Átadták Budapest Zöld Térképét
Környezetünk
2009. okt. 16.

<p>A <a href="http://www.tudatosvasarlo.hu/">Tudatos Vásárlók Egyesülete</a> a települések élet- és környezetminőségével foglalkozó, október első hétfőjén tartott Habitat Világnap üzenetéhez kapcsolódva adta át a nyilvánosság számára <a href="http://budapest.zoldterkep.hu/">Budapest Zöld Térképét</a>.</p>

Budapest Zöld Térképének elkészítésére a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a nemzetközi zöld térkép hálózat New York-i központjával való korábbi kapcsolatfelvétel és egy hosszabb előkészítési időszak után 2008-ban vállalkozott. A Norvég Civil Támogatási Alaptól pályázat útján elnyert támogatással kezdődtek meg a programozási és adatgyűjtési munkálatok. A zöld térképek a környezeti és társadalmi erőforrásokat tárják fel a települések lakói és látogatói számára, alapvetően tájékoztatási, döntés támogatási céllal. OIyan információs adatbázisok és felületek, amelyek a környezetbarát és felelős életmód útkeresésének eszközei, ilyen módon pedig a helyi szintű fenntarthatóság előmozdítói.

Budapest Zöld Térképe

*Döntéstámogatási támasz a mindennapokra: segít megtalálni a lakó- és tartózkodási helyükhöz közeli, a környezettudatos és etikus életmódhoz szükséges szolgáltatásokat.

*Információs kalauz turisták számára, akik számára különösen bajos a sokszor csak a helyiek által ismert „zöld" helyek megtalálása.

*Célcsoport központú, ingyenes marketing-eszköz a térkép profiljába illő szolgáltatásokat nyújtó vállalkozók és vállalkozások, társadalmi és egyéb szervezetek számára.

*Hatékony környezeti kommunikációs eszköz: ráirányítja a figyelmet a fenntarthatóság helyi lehetőségeire (vagy épp ezek hiányára).

A zöld térképek megmutatják például, hol van egy településen

* pihenésre alkalmas zöld felület;
* friss, egészséges, a közelből származó termelői élelmiszert árusító piac;
* a természeti és szocio-kulturális környezettel kapcsolatos tudásunk fejlesztését szolgáló látogatóközpont, tanösvény, kulturális központ;
* használtcikk kereskedés;
* ökologikus termékeket árusító boltok;
* megújuló energiával foglalkozó szakboltok, bemutatóhelyek;
* javítóműhely, ahol használati tárgyainkba új életet lehelnek;
* a helyi szintű turizmus célpontjaiként és a helyi identitás alapjául szolgáló természeti és kulturális értékek;
* méltányos kereskedelemből származó termékeket forgalmazó boltok, kávézók;
* egészséges fogásokat kínáló éttermek, étkezdék.

 

Budapest Zöld Térképéhez kapcsolódó további információk itt, illetve a "zöld térképészettel" kapcsolatos tudnivalók itt érhetők el.

 

(forrás)