Összefüggések (Mit kéne másképp csinálni a gazdaságban?)

Összefüggések (Mit kéne másképp csinálni a gazdaságban?)

2009. 10. 27. 19:40

 

Tisztelt Szeretgomosok!

A fórumot azért nyitottam, hogy ide hívjam azokat, akik szívesen beszélgetnének, vitatkoznának  akár  gazdasági vagy politikai netán gazdaságpolitikai összefüggésekről. A témakör elsőre elég tágnak tűnik, de ha némileg korlátozzuk országos vagy szűkebb hazánk Esztergom történéseinek taglalására talán jobban megértjük, hogy 20 évvel a rendszerváltás után hogyan és miért jutottunk idáig.

Szándékaim szerint nem politikai boszorkányüldözés vagy a felelősök pellengérre állítása  a cél, hanem inkább a szakmaiság a közérthetőség  és a történések magyarázata, megértése.

Természetesen minden vélemény szubjektív, mégis kérek mindenkit az oldalon a kellő objektivitásra.

Egy adott témában természetesen csoportoktól, személyektől elvonatkoztatni nem lehet, de örülnék ha az egymásra mutogatást és személyeskedést politikai hovatartozástól függetlenül kerülnénk.

Szeretném, ha sok féle vélemény lenne jelen, mert hiszem, hogy minél jobban ismerjük mások gondolatiságát,  annál könnyebben értjük meg egymást.

Mindenkinek kívánok hasznos időtöltést és jó szórakozást az oldalon

 

logice

2012. 11. 19. 14:21

És itt a fizikai törvények meginognak: a gravitáció nem vonatkozik mindenkire. Vagyis nem mindenki gravitál... :)

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 19. 12:49

Nevetés

2012. 11. 19. 10:34

Nagyon csodálkoznék azon, ha a Századvégnek kifizetett pénzeket nem vonzaná azonnal tovább a gravitáció...

2012. 11. 19. 8:16

Sok válságban levő ország követhetné a magyar miniszterelnökség példáját. Ezért mennek nálunk jó irányban a dolgok:)))

A Miniszterelnökség házi tanácsadója lett a milliárdos Századvég

Bár a fejlesztési miniszter tavasszal azzal mentegette a tárca Századvéggel kötött 3 milliárdos szerződést, hogy a cégcsoport minden minisztériumot kiszolgál majd tanácsaival, az [origo] birtokába jutott összesítések szerint a kormányközeli érdekeltség szinte csak a Miniszterelnökségnek dolgozik. Október végéig 1,1 milliárd forintért adtak orális tanácsokat és írtak stratégiákat.

http://www.origo.hu/itthon/20121116-szinte-csak-a-miniszterelnokseg-dolgouztatja-a-szazadveget.html

Törölt felhasználó #3155

2012. 11. 18. 8:29

Nevetés

2012. 11. 10. 18:00

Naiv vagy !

Mikor nem hazudott ? Amikor mellébeszélt ! Igazat akkor sem mondott.

Tavaly decemberben azt magyarázta, hogy karácsony megünneplése miatt távozott az IMF. Az idén bizonyára gyertyát gyújtani távoztak.  Van még lehetőség : almaszedés, szüret, aratás, ültetés, nőnap, stb...

Feltételt a pénz adója támaszthat. Milyen valótlan IMF feltételt  hangoztatott Orbán és szekértolói ? Amit nem is kértek, de jól hangzott és Orbán harcos dicsfényét hamisan ugyan, de népszerűsítené.

/Alázattal jelzem, hogy bankszámlám, most már hónapról-hónapra a banki kimutatás végösszegében mindig kevesebb ! Lassan elérkezik számomra is az az idő, amikor az élet nadrágszíján szorítíni kényszerülök./

Ismerősek az igék : Megőrizzük, felgyorsulhat, elhárítottuk, ... . Mindezen szavak valóságtartalma és az orbáni értelmezése, se közel, se távol nem fedik egymást.

2012. 11. 10. 10:55

Végre szeretném már megtudni, mikor hazudik a magyar miniszterelnök?

Akkor amikor kijelenti, hogy nincs szükség az IMF hitelre, vagy amikor azt nyilatkozza, hogy szükséges az IMF-fel történő megállapodás.

Orbán szerint nem csőd lesz, hanem IMF-megállapodás

A miniszterelnök szerint sikerült a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja, az új magyar gazdasági modell működőképes. Orbán Viktor ezt az Európai Bizottság szerdai országjelentésében foglaltakra és a Daimlerrel pénteken kötött stratégiai partnerségi megállapodásra alapozva jelentette ki az MTI-nek adott interjúban. A kormányfő érintette az IMF/EU-tárgyalásokat is, amelyek szerinte a közeljövőben felgyorsulhatnak, a magyar kormány ugyanis minden akadályt elhárított az útból. Beszámolt továbbá arról, hogy felsőoktatási intézmények és sportági szakszövetségek adósságának rendezését is tervezi a kabinet.

