Sötétség délben
2009. okt. 25.

<p>A 2009. október 23-án megjelent Hídlap „Esztergomi hullámvasút" c. cikkében a lap szerkesztője valótlan állításokat közölt rólam. Meggyes Tamás áttételesen összefüggésbe hozta nevemet házának és szolgálati autójának felgyújtásának és az ellene tervezett állítólagos merénylet „politikai" szálával.</p>

Mindezt azért, mert ingatlanszakértőként, értékbecslőként nem helyeseltem a hírhedtté vált mélygarázs megvásárlását közpénzből (http://www.szeretgom.hu/content/25396--melygarazs-ugy-szakmai-szemmel-beszelgetes-biro-laszloval). Ma is vallom, miként korábban is, hogy szakmai álláspontom szerint a város túlságosan magas pénzügyi kötelezettséget vállalt magára az ingatlan általam reálisnak becsült értékéhez képest. A város beálló helyenként mintegy 5,1 millióért vásárolta meg a 325 parkoló helyet. (A mélygarázs helyek Esztergomban kínálati áron: http://www.erzsebethaz.hu/garazsbongeszo.html)

Esztergom polgármesterének eljárását mélységesen etikátlannak tartom. Mindenek előtt azért, mert egy szakmai jellegű kritikára adható szakmai válasz helyett személyeskedő, spekulatív elemekkel tarkított, becsmérlő hangnemet enged meg magának. Úgy gondolom, hogy ez a magatartás nem méltó egy polgármesterhez.

Ugyancsak etikátlannak tartom, hogy a közpénzből fenntartott esztergomi Hídlap, és az Esztergomi Televízió (ETV) több alkalommal, egyoldalúan, és aránytalan terjedelemben számolt be a polgármester október 16-i beszédéről úgy, hogy a polgármester által negatív színben feltüntetett személyek semmiféle lehetőséget sem kaptak arra, hogy álláspontjukat kifejtsék. Ezek után a polgármester nehezményezi, hogy a vele egyet nem értők más fórumokon teszik közzé álláspontjukat.

De ha már szakmai kérdéseket is említettem, tessék példát venni Siófok Fideszes önkormányzatáról, mely nemrég saját erős beruházásról döntött. Az esztergomi mélygarázsra előirányzott 1,68 milliárd helyett, Siófokon az ottani önkormányzat mindössze 1,4 milliárdból háromszintes, 1706m2-es kulturális-üzleti központot épít, mintegy 900 négyzetméteres könyvtárral, üzlethelységekkel, mélygarázzsal együtt. (http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=140266).

Esztergom állítólag gyarapodik. „Gyorsítva" - hiszen ezt szavaztatta meg a városvezetés. 19 milliárdos költségvetése van a városnak, százmilliók folynak el a mélygarázs-részletekre, s közben havi ötmilliót akarnak „megspórolni" azzal, hogy Esztergom ékessége, a Bazilika díszkivilágítását lekapcsolták (mint egykoron, Dózsafalván...).
Ilyen nagy a baj?

Biró László