Meggyes és a Búbánatvölgy örömei

Meggyes és a Búbánatvölgy örömei

2009. 09. 17. 0:35

Engedély nélkül kezdték meg egy tó létesítését Meggyes Tamás búbánatvölgyi háza előtt. Az esztergomi polgármester szerint nem is kell engedély. A beruházást az önkormányzat finanszírozza. A polgármester szerint gáncsoskodik, aki mindebben kivetnivalót talál.

Takarítás közben épült egy sziget

Csónakázótó kialakítása érdekében mélyítik Esztergomban a búbánatvölgyi tó medrét. Ennek következtében megjelent a talajvíz, a helyiek féltik kútjaik tisztaságát, s nem értik, miért előzi meg a Pihenőpark építése az ivóvízellátást, csatornaépítést és útépítést, melyekre nincs közpénz.

Esztergom fideszes polgármestere lapunk megkeresésére válaszolva vitatta, hogy engedély nélküli építkezés folyna Fárikúti úti háza előtt. Meggyes Tamás szerint csak rekultiváció zajlik, s még nem az új csónakázótó medrének kialakításán munkálkodnak az egykori halivadék-nevelő tó kimélyítésével, területének megnövelésével. Benn van az építési engedély iránti kérelem, de a vízügyi felügyelet az elbírálás előtt hatástanulmány készítését kérte.

A tó megnagyobbítása az ő háza számára eredményezne "széles vásznú vízi panorámát" azzal, hogy a nyilvántartásban földterületként szereplő medret vízzel árasztatja el.

Nem tudni, hogy a vízügyi felügyelet leállítja a munkálatokat, vagy "csak" megbírságolja az önkormányzatot, amiért nem kért engedélyt a vízépítésre.

Az új meder létesítésének jogi alapja, hogy az évtizedeken át a horgászegyesület által működtetett négy tó vízi üzemeltetési jogát - peren kívüli egyezséggel, 30 millió forintért - ez év májusában megszerezte az önkormányzat. Igaz, a terület, ahol jelenleg bővítenek, földterületként szerepel a nyilvántartásban, mondja Meggyes.

A vízépítési munkálatokra a városnak nincs még meg az engedélye.

- Csodálkoznék, ha bírságot szabnának ki vagy leállítanák az építkezést, ami nem is az, hiszen csupán az egykori ivadéknevelő tó rehabilitációja folyik: mindössze az iszapot távolítják el a május óta kiszárított mederből, ami nem a várakozásaik szerint száradt ki augusztusra - mondja Meggyes Tamás.

A helyszínen iszapra nem leltünk a markológépek által ostromolt kemény talaj felett. A két, összevonásra szánt tó körül földmérő cölöpök jelzik a terület új határait és a kívánt mélyítési szinteket. Meggyes szerint valószínűleg csónakázótó lesz a Halastó és a május óta kiszárított parányi (a térképen nem található) halivadék-nevelő tó összevonásával.

A júliusi fakivágásokat "bozótirtásként" aposztrofálták az illetékesek a környezetüket féltő érdeklődőknek. Meggyes Tamás lapunknak azt mondta: értékes fákat nem vágtak ki, azoknak "szigetet" készíttettek.

Esztergom első embere nem tudja megmondani, hogy pontosan mennyibe kerül mindez - szerinte idén mintegy 50-100 millió forintot szánnak az új tóra.

Több mint százan írták alá eddig a helyi civil szervezet, a Búbánatvölgyért Alapítvány nyilatkozatát, amely szerint: elfogadhatatlan, hogy a fejlesztési elképzelések közül számukra legfontosabb víz- és csatorna bevezetését teljes egészében az ingatlantulajdonosokra akarják terhelni, miként arról az önkormányzat legújabb határozata rendelkezik.

Meggyes Tamás biztos benne, hogy az önkormányzat megszerzi a munkálatokhoz szükséges banki hitelt, amelynek havi törlesztőrészlete néhány ezer forint lesz csupán. Az pedig "nem fér bele", hogy válaszoljanak a levelekre, mert több száz ingatlantulajdonosról van szó, akik közül sokan nem járultak hozzá, hogy átadják telkük végének kis hányadát a nyomvonal építésére, amit így újra kell tervezni.

Meggyes Tamás 2003-ban 273 négyzetméteres telke kiszélesítéséhez az erdőhöz vezető, tűzoltók által használt utat vásárolta meg, s mivel a kivett közterület nem volt eladható, színlelt szerződést kötött egy másik ingatlanra az általa vezetett esztergomi Városházával - mindezt bíróság mondta ki, jogerősen.
(HVG, 2008. 10. 29.).

