Meggyesről az Országházban
Közélet
2009. okt. 26.

<p>2009. október 26-án, hétfőn kora délután a magyar Országgyűlésben elsőként</p>
<p>5+5 percben Meggyes Tamásról és botrányairól szólt az őszi ülés.</p>
<p> </p>

Tételes felsorolást, precíz számadatokat, konkrét eseteket hallhattak a tévé nézők, rádióhallgatók.

A T. Házban döbbentek hallgatták a képviselők, újságírók a felszólalásokat,

amik Esztergom város megkeserített életéről szóltak...

Az esztergomi polgármester - állítólag - nem vett részt az ülésen.

 

Az Országgyűlésben elhangzottakkal kapcsolatban hamarosan bővítjük e témát!

 

Az egominfo.hu összefoglalója:

Nagy dózisban Esztergomról, Meggyesről, Meggyes nélkül

A Parlament október 26-ai ülésén, napirend előtti felszólalásában Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő az Esztergom városában az elmúlt hetekben, hónapokban történtekről beszélt. A politikus felháborodásának adott hangot, a királyvárost az ellenőrizhetetlen hatalom példájaként említette, az önkény városának nevezte, Meggyes Tamás polgármestert pedig két lábon járó önkényuralmi jelképként aposztrofálta. Állításait alátámasztandó szólt a település 15.5 milliárdos hitelállományáról, a mélygarázs ügyéről, valamint a nagy port kavart, a városvezető háza előtt létesített csónakázótóról is. Szabó szerint elfogadhatatlan, hogy a településvezető iskolai tanulmányainak költségeit az önkormányzat állja, miként az is, hogy a perköltségeit is közpénzből fedezi a polgármester. Az MSZP-s képviselő a gazdasági visszaélések mellett megemlítette, bírósági ítélet mondja ki Esztergom város jegyzőjének állásába történő visszahelyezését, ami ezidáig nem történt meg, jóllehet az ezzel kapcsolatos döntés már hónapokkal ezelőtt megszületett. Szabó hozzátette: Meggyes a tanári kar, a szülők és diákok tiltakozása ellenére leváltotta a Szent István Gimnázium igazgatóját, annak székébe pedig saját emberét ültette. Eztán óraadónak tette meg a szükséges pedagógiai végzettséggel nem rendelkező önkormányzati képviselőt, a nemrégiben a város főterén gázpisztolyával lövöldöző Kolumbán Györgyöt. A szocialista képviselő értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, miért nem állítja meg Orbán Viktor Meggyes Tamást, hiszen - mint fogalmazott - a Fidesz elnöke az egyetlen, aki ezt megtehetné.

Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter elmondta, azt ugyan nem tudja, mi az oka annak, hogy az ellenzéki párt vezetője nem fékezi meg Esztergom első emberét, ám hangsúlyozta: országos üggyé nőtte ki magát a királyvárosi történet, éppen úgy, mint a nagykanizsai, debreceni és győri visszásságok. Molnár szerint akadnak bűntény-gyanús cselekedetek, melyeket az igazságszolgáltatás hatáskörébe tartoznak (példaként Fótot említette), ám gyakorta morális, erkölcsi kérdésekről van szó, miként a büntetett előéletű debreceni cégvezetők kinevezése esetében is. A politikus azt tanácsolta az ellenzéki párt érintettjeinek, tegyenek rendet a saját házuk táján, és elítélően nyilatkozott az iskolai vezetők pártpolitikai alapon történő kinevezéséről, valamint az önkormányzat bevételeinek egy részét saját céljaira felhasználó politikusi magatartásról is. A miniszter közölte, a Korrupcióellenes Hivatal felállításával próbálják elejét venni az effajta túlkapásoknak, továbbá az erkölcsileg megkérdőjelezhető döntéseket is vizsgálják majd. Fontosnak tartotta megemlíteni továbbá, hogy a jövőben megvédik azokat, akik korrupció-gyanús eseteket jelentenek, és igyekeznek megakadályozni az esztergomihoz hasonló jelenségeket, hogy ne lehessen a polgármester elleni tüntetésen résztvevőket lefotózni, beazonosítani és felelősségre vonni, esetenként büntetni, állásukból elbocsátani.