Véleményem: A mielőbbi megállapodás nélkülözhetetlen feltétele a Fidesz-közeli médiákban az EU és az IMF folyamatos támadása. Szép kis stratégia.

2012. 11. 09. 19:02

Egy másik hírhez írtam, de ide is jó lehet:

Véleményem szerint ez messzebb mutat a pillanatnyi belpolitikai érdekeknél, hiszen ha ez valóban megtörténik, azt lényegében államcsődnek tekinthetjük, hiszen az állam nem teljesíti a fizetési kötelezettségét. Valószínűleg ezután elgondolkoznak azok az állampapírt vásárló befektetők, akik finanszírozzák az országot, mikor történik meg velük is hasonló eset, nehogy már itt szedjék a drága magyar népen a sápot.

Mi történne ha a Templeton megijedne a maga 2000 Mrd Ft-nyi  államkötvényével?

Lehet, hogy igazam lesz:

http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/11/09/technikai_allamcsod/

 

2012. 11. 09. 15:23

ha önkényesen lépnek, azt államcsődnek tekintik majd.

Akárminek tekintik, attól még az ténylegesen államcsőd.

2012. 11. 09. 15:05

Nem olyan egyszerű az eladósodott önkormányzatok megmentése. Itt már egyezkedni kell a bankokkal, ellenkező esetben...

http://www.origo.hu/gazdasag/20121109-allamcsodnek-minosulhet-ha-a-kormany-egyoldaluan-lep-az-onkormanyzati-hitelek.html

Harcias beszédben jelentette be Orbán Viktor, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok adósságát. A miniszterelnök már akkor jelezte, hogy a bankok számíthatnak rá, hogy nem kapják vissza a teljes tartozást. Most mégis beszorul a kormány, az [origo] információ szerint ugyanis az egyik nagy hitelminősítő jelezte: ha önkényesen lépnek, azt államcsődnek tekintik majd.

2012. 06. 25. 21:38

Öröm ezekkel a korrekt fideszes úriemberekkel üzletet kötni, mindig betartják a szavukat, kivéve persze ha nekik kell fizetni.

Hódmezővásárhely lassan Esztergom sorsára jut? Nem akarja sem a hitelt, sem az energiaszolgáltatást kifizetni. Lázár meg megy államtitkárnak jutalomként. Meggyes hova megy?

http://www.portfolio.hu/vallalatok/zold_energia/bonyolodik_az_e-star_ugy_beindult_a_kommunikacios_ostrom.169177.html

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/lazar-ultimatumot-adott-az-erste-bank-hodmezovasarhelynek-367812

 

Mindkét esetben jogalap nélküli gazdagodásra hivatkoznak.

2012. 06. 21. 9:16

Zseniális

2012. 05. 15. 2:48

Kedves Zsul, nem az egykulcsos adót helytelenítem, hanem azt, hogy eredményes működésének nincsenek meg a feltételei és a katasztrofális állapotban lévő költségvetés hiányát növeli. Mivel a másik fórumban off-topic, itt folytatnám.

Az említett munkavégzés arányos jövedelem alapú (egykulcsos-lineáris) adóelvonás ugyanaz amit én úgy fogalmaztam, az értéket ott kell hagyni ahol azt létrehozták, különben teljesítmény érdektelenség lép fel. Az egykulcsos adó helyeselhető módszer lehet erre, csakhogy jelenleg a jövedelmek mértéke nem arányos a reálértéket termelő munkavégzéssel, amely reálérték fedezetet tesz a pénz mögé. A méltányos bér értékarány dominanciája szükséges feltétele az egykulcsos adónak, sajnos ez még messze nem jellemző. Emiatt a fejlett országok túlnyomó többségében is progresszív jövedelemadó kulcs van, így csapolják meg a méltánytalanul megszerzett többlet jövedelmeket. Téves elképzelés, hogy az egykulcsos adó bevezetése majd kialakítja a bevezetéséhez szükséges előfeltételeket, ez fából vaskarika.

