90 éves a szalézi rend nyergesújfalui középiskolája
2009. szept. 25.

<p>A nyergesújfalui Szalézi-Irinyi Középiskola október 2-án ünnepli<br />fennállásának 90. évfordulóját.</p>

 

 

Az ünnep vendége lesz Paskai László bíboros ny. esztergom-budapesti érsek, aki 2001-ben magáldotta az ismét szalézi fenntartásba kerülő intézményt, továbbá don Vaclav Klement szalézi egyetemes missziós megbízott Rómából, Van Hecke Albert jelenlegi és Havasi József korábbi tartományfőnök. A meghívottak közt vannak az iskola volt növendékei, tanárai, jótevői, valamint a környék plébánosai, polgármesterei és iskolaigazgatói is.

Az ünnep 9 órakor szentmisével kezdődik a nyergesújfalui Szent Mihály-templomban, majd 10.30-kor az iskola épületében ünnepi műsorral folytatódik. Az iskola diákjai bemutatják a "Kezdetek" című színdarabot, amely a szaléziak magyarországi letelepedésétől a Szalézi Intézet államosításáig történt eseményeket mutatja be. A darabot korabeli dokumentumok és visszaemlékezések alapján az iskola érettségiző tanulója, Dózsa Dániel írta.

A műsor után Paskai László az iskola udvarán felavatja Bosco Szent János szobrát, majd megáldja az új épületrészeket. Az ünnepség keretében bemutatják az iskola 90 évét átfogó évkönyvet, amelyet Lengyel Erzsébet szerkesztett.

A szalézi fiúnevelő intézet 1919. október 6-án költözött Péliföldszentkeresztről Nyergesújfalura. Az első igazgató a lengyel Plywaczyk Szaniszló atya volt. A magánjellegű fiúgimnázium négy osztályában 51 bentlakó és 22 bejáró növendék oktatását és nevelését szalézi papok és papnövendékek látták el. Az intézet célja elsősorban a rendi utánpótlás kinevelése volt.

Mivel a növendékek száma rohamosan növekedett, nagyszabású terv készült egy 250 tanuló befogadására alkalmas, modern intézet felépítésére. Elegendő fedezet hiányában azonban a tervnek csak egy töredéke valósulhatott meg. A főutca és a Duna között húzódó, ma is álló, kétemeletes épület alapkövét 1935-ben helyezték el.

1948-ban az elsők között államosították a nyergesújfalui Szalézi Gimnáziumot, amelyet később Irinyi Jánosról neveztek el. Az intézmény évekig vegyipari szakközépiskolaként működött, és csak 2001-ben került vissza a szalézi rendhez. Jelenleg az iskolában négy- és hatosztályos gimnázium működik, informatikai szakoktatással. A mintegy 350 tanuló zöme a környező településekről jár be.