Baljós árnyak – Esztergom végnapjai
Gazdaság
2009. okt. 8.

<p>Csúfos kudarcot vallott a realitásokat figyelembe nem vevő, pazarló Meggyes-féle gazdaságpolitika. A város és a cégeink eladják tartozásaikat, új bankot keresünk számlavezetésre és mintegy 6,5 milliárd forintnyi újabb hitel felvételére.</p>

Két döntés is született a legutóbbi rendkívüli testületi ülésen a város pénzügyi gondjainak látszólagos enyhítésére.

A város tett már egy kísérletet ez év júniusában, hogy váltót bocsásson ki a finanszírozási nehézségei elodázására, de úgy tűnik a számlavezető bankjával, a Raiffeisen Bankkal nem tudott ebben megállapodni.

A CIB Faktor Zrt-vel folytatott tárgyalások után a testület tagjai 500 millió forintos faktorálásról döntöttek. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a CIB Bank megköti Esztergommal azt a szerződést, amelynek következtében a város és a város cégeinél sorban álló beszállítók számlái kifizetésre kerülnének, természetesen magas kamat ellenében.
A tervezett, és a Fideszes képviselők által már elfogadott szerződés szerint a CIB Bank 500 millió forintos keret erejéig teljesíti a szállítói követeléseket, jöjjön az a város vagy a város cégeinek követelőitől.
Természetesen a 120 napos lejáratot követően nem fizetés esetén a bank a város és cégei bármely számlájáról inkasszálhatja a helyette kifizetett számla összegét, és annak kamatait.

Ezen fél milliárdos - gyakorlatilag kimondhatjuk - újabb hitel mellett a képviselők arról is döntöttek, hogy új számlavezető bankot keresnek a városnak.

Az új számlavezető banknak két igen fontos feltételnek kell megfelelnie. Vegye át a város tetemes adóságállományát a jelenlegi számlavezetőtől valamint hajlandó legyen további hiteleket nyújtani Meggyes korlátlan költekezési vágyainak kiélésére.

Az igények nem kicsik:

  • Esztergom Város Önkormányzatának teljes hitelállományának konszolidációja,
  • 1.6 milliárd Ft folyószámla hitelkeret biztosítása,
  • 2.3 milliárd Ft fejlesztési célú hitel biztosítása,
  • 2.5 milliárd Ft fejlesztési és működési hitel biztosítása.

Tehát kimondhatjuk: Meggyes újabb 6.4 milliárd forintnyi adósságot akar az amúgy is végletekig eladósított város nyakába akasztani!

2009. első félévének végén a következő hitelállománya volt Esztergomnak:

  • Fejlesztési célú hitel: 3,04 milliárd forint
  • Egyéb adósságszolgálat: 138 millió forint
  • Kötvény: 8,73 milliárd forint
  • Megelőlegezett egyházi kárpótlás: 1,175 milliárd forint
  • Egyéb lízing: 8,48 millió

Ezen felül a kötségvetésbe beterveztek mintegy 4,4 milliárdnyi egyéb lízinget is.

Összességében ez kb 17,5 milliárd forintot adósságot jelent! Az adatok a fizetendő kamatokat NEM tartalmazzák!

Ha ezt megfejeljük az újabb 6,4 milliárddal, akkor magasan túlszárnyaljuk az éves 21 milliárd körüli költségvetési főösszeget! Ez 100% feletti eladósodottság!

Kósa Lajos Debrecen fideszes polgármestere az éves költségvetés 25%-ában jelölte meg a kezelhető adóságállomány mértékét. Mi ezt már most messze túlszárnyaltuk!

(forrás)