Elég néhány gazdaság statisztikai KSH számot megnézni, mert a számok nem hazudnak. Beszédes példa, a pénzügyi szolgáltató szektor átlagbérei jóval 400eFt felett, a termelő ipari, mezőgazdaság szektorok meg 300eFt alatt, ahol már az egykulcsos egyenesen nettó jövedelem csökkenést okoz, lehetne még sorolni. Érdemtelenül és aránytalanul jól járnak egyes reálértéket nem termelő, újraelosztásból élő szektorok, ezáltal torzul a gazdaság értékszemlélete. Persze megérdemelten is jól jár néhány, magas hozzáadott értéket előállító szektor, például IT, gyógyszeripar. Arányuk azonban alacsony, mert Magyarországon az alacsony hozzáadott értékű bérmunka dominál, amely még állami támogatást is élvez. A reálgazdaság alacsony jövedelmezősége, külpiaci konjunktúra függősége, a kitermelhetetlenül magas hazai kamatok, a még mindig túl erős Forint tovább fokozzák a hiányt. Az összképet csak egy politikamentes tisztességes hatástanulmány tudná korrekt módon megmutatni. 

A közgazdaságtan sajnos nem egzakt tudomány, súlyos tévedései miatt jelenleg is paradigmaváltások sorát éri. Erre játszanak rá a politikusok, akiknek semmi nem drága, ha más pénzét költik. Egy gazdaságpolitikai módszer, például az egykulcsos lehet eredményes egy adott idő intervallumban, környezetben. De ugyanaz a módszer lehet katasztrofális máskor, máshol. Erre számtalan közgazdasági példa hozható. Az említett Szlovák példa is ezt mutatja számomra, talán megfelelő időben vezették be az egykulcsost, de most már lehet, hogy korrigálni kell, mert kezdi felborítani a költségvetésüket. Az egykulcsosra, az adóterhelés és állami újraelosztás csökkentésére talán az első Fidesz kormány idején volt lehetőségünk, amikor az agyonszidott Bokros csomag jótékony hatására a GDP soha nem látott 5% fölé, az adóbevételek az előző ciklus közel duplájára emelkedtek. Jelen helyzetben még a Fidesz által korábban ígért egyszeri nagyarányú általános adócsökkentése is helytelen lenne, illetve csak olyan mértékben, amelyet a költségvetés kiadási oldalán megtakarítanak, például állami támogatásokon, tanácsadó cégeken, presztízs beruházásokon.

Egy hosszú ideje ikerdeficites, csak külső forrásokból finanszírozható, világpiaci dekonjunktúrában, válságban és stagnáló gazdaságban nem lehet a kiadási oldalt növelni, vagy ami azzal egyenértékű a bevételi oldalt csökkenteni. További katasztrofális lépések láncreakcióját indította be, mert presztízskérdést csináltak belőle, ahelyett, hogy gyorsan visszavonták volna. Akkor sokkal jobb helyzetben lennénk. Tehát pozitív hatásoknak híre hamva, most hibás lépés volt, hiányoztak a feltételek.

 

Az is széles körben elterjedt téves elképzelés, hogy az üzletekben elköltött egykulcsosból származó többletjövedelem a magyar gazdaságot élénkíti. Közgazdászok sora mutatott rá, hogy ez, az igen nagyarányú fogyasztási javak importja miatt külföldi országok és üzletláncaik profitját növeli, nem a hazai cégekét.

2012. 05. 12. 11:38

Mindenkinek a figyelmébe ajánlom:

http://index.hu/velemeny/2012/05/11/eljen_a_hulyeseg/

Mi folyik ebben az országban? A kormány az adóbevételeket a jövedelmekről a fogyasztás irányában csoportosítja. Helyes ez? Itt sok pro és kontra érvet lehetne felhozni pl. hogy a fogyasztási adók a szegények és a nyugdíjasok adója, de egy biztos: az adóbevételek 2/3-át 650 ezer ember fizeti meg és ma nagyon nehezen tudnánk egzakt módon meghatározni, hogy ki számít a jövedelme(fehér – fekete) alapján szegénynek.

Tranzakciós adó, de legyen inkább illeték, mert azt az EU nem vizsgálhatja. (Az orbáni joggal való visszaélés tipikus esete). Mértéke mindössze 0,1% ami vonzóan alacsony, de mégis hatalmas bevételt hoz. De most jön ám a magyar virtus. Na nehogy már, a drága magyar embernek kelljen fizetni havi 100-200 Ft-os összeget, azaz agy fél kiló kenyér árát, mert ugyan mi büszke magyarok vagyunk, de   azért ennyit már nekünk sem ér meg, ennek túl nagy lenne a politikai ára. Fizessék inkább a bankok, nekik újabb néhány 10 Mrd meg se kottyan.

