Parlamenti kérdések: napirenden Esztergom
Közélet
2009. szept. 21.

<p>Az már a korábbi hetekben egyértelművé vált, Meggyes Tamásnak a Szent István Gimnáziummal kapcsolatos intézkedései - kellőképp cizellált megfogalmazással élve - elérték az országos ingerküszöböt.</p>

A jogos felháborodáson kívül azonban eleddig érdemi lépések nem történtek a polgármester megfékezésére, de legalábbis jobb belátásra bírására. Ezt kiküszöbölendő Winkfein Csaba országgyűlési képviselő a Parlament mai ülésén Mi lesz veled, István? címmel kérdéseket intézett Arató Gergelyhez, oktatási és kulturális minisztériumi államtitkárhoz.

Térségünk politikusa a tények rövid ismertetése után afelől érdeklődött, az iskolai szervezetek véleményezési joga mekkora súllyal esik latba, és milyen lehetőségeik vannak a szülőknek, pedagógusoknak és diákoknak az ilyen és ehhez hasonló esetekben.

Az államtitkár válaszában elmondta, a mindenkori kormányok mozgástere igen szűkös, hiszen az önkormányzatok autonómiája az intézményi működtetés esetében is megkérdőjelezhetetlen, tehát a helyi lakosoknak is velük kell egyeztetniük vitás kérdésekben. Winkfein viszontválaszában kitért rá, törvénytervezetet készítenek elő, melyben akképp szabályoznák a kérdést, hogy a jövőben ne lehessen figyelmen kívül hagyni az érintettek véleményét, javaslatait, és azok ténylegesen beleszólhassanak a döntési folyamatokba.

A politikus rámutatott: Orbán Viktor erkölcsi kötelezettsége állást foglalni az ügyben, lévén párttársa cselekedeteiről van szó, így nem teheti meg - miképpen az az esztergomi vizit során történt -, hogy egy amúgy fideszes irányítás alatt álló település elégedetlenkedőit azzal intse rezignáltságra, hogy kormányra kerülvén majd orvosolják a problémát.

Winkfein és Arató beszédét egyaránt bekiabálásokkal zavarta Meggyes, akinek leggyakrabban a „Semmilyen jogsértés nem történt!" mondat hagyta el a száját.

A településvezető eztán sietve hagyta el a termet - igaz csak rövid időre -, ezért már nem hallhatta Szabó Zoltán szocialista politikus Avarkeszi Dezső igazságügyi és rendészeti minisztériumi államtitkárnak címzett kérdését.

Két jegyzője van Esztergomnak? - vetette fel Szabó, majd kifejtette, jogerős bírói ítélet mondja ki Esztergom városa jegyzőjének visszahelyezését állásába, ám ez a mai napig nem történt meg. Miként lehet a jognak érvényt szerezni a királyvárosban? - k érdezte a képviselő.

Avarkeszi válaszában hangsúlyozta a bíróságok függetlenségét, és nyilvánvalóvá tette, a tárcának nincs beleszólása az ügybe, majd közölte: Esztergom város önkormányzatát pénzbírság megfizetésére kötelezték a jogsértő magatartás miatt.

(forrás)