Magam beszéltem tulajdonossal, aki nem kíván üdülője előtt 12 méterre kiszélesített útmedret látni, mert a világ elől elbújni jár ki hétvégeken házikójába.

A helyi lakosok és üdülőtulajdonosok nem tudják, mi lesz a funkciója annak, ami épül. Az önkormányzat lapjában, a Hídlapban sem volt erről szó, miközben a jóval később megépítendő "Mesepark"-nak nagy terjedelmet szenteltek.

Volt ingatlantulajdonos, aki lapunktól értesült arról, hogy szerepel telke helyrajzi száma azon a hétszázas listán, amelyre az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztetett be. Egy tulajdonosnak azzal indokolta a földhivatal, hogy nem tértivevénnyel küldte ki az értesítőt, hogy nem futotta a díjra, olyan sok volt a levél.

A tervezett útlezárás - a véletlen műve lehet -, éppen a Fárikúti útról tiltaná ki az autósforgalmat, s terelné át a megépítésre váró, több kilométer hosszú Csenkei útra a fővárosból érkezőket. Fizetőparkolót, sorompót, s a 11-es út Fárikúti úti túloldalára, a Duna-partra jachtkikötőt terveznek.

A polgármester gazembereknek nevezi mindazokat, akik a pihenőpark kialakításáért támadják, s nem említik, hogy a városban vagy kétszáz közterületet újítottak fel. A pihenőpark fejlesztése egyébként is szerepelt a "Gyarapodás programjá"-ban, amelyről népszavazáson döntöttek.

- Én tudom, hogy gazemberek tucatjai dolgoznak azon, hogy félrevezettessék újságírókkal az országot. Azt hiszem, hogy valami csúnya háttérgépezet működik, ez így nem mehet tovább - mondja Meggyes Tamás, aki szerint éppen azért élhető nehezen ez az ország, mert a hatóságok az ésszerű, közjót szolgáló intézkedéseket leállítják.

Szerző: Ferenczi Krisztina

Forrás: nol.hu

 

Törölt felhasználó

2009. 09. 22. 9:14

Jut eszembe: a kerékpárút mellett a 4-4.5 km között kifelé haladva jobb oldalon is nőtt egy jó nagy földkupac még a nyáron. Nem is egy az, hanem sok. Nem tudjátok honnan került oda? Magán-, vagy önkormányzati területen van? Engedélyezett földlerakás, vagy engedély nélküli?

Törölt felhasználó

2009. 09. 22. 8:56

2009. 09. 22. 8:25

Miért? Az ő esetében ez nem lényeges, a  házára sincs engedély. Vigyázzunk nehogy a fakupac "öngyulladjon", mert erre most nagy szüksége lenne Tominak!

2009. 09. 22. 8:06

megérkezett a tüzifa, mely közvetlenül a bejárathoz lett letéve.

 

Kívülre, vagy belülre? Mert ha kívülre, akkor ahhoz közterület-használati engedély kell, ha nem hordják be azon nyomban.

2009. 09. 22. 1:26

Úgy láttam, hogy a kitermelt iszapot a 11-es főút melletti, valószínűleg önkormányzati telekre horják. Könnyen meg lehet találni, az útról jól látszik. A tavak felől ha kikanyarodsz Esztergom felé, kb. a Csenkei-híd után baloldalon találod. A szaga feledhetetlen!

2009. 09. 21. 19:58

No a főgazember lebontathat egy rámpát ,hogy másnak betartson.Egyébként pontosan úgy viselkedik mint a régi kommunista tanácselnökök,párttitkárok!!Szép városrészt apukának,anyukának.Régen csak utat aszfaltoztak,a főgazembereknek.csináljunk egy szép tavat a házam elé!persze a város pénzén.Hát tehetek én arról hogy pont ott a házam?!A HORGÁSZTAVON elkerítették annak idején a legjobb horgászhelyet a környezetvédők,mert találtak pár darab ugrópókot!!Felhívom a környezetvédők figyelmét,hogy a legnagyobb UGRÓPÓKOT a Városházán találják!Hogy megóvják a fajtáját,jó lenne időben elrekeszteni.Nehogy kivesszen a fajtája!Mert aki így tud ugrálni törvények és bírósági határozatok felett a mi számlánkra,nem szabad veszni hagyni.még hasznát vehetjük ha visszajönnek a "CUCILISTÁK"Tanulhatna Debrecen polgijátol.Vele miért nem foglalkozik negatívan a "sok gazember"?Pedig fideszes.No kidühöngtem magam és még csak moderálni sem kell!Remélem!!!!!

