Már a ZENE sem kell! :(

Már a ZENE sem kell! :(

2009. 10. 13. 9:44

 

A zeneiskolák sem ússzák meg - csomagolhatnak a tanárok?

Gazdasági Rádió, MTI, 2009. október 13. 07:11

A költségvetés-tervezet jelentős összegeket von el a zeneiskoláktól, ennek aránya iskolánként akár 40 százaléknál nagyobb is lehet - írja a mai Népszabadság.  

A lap írása szerint csökkentik a zeneiskolák támogatását, de még nem tudni mennyivel. Mivel a támogatások több csatornán érkeznek a zeneiskolákhoz, ráadásul az intézmények fenntartásának összegéről csak 2006-ról van adat, ami akkor 15 milliárd forintot jelentett, az elvonások pontos összegét nehéz megbecsülni.

A szakma kétmilliárd forintos csökkentésről tud, de az értesülések szerint egy módosító indítvány ezt egy milliárdra zsugorítaná.

Az intézkedés a tanulók minimum harmadának elvesztésével járna, ami ugyanennyi tanárt tenne munkanélkülivé és számos iskola bezárásához vezetne - magyarázta Ember Csaba, a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének vezetője

 

A legnagyobb gond ott van, hogy a tanulók térítési díját is nagymértékben meg kívánják emelni, 30-40 e ft/félévre!

Nincs szülő, aki ezt ki tudná, illetve ki akarná fizetni!

 

 

2010. 06. 11. 11:59

Kedves Holdfény!

Fennáll a lehetősége az ország elbunkósodásának. Azok, akik a Kodályi emlőkön nőttek fe tudják, hogy milyen szerteágazó műveltséget biztosít a zenetanulás. (Ez nem zenei sovinizmus!) Jönnek a tudorok, a kompetenciaelvű oktatással. Az én békebeli tanáraim Békés (akkor még nagyközség volt) határában volt egy Wenkheim Kastély.  Kodály álmait ott valósította meg egy Köröstarcsán született G. György. Nem voltunk szakbarbárok akkor másként nevezték azt, amit ma modernkedve kompetenciáknak titulálnak. Az, hogy ezt tanáraim milyen sikerrel alkalmazták, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a 27 tagú osztályból (az utolsó érettségizettekbő) 2 közlekedésmérnök lett, egy Kossuth-díjas író és költö (a pom-pon mesék írója) , 2 jogász, 2 orvos, egy biológus  egy Máv főtanácsos és számtalan kiváló általános iskolai ének-tört, ének magyar tanár.

Kodály ezt bövebben kifejtette, nos ez a transzfer, amire végre rá kellene jönni az oktatás irányítóinak

Docens33

2009. 10. 13. 11:14

Ez a hír nagyon jól jön Meggyesnek, úgyis csípi a szemét a zeneiskola az épülő csodaszálló mellett. Most legalább Bajnaira hivatkozva bezárhatja! Vagy ne adjak ötleteket?