alpok lenyűgöző szépségű sziklavilágába, megismerkedhetünk egy különös temetkezési szokással, elutazhatunk az Ibériai-fészigetre, megmászhatjuk Japán szent hegyét a Fudzsit, és nem utolsó sorban kalandos túrákat tehetünk Dél-Olaszország lávát köpködő tűzhányóin.

E különleges útikönyvnek, mellyel a szerzők nem titkolt célja, hogy a helyi földrajzoktatás "apró betűs" kiegészítője legyen, ott a helye minden természetbarát könyvespolcán.

A kötet kereskedelmi forgalomba nem kerül, kizárólaga BEBTE-n keresztül (valamint a dorogi Arany János Városi Könyvtárban) lehet beszerezni 3000 Ft-os áron (10 darab rendelése esetén 500 Ft-os kedvezménnyel). A könyv árában a kipostázás költsége is szerepel. Az érdeklődők a bebte@index.hu e-mail címen jelentkezhetnek.

A könyv megjelenésével egy időben nyílt meg a BEBTE természetfotó kiállítása Dorogon, amiről bővebb információ itt található:

http://www.bebte.hu/documents/fotokiallitas.htm