Kereszt-Rejtvény 100.
Kultúra
2009. okt. 8.

<p>A 100. ( jubileumi ) forduló okán, egy kereszt erejéig visszatérnénk a gyökerekhez, és e sajátos városismereti játék újabb, „régi" nézőpontot igénylő fordulójára  invitálom a tisztelt és érdeklődő olvasókat, bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik e nem közismert  feladványra is választ adnak, azaz megírják, hogy hol is található, hol volt eredetileg, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.        ( a kerek  forduló okán: nem lesz egyszerű !!! )</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb. ) nem hozzászólás formájában várnám ( ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.


A múlt heti heti kép

Más nézőpontból

Megfejtés:

Most egy szépen felújított keresztet látunk. Szentgyörgymező temetőjében találjuk a Miklósffy kápolna tornyán. A bejárat fölötti márványtábla felirata:
A FEL-FESZÍTETT ÜDVÖZÍTŐNEK DICSŐSÉGÉRE
A FÁJDALMAS ISTEN ANYJÁNAK TISZTELETÉRE ÉS EL-FELEJTHETETLEN DRÁGA JÓ SZÜLŐI ÁLDOTT HAMVAINAK HÁLÁDATOS EMLÉKEZETÉRE ÉPÍTETTE CSIK-VATSARTSI MIKLOSFFY ANDRÁS 1835 ÉVBEN ( Anyu54)

 

Az e heti apostoli kettős keresztünk a szentgyörgymezei temetőben, az 1835-ben épült klasszicizáló Miklósffy- temetőkápolna (ravatalozó) huszártornyán látható.
(Ötvennyolcas)

 


A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Anyu54
Lacikabácsika
Ötvennyolcas

Összesítve:

Anyu54 ( 92 )
Acho ( 22 )
Gerdy ( 78 )
g. ( 4 )
Lacikabácsika ( 99 )
Ötvennyolcas ( 75 )
Vidrapeter ( 2 )
Zs.Zsuzsi ( 1 )
Faxau ( 3 )
Szilvi ( 56 )
Krisztina ( 1 )

 

Az e heti feladvány képe

 

Fotó: Gerdy

A megfejtések beküldési határideje: október 15.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép....

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

 

 

(forrás)