A bankrendszer egészében véve masszívan veszteséges. Pozitív eredmény egyedül a baráti OTP-nél van, igaz ott még mindig brutális. Hitel zéró. Ja, hogy ez téged nem érdekel? Mit számít? Nézzünk egy egyszerű példát:

  • Az építőipart kivégezték, az építőcégek bezárnak, az embereket elbocsájtják.
  • Az építőanyagot gyártó cégek is bezárnak, az embereket elbocsájtják.
  • Az építőanyagot forgalmazó cégek is bezárnak, az embereket elbocsájtják
  • Nem kell berendezni az új lakásokat: bezárások, elbocsájtások.
  • Az állami bevételek csökkenek. A bezáró cégek, az elbocsájtott emberek nem fizetnek társasági, iparűzési, személyi jövedelem adót és járulékokat sem.

Nem érdekel? De annak az embernek akinek megszűnt a munkahelye az a vállalkozás sem tud semmit eladni, ahol Te dolgozol. Előbb vagy utóbb rád kerül a sor.

Itt valakit nagyon becsaptak. A megszűnő bankadót 150%-on állandósították. A délután kettőre szakmai egyeztetésre hívott bankok, már csak a benyújtott törvénytervezetet olvashatják. A baj az, hogy ebből minden befektető azt olvassa ki, hogy a kormány ígéretei semmit nem számítanak. Ráadásul ezt útszéli stílusban adja elő.

Jól előkészített javaslat. Valaki belegondolt a következőkben? Nyitok két bankszámlát gyorsan, ahol az átutalás ingyenes. A bankok nem háríthatják át az új adót, azaz nem emelhetik meg a 0-Ft-os díjat. Majd végtelen számú átutalást indítok a két bank között és óriási kárt okozok.

De kit csaptak be igazából? Te komolyan elhiszed, hogy a végén nem te fizetsz vagy így vagy úgy. Örülj, ha „átvernek” a bankok és nem veszed észre azt a 100 Ft többletet. Ha nem így lesz, hidd e,l elképzeletlenül nagy árat fizetsz ezért a gazdaságpolitikáért. Ha szerencséd van mehetsz Kazahsztánba.  

 

Te kedves Fidesz fan, te jobban élsz két éve? Az igazságérzeted kielégítésén kivűl történt valami. Vagy neked elég ha a szomszéd tehene megdöglik?

Igaza volt Vámosi-Nagy Szabolcsnak. Lehet gyűlölni a bankokat, de adóztatni ésszel és nem szívvel kell.

2012. 04. 24. 22:51

Hát ezt tán nem kéne megvárni! Rosszall

 

2012. 04. 24. 16:57

Egyébként fidesz közeli fórrásból az a hír járja hogy már a Matolcsi közvetlen környezetében is komoly aggájok vannak a" program "finanszírozásával kapcsolatban .Várható a menesztése, ami azt is jelenti hogy Viktorunkból is fél kezű oriás lesz.

Ma már tisztán látszik hogy nagyságrendekkel kevesebb lesz a bevétel mint ahogy kalkulálták és a megtorpant gazdaságot sem képesek újra indítani .Lassan vége a mesedélutánoknak a Tv1- en meg a Kossuth rádióban.

Egyre kínosabb hogy képtelenek irányítani ezt az országot aminek még a formálya sem tisztázott jelenleg nincs köztársasági elnök ,de minek is lenne ha az államforma nem köztársaság .

Az sem igaz hogy az EU-nak nem érdeke csődbe vinni Magyarországot .Meg menthetnének bennünket de nem minden áron. Mi nem vagyunk és nem is leszünk ezen a téren alkupozícióban. Csödben vagyunk mi saját magunktol nem kell ehhez az EU.Az viszont igaz hogy az EU-n kivül is van élet Csak ez olyan mint egy hosszú házasságbol hirtelen kilépni A vagyonmegosztásnál érhetnek bennünket meglepetések .

És ha majd ott álunk egyedül az út szélén szabadon ,és valós értéken be áraz bennünket a világpiac ,na akkor fog csak igazán pofára esni Viktor apánk meg ez a szerncsétlen ország

 

2012. 04. 24. 16:12

Én  kocsit nem vennék tőle nem hogy kölcsön adjak neki

Te adnál kölcsön ennek az embernek?

2012. 04. 22. 0:51

Vissza a petróleumlámpához, mert figyeld meg, még csillár adó is lesz! Nyelvöltés

Meg angol WC-é is, úgyhogy előre a kerti budiba! Nevetés

 

2012. 04. 20. 21:07

Pénzt!? Ennek? Soha! Mim van,hát vezetékes telefon, mobil t., internet még! Mert januártól ez a ganéj ezt is adóztatni akarja! De inkább lemondok róluk és posta galambokat fogok használn, de ezeket az adókat már nem vagyok hajlandó fizetni! Íme, a szemléletváltást kikényszeríti a hatalom!