Alexa György MSZP-s képviselő interpellációjában szintén Esztergomot vette górcső alá. A politikus nehezményezte, hogy a település vezetője az önkormányzat kasszájából a környékbeli településeknek osztogat, miközben Esztergom egyre inkább eladósodik. Alexa szerint ez burkolt szavazatszerzési akció, vélhetően a választókerület lakosait igyekszik így maga mellé állítani Meggyes Tamás, kockáztatva ezzel a határváros finanszírozhatóságát, a város polgárainak jövőjét.

Varga Zoltán önkormányzati miniszter válaszában aggályosnak nevezte a településvezető cselekedeteit, elítélte a pazarlás, az osztogatás minden fajtáját, ugyanakkor figyelmeztetett: az önkormányzatokat a Parlament nem ellenőrizheti. A helyi vezetés felelősségi- és hatáskörébe tartozik az ilyesfajta, indokolatlannak tetsző pénzköltés.

Nagy László (MSZP) az Esztergomban történt események közül kiragadta: Meggyes Tamás maga vallotta be, megvizsgálja, hogy az ellene szervezett tüntetésen kik vettek részt. Nagy úgy véli, a polgármesteren üldözési mánia lett úrrá, összeesküvés-elméletek gyártásában pedig túlontúl kreatív a városvezető.

Ujhelyi István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára szerint a leglényegesebb kérdés: meddig tűri mindezt a Fidesz? A politikus példátlannak nevezte, hogy Esztergomban nem az válhat megbízható közalkalmazottá, aki a város érdekeit szolgálja, hanem aki lojális Meggyeshez. A politikus figyelmeztette az ellenzéki képviselőket: „A forradalom felfalja gyermekeit!", majd kifejtette, a modern kori Magyarország kultúrájába nem fér bele Meggyes Tamás. Végezetül felszólította fideszes kollégáit, mielőbb orvosolják a helyzetet.

Török Zsolt (MSZP) ekképp fogalmazott: „Keselyű karmába került Esztergom." A politikus elmondta, jobboldali újságírókkal beszélt, akik szerint „túl sok a balhé a városban." Az ismert esetek felsorolása után egy újabbat is említett a képviselő. Tudomása szerint Meggyes Tamás kamatmentes kölcsönt igényelt és kapott is a lakásvásárlásához, ami -, bár a jogásztársadalmat megosztja - nem kizárt: törvényes lépés, amennyiben a településvezető közalkalmazottnak tekinthető, ám mindenképpen erkölcstelen.

Jauernik István önkormányzati minisztériumi államtitkár válaszában hangsúlyozta, az önkormányzat gazdaságáért a képviselő-testület és a polgármester felelős, ezért különösen etikátlan a város első emberének cselekedete.

Török viszontválaszában kitért rá, Bayer Zsoltot, ismert (szélső)jobboldali publicistát, „szlovák adófizető polgárt" alkalmazza az önkormányzat Meggyes tisztára mosásának érdekében, majd költői kérdéssel zárt: „Így működik a jobboldali médiabirodalom?"

Térségünk országgyűlési képviselője, Winkfein Csaba (MSZP) visszatért a viharos körülmények között lezajló iskolaigazgató-választáshoz. A politikus már korábban is jelezte, Tatai-Tóth Andrással (MSZP) közösen törvénymódosítás készítenek elő, hogy a jövőben ne lehessen figyelmen kívül hagyni a tantestület, az iskolaszék, a szülők és a diákönkormányzat véleményét az intézményvezetők kinevezésekor. Winkfeinék konkrét szakmai javaslatot is letettek az asztalra, mely egyértelműsítené, hogy kiknek és milyen körülmények megléte esetén lenne lehetőségük megpályázni az adott vezetői tisztséget. A politikus Komárom-Esztergom megye fideszes képviselőinek, Bencsik Jánosnak és Meggyes Tamásnak a támogatását kérte a javaslat támogatásához. Utóbb említett honatya, jóllehet neve Esztergoméval együtt több tucatszor elhangzott a nap folyamán, nem tette tiszteletét az Ország Házában.

Arató Gergely oktatási és kulturális minisztériumi államtitkár válaszában hangsúlyozta, Esztergom a szomorú kivételek egyike, egyébként majd' mindig a többségi akarat ill. bölcs kompromisszum érvényesül az intézményi kinevezések során.

(forrás)