25 éves a Házas Hétvége
2009. okt. 2.

<p><span><strong>A magyarországi Házas Hétvége lelkiségi mozgalom 25 éves jubileumát ünnepli október 17-én, szombaton Esztergomban. Az egész napos ünnepi rendezvényen várhatóan ezernél több résztvevő lesz jelen Magyarország egész területéről, valamint Felvidékről, Erdélyből, Partiumból, Vajdaságból és Kárpátaljáról. Jelen lesznek az európai Házas Hétvége tagországainak nemzeti képviselői is. </strong></span></p>

A magyar Házas Hétvége lelkiségi mozgalom a világméretű Házas Hétvége mozgalom (World Wide Marriage Encounter = WWME) része; a Magyar Katolikus, Református és Evangélikus Egyház támogatásával működik, ugyanakkor nyitott a többi felekezet felé is. Az ország határain belüli, valamint a történelmi Magya rország egész területének magyar nyelvű házas hétvégés közösségeit fogja össze és szervezi eggyé. 1984-ben az osztrák közösség képviselői hozták Magyarországra ezt a lelkiséget – akkor még tolmácsok segítségével. Magyar nyelven 1986. május 30. óta zajlanak a rendezvények.

 

A lelkiségi mozgalom célja, hogy segítse a házaspárokat házasságuk, az atyákat, szerzeteseket pedig közösségeikkel való kapcsolatuk megerősítésében és elmélyítésében. Különleges sajátossága, hogy a házasságot vonzó – a hétköznapokban megélhető, mindenki számára követhető, a boldogság felé vezető – útként mutatja be. Ezt az utat követve a házastársak életük minden szakaszában meg tudják újítani az egymásra kimondott igenjüket. Ez az igen az atyák és a szerzetesek esetében Istennek, valamint közösségüknek szól.

A Házas Hétvége nem válságkezeléssel foglalkozik, hanem bensőséges, őszinte és bizalomteljes kommuniká cióhoz segíti a párokat, amely által le tudják bontani az egymás közti falakat. Ennek köszönhetően képesek egyre mélyebben megismerni, elfogadni és úgy szeretni egymást, mint amikor összekötötték életüket. Erre a biztos szeretetkapcsolatra épül a család, ahol gyermekeik harmóniában, biztonságban, szeretetben nőnek fel. A Hétvége célja túlmutat az egyes családokon, hiszen megélt szeretetükből részesül szűkebb, tágabb környezetük, végső soron az egész társadalom.

Az országosan 50% feletti válási aránnyal szemben a Házas Hétvégén részt vettek közt ez a szám elenyésző, s a Hétvége párjai pozitív példát adnak a házasságról a világnak. Magát a Házas Hétvégét pedig életük egyik meghatározó élményének tartják.