2009. 09. 21. 19:46

Kb. félórája megnéztem a Búbánatvölgyi megaprojektet. Szeretném tudni, hogy a kitermelt anyag hová került, mivel elképzelhető , hogy az veszélyes hulladéknak minősül , igy egyéb környezetszennyeződést is okoz, ami büncselekmény.

A túloldalra tekintve feltünt , hogy a polgi illegálisan épitett házához megérkezett a tüzifa, mely közvetlenül a bejárathoz lett letéve. Vajon milyen célból? A polgármesternek talán - az adott nehéz helyzete miatt is - jól jönne egy újabb tüzeset? Vagy talán van lakhatási engedélye, csak mi nem tudunk róla? Kérem az UDZ RT-t , meg a Városőrséget legyenek ám éberek! A Szent István Gimnázium szülőit és diákjait , valamint a helyi vállalkozókat kérem , hogy legyen alibijük, nehogy kellemetlen helyzetbe kertüljenek, magamat is beleértve!

2009. 09. 21. 16:55

 

Elmentem, megnéztem, bár netettem volna.

Legalább a környezetvédőknek lenne annyi kurázsija, hogy hangosan tiltakoznának ezen  a környezetromboláson.

Érthetetlen, hogy az aki a környezetért elkötelezett / vagy csak a munkája ? / szó nélkül tűri és megállja, hogy az Ö "hátán"

kövessék el ezt a rémtettet ott, ahol eddig a csend, a harmónia uralkodott.

Eltűrik ! 

De amikor költöztek, akkor segítséget a nyilvánosságtól kértek javítás, festés, takarítás stb.területen való aktivizálásra,

Kérném szépen, meddig ez a korlátok nélküli prosperálás, ESZTERGOMIAK ????

2009. 09. 20. 23:44

Bolíviában már fogságban van egy Tóásó  ( Előd)  ....

Eredeti méret

Törölt felhasználó

2009. 09. 20. 14:20

Most jutott eszembe (Percjelző, ne röhögj!), hogy két területről van.

Erre a részre is tavat álmodott meg a mi Pucink:

A jachtkikötő meg valószinűleg valahol itt lesz, ha lesz, legalábbis ez a terület önkormányzati tulajdonban van:

Eredeti méret

Törölt felhasználó

2009. 09. 20. 14:03

Nekem sajnos nincs, de lassan ideje volna, hogy valaki egy jó fényképezőgéppel bejárva Esztergom bel- és külterületét lefényképezzen minden egyes négyzetcentimétert az utókor számára, mert ki tudja, legközelebb mikor és hol jelenik meg hirtelen a  városrongáló csapat...

Törölt felhasználó

2009. 09. 20. 13:59

Az eredeti állapotról nincs valakinek fotója?

Eredeti méret

2009. 09. 20. 13:55

Nem számít, hogy az ottani telektulajdonosok a saját pénzükön és szabadidejükben hozták létre és gondozzák ezt a zöldterületet, azért oda is jutott a trutyiból!

2009. 09. 20. 10:22

Igazából csak irigyek vagytok erre a tóra. Például a Jókai utcában lakók ablakai is tóra néznek minden esőzés után. Kacsintás

Törölt felhasználó

2009. 09. 19. 21:21

Akkor még nem tudta a nép, hogy a gyarapodás meggyes gyarapodását jelenti.

Törölt felhasználó

2009. 09. 19. 21:12

Valahol egy fizetett meggyeskommunikátorjugend azt írta, hogy nem érti mi a baj ezzel a tóval, része a Gyarapodás Programjának, amiről tavaly is népszavazott Esztergom. És igazából tényleg. Népszavazott.

Törölt felhasználó

2009. 09. 19. 21:05

2009. 09. 19. 18:51

Néhány perce volt az RTL club híradójában a búbánatvölgyi projekt.

M1s szerint nem kell engedély! Hát kedves Polgi! Nem sül ki még mindig a nyelve a hazug mellébeszélés gőgjétől?

Számoljon el a városi vagyonnal a választóknak!! Amíg mentelmi köpenye és bábhadserege védi!

Segítsék azok is a helyes útra, akik most hivatalból olvassák és elemzik a beírásokat!

Eredeti méret

2009. 09. 19. 17:55

Ha ez a tó elkészül, és ha Puci kiköltözik Búbánatba, javaslom, hogy jövő nyáron szervezzünk néhány jó népes és hangos szeretgomos éjszakai fürdőzést az ablaka alatt Kacsintás

2009. 09. 18. 21:34

Nahát hogy a népek vidékről miket mondanak erről a szent emberről?...

 

"Panorámát épít magának a polgármester"

http://www.168ora.hu/itthon/panoramat-epit-maganak-a-polgarmester-43622.html