Rosszhiszemű parkolóbontás
Közélet
2009. okt. 9.

<p>A Nemzeti Közlekedési Hatóság büntetést szabott ki a Regia Civitas Kft-re, a Bástya mögötti parkoló engedély nélküli elbontása miatt.</p>

A Hatóság indoklásából kiderült, hogy az Építtető egyes egyedül az Önkormányzat Városszépítési Osztályának kezelői hozzájárulását birtokolta, annak ellenére, hogy figyelmüket a Hatóság felhívta arra, hogy a közparkoló és annak kiszolgáló útjainak elbontása engedélyköteles tevékenység.

Az engedély nélküli bontás tényét a július 28-án megtartott helyszíni szemlén jegyzőkönyvben rögzítették. A szomszédos üzletek szemlén megjelent tulajdonosai nyilatkoztak arról, hogy az Építtető és a parkolót üzemeltető önkormányzat nem egyeztetett velük előzetesen az áruszállítás és az árufeltöltés módjának megváltozása ügyében és a tervezett útvonalon (A Fürdőszálló mélygarázsán keresztül!) nem biztosítható az eddigi járművekkel az áruszállításuk. Ezen felül megállapították, hogy a szálloda építésének idejére vonatkozó áruszállítási útvonalra sincs megoldás.

A Bástya parkoló

A parkolóban elhelyezett automatákból havi szinten 1,2-1,5 millió forint bevétele származott az üzemeltetőnek. A jogtalan bontás miatt idén mintegy 10-12 millió forint parkolási bevétel kieséssel számolhatunk, miközben a mélygarázs az első 7 hónapban mindösszesen 4 milliós bevételt produkált.

A hatóság a bírság kiszabásakor mérlegelte, hogy az engedély nélküli tevékenységgel a szomszédos üzleteknek kárt okoztak, fennáll a rosszhiszeműség, illetve a hatóság félrevezetésének szándéka a következő pontok szerint:

  • a hatóság az útépítési engedélyezési kérelem ismeretében már márciusban felhívta a tervező és az építtető figyelmét arra, hogy a közparkoló elbontása engedélyköteles tevékenység.
  • a parkoló elbontásával az üzletek áruszállítási és rakodási körülményei hátrányosan alakultak és jelentősen megnehezedtek. Továbbá a nagyszámú várakozóhely megszüntetése hátrányosan érinti a környező lakótömbökben lakókat és az üzletek vásárlóit is.
  • a KÖH által kiadott régészeti feltárásokra szóló engedély nem jogosította fel az építtetőt arra, hogy a munkavégzéssel kapcsolatos egyéb engedélyek nélkül megkezdje a feltárásokat.

A Hatóság megállapította ezeken felül, hogy az Építtető részéről Esztergom területén nem első esetben fordult elő a hivatkozott jogszabályok megsértése, ezért az engedélyezési eljárás díja kétszeres összegének megfelelő bírságot állapított meg.

 

(forrás)