Hallgass a szívedre

Hallgass a szívedre

Törölt felhasználó
2009. 09. 25. 13:59

 E heti Magyar Fórumban jelent meg a 3. oldalon:

 

Tóth Erzsébet

 „Listen to your heart" - ezzel a slágerrel lépett először a Fidesz a választók elé. Merész, vagány  ötlet volt kampányukban felhasználni, hozzájuk tartozik azóta is. Nehéz lesz újra valami hasonlóval előállni, pedig most nagyobb szükségük lesz rá, mint akkor. Ne tévesszen meg, és ne andalítson el senkit, főleg őket ne, hogy toronymagasan vezetnek minden párt előtt. Sokkal nehezebb helyzetben vannak.  Megtöbbszöröződik az ellenük fellépők acsarkodása, hangosabbak és durvábbak lesznek. Nem számolnak azzal, hogy a szeretet csak nő a támadásoktól, a szeretet irracionális természetű. A Fidesz az egyetlen párt, mely túl a vereségeken, az ellenzékiség keserű kenyerén, biztosan áll a lábán.  Népszerűségük - a magyar politikai elit totális züllöttségén túl, hogy az országot húsz év alatt olyan mélyre süllyesztették, amilyenre csak lehet -, nagyrészt Orbán Viktor személyiségén alapul. Meg is kapta és fogja is kapni érte az alpári jelzőket, az alattomos és nyílt támadásokat.  Túl fogja élni, ahogy a Hitlerezést, cigányozást, és a szőlőcsatákat túlélte. A szeretetet nem lehet „kiérdemelni". Nem azért szeretek egy politikust, mert fölemelte a nyugdíjat, a Gyest, vagy mert nem lopta ki a szememet. Ezért legfeljebb rá szavazok. Ez sem kevés.  De a többi rejtély. Kérdezz meg egy szerelmest, miért szereti a párját. Csak. A szeretet kiszámíthatatlan, nem adok-kapok játszma. Azt hiszem, ezt a békát nehéz lenyelni az ellenfeleknek. Van valami, amivel Orbán Viktor több náluk. Orbán Viktort szeretik. Bíznak benne, hisznek neki. Ha úgy alakul, hogy ő lesz a miniszterelnök, már csak ezért is könnyebb lesz kormányoznia.  Akit szeretek, annak elhiszem, hogy NINCS!  Nincs miből osztani, majd később érnek be a gyümölcsök. Ezt csak a szeretet fogadja el. A szeretet türelmes.

Miért jutott mindez eszembe? Pár hete az esztergomi Szent István Gimnáziumért tüntettek diákok, tanárok, hozzátartozók, petíciójukat Orbán Viktornak, a város díszpolgárának akarták átadni, aki a Keresztény Értelmiségiek Tanácskozásán szintén a városban tartózkodott. A magasba tartott táblákon többek között ez állt: VIKTOR SEGÍTS! Megdöbbentem. Hiszen ez már majdnem olyan, mintha azt írták volna, hogy Isten segíts. Majdnem imádság. Legvégső kétségbeesésében ír ilyet az ember. Nem azt írja, hogy „Komcsik takarodjatok!", hanem segítségért fohászkodik. Orbán Viktort hiába várták. Egyébként, mit tud most Orbán Viktor tenni?  Ha előbb nem segített, most már alighanem késő. Már csak a választás után segíthet esetleg, ha jól végzi a feladatát, ha nem játssza el a bizalmat, amit a választóktól kap. Esztergom egyébként Fideszes irányítású város, és enyhén szólva zűrösen mennek a dolgok, nagyon nagy az elégedetlenség a jobboldali városvezetéssel szemben. A civilek nem sokáig vártak Orbán Viktorra, tovább léptek.  Az MTI tájékoztatása szerint „ A Szent István Gimnázium önállóságának megőrzéséért és a város felszíni parkolóinak ingyenes használatáért népszavazást kezdeményez a Civil Összefogás Esztergomban szervezet."

Közben a Népszabadság és a Népszava naponta számol be Meggyes Tamás polgármester viselt dolgairól, hogy tavat építtet háza elé, ráadásul engedély nélkül. A Búbánatvölgyben  -  milyen gyönyörű,  Krúdys hangzású név -, ahol mindez történik, nincs vezetékes víz, a jelenlegi munkálatok miatt feltörő talajvíz veszélyezteti a kutakat. Nincs módom az építkezés összes problémás fejezetéről beszámolni, megteszik ezt majd a kormánypárti sajtó szemfülesei, majd jönnek a Magyar Narancs, az És tényfeltáró riportjai. Az ellenzéki sajtó netán úgy gondolja, hogy éppen elég a szoclib pártállású maffiózók ügyeinek leleplezése? Nagyot tévednek, ha úgy gondolják.  A bűntett, a hatalommal való visszaélés, a kiskirálykodás, a civilek érdekeinek semmibevétele ugyanis pártsemleges. Ugyanúgy kell bánni vele, ha a „mi kutyánk kölyke" teszi, mint ha a másik oldalon álló.  Az olyan sok sebből vérző független sajtó nem lehet tekintettel pártállásra, ha bűntényt szimatol valahol. Sőt. Csak tekintélyét növeli, ha elfogulatlanul számol be az eseményekről. Hogy én a fellegekben járok? Lehet. De jön a választás, és irgalmatlanul mocskos kampány kezdődik, vagy már el is kezdődött. Legalább a magukra valamit adó újságírók ne váljanak pártkatonákká. Különben mindannyian ott  találhatják  magukat a búbánat völgyében.

 Ez a nehezen túlélt, és még nem is biztos, hogy túlélt gyalázatos hét év arra mindenképpen megtaníthatta a politika résztvevőit, hogy a pártoknak egyre kevesebb a szerepe a választásokban. Nem sok embert érdekel már, hogy a jobboldalra vagy a balra osztják be magukat. Ezek a kifejezések rég nem jelentenek semmit a gondolkodó embernek. A kiüresedett, megkopott, legyalázott ideológiai fogalmak helyett színre léptek a civil szervezetek, a Nagycsaládosok egyesülete, az Élőlánc mozgalom, a Polgármesterek szövetsége, a Polgári körök, és még sorolhatnám.  A pártok leszerepeltek, de jönnek utánuk a civilek. Teszik a dolgukat, öntudatos polgárként viselkednek, nem félnek megszólalni. És azért van néhány ember a pártokban és a pártok körül, kiket még lehet szeretni. A szeretet létezik. Ellene dolgozik minden, és mégis. Akit szeretni tudok, arra adom a voksom, mert itt már senki nem ígérhet semmit. Az ígéretfedezet elfogyott. De a szeretet kényes jószág. Aki visszaél vele, könnyen megérezheti a közöny hidegét.    

2009. 09. 25. 14:12

A szeretetet igen is, kilehet és kikell érdemelni! A szerelem meg csak úgy jön! Nem illik a szezont a fazonnak keverni,mert abból csak ostobaság fog születni! Ugye  kedves cikk író! Az emberek nem ostobák,nem szükséges előre idolt gyártani,a félistenből is elegünk van már,nem még hogy egy egész istenséget kelljen imádnunk!