Meggyes és a Búbánatvölgy örömei

Meggyes és a Búbánatvölgy örömei

2009. 09. 17. 0:35

Engedély nélkül kezdték meg egy tó létesítését Meggyes Tamás búbánatvölgyi háza előtt. Az esztergomi polgármester szerint nem is kell engedély. A beruházást az önkormányzat finanszírozza. A polgármester szerint gáncsoskodik, aki mindebben kivetnivalót talál.

Takarítás közben épült egy sziget

Csónakázótó kialakítása érdekében mélyítik Esztergomban a búbánatvölgyi tó medrét. Ennek következtében megjelent a talajvíz, a helyiek féltik kútjaik tisztaságát, s nem értik, miért előzi meg a Pihenőpark építése az ivóvízellátást, csatornaépítést és útépítést, melyekre nincs közpénz.

Esztergom fideszes polgármestere lapunk megkeresésére válaszolva vitatta, hogy engedély nélküli építkezés folyna Fárikúti úti háza előtt. Meggyes Tamás szerint csak rekultiváció zajlik, s még nem az új csónakázótó medrének kialakításán munkálkodnak az egykori halivadék-nevelő tó kimélyítésével, területének megnövelésével. Benn van az építési engedély iránti kérelem, de a vízügyi felügyelet az elbírálás előtt hatástanulmány készítését kérte.

A tó megnagyobbítása az ő háza számára eredményezne "széles vásznú vízi panorámát" azzal, hogy a nyilvántartásban földterületként szereplő medret vízzel árasztatja el.

Nem tudni, hogy a vízügyi felügyelet leállítja a munkálatokat, vagy "csak" megbírságolja az önkormányzatot, amiért nem kért engedélyt a vízépítésre.

Az új meder létesítésének jogi alapja, hogy az évtizedeken át a horgászegyesület által működtetett négy tó vízi üzemeltetési jogát - peren kívüli egyezséggel, 30 millió forintért - ez év májusában megszerezte az önkormányzat. Igaz, a terület, ahol jelenleg bővítenek, földterületként szerepel a nyilvántartásban, mondja Meggyes.

A vízépítési munkálatokra a városnak nincs még meg az engedélye.

- Csodálkoznék, ha bírságot szabnának ki vagy leállítanák az építkezést, ami nem is az, hiszen csupán az egykori ivadéknevelő tó rehabilitációja folyik: mindössze az iszapot távolítják el a május óta kiszárított mederből, ami nem a várakozásaik szerint száradt ki augusztusra - mondja Meggyes Tamás.

A helyszínen iszapra nem leltünk a markológépek által ostromolt kemény talaj felett. A két, összevonásra szánt tó körül földmérő cölöpök jelzik a terület új határait és a kívánt mélyítési szinteket. Meggyes szerint valószínűleg csónakázótó lesz a Halastó és a május óta kiszárított parányi (a térképen nem található) halivadék-nevelő tó összevonásával.

A júliusi fakivágásokat "bozótirtásként" aposztrofálták az illetékesek a környezetüket féltő érdeklődőknek. Meggyes Tamás lapunknak azt mondta: értékes fákat nem vágtak ki, azoknak "szigetet" készíttettek.

Esztergom első embere nem tudja megmondani, hogy pontosan mennyibe kerül mindez - szerinte idén mintegy 50-100 millió forintot szánnak az új tóra.

Több mint százan írták alá eddig a helyi civil szervezet, a Búbánatvölgyért Alapítvány nyilatkozatát, amely szerint: elfogadhatatlan, hogy a fejlesztési elképzelések közül számukra legfontosabb víz- és csatorna bevezetését teljes egészében az ingatlantulajdonosokra akarják terhelni, miként arról az önkormányzat legújabb határozata rendelkezik.

Meggyes Tamás biztos benne, hogy az önkormányzat megszerzi a munkálatokhoz szükséges banki hitelt, amelynek havi törlesztőrészlete néhány ezer forint lesz csupán. Az pedig "nem fér bele", hogy válaszoljanak a levelekre, mert több száz ingatlantulajdonosról van szó, akik közül sokan nem járultak hozzá, hogy átadják telkük végének kis hányadát a nyomvonal építésére, amit így újra kell tervezni.

Meggyes Tamás 2003-ban 273 négyzetméteres telke kiszélesítéséhez az erdőhöz vezető, tűzoltók által használt utat vásárolta meg, s mivel a kivett közterület nem volt eladható, színlelt szerződést kötött egy másik ingatlanra az általa vezetett esztergomi Városházával - mindezt bíróság mondta ki, jogerősen.
(HVG, 2008. 10. 29.).

Magam beszéltem tulajdonossal, aki nem kíván üdülője előtt 12 méterre kiszélesített útmedret látni, mert a világ elől elbújni jár ki hétvégeken házikójába.

A helyi lakosok és üdülőtulajdonosok nem tudják, mi lesz a funkciója annak, ami épül. Az önkormányzat lapjában, a Hídlapban sem volt erről szó, miközben a jóval később megépítendő "Mesepark"-nak nagy terjedelmet szenteltek.

Volt ingatlantulajdonos, aki lapunktól értesült arról, hogy szerepel telke helyrajzi száma azon a hétszázas listán, amelyre az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztetett be. Egy tulajdonosnak azzal indokolta a földhivatal, hogy nem tértivevénnyel küldte ki az értesítőt, hogy nem futotta a díjra, olyan sok volt a levél.

A tervezett útlezárás - a véletlen műve lehet -, éppen a Fárikúti útról tiltaná ki az autósforgalmat, s terelné át a megépítésre váró, több kilométer hosszú Csenkei útra a fővárosból érkezőket. Fizetőparkolót, sorompót, s a 11-es út Fárikúti úti túloldalára, a Duna-partra jachtkikötőt terveznek.

A polgármester gazembereknek nevezi mindazokat, akik a pihenőpark kialakításáért támadják, s nem említik, hogy a városban vagy kétszáz közterületet újítottak fel. A pihenőpark fejlesztése egyébként is szerepelt a "Gyarapodás programjá"-ban, amelyről népszavazáson döntöttek.

- Én tudom, hogy gazemberek tucatjai dolgoznak azon, hogy félrevezettessék újságírókkal az országot. Azt hiszem, hogy valami csúnya háttérgépezet működik, ez így nem mehet tovább - mondja Meggyes Tamás, aki szerint éppen azért élhető nehezen ez az ország, mert a hatóságok az ésszerű, közjót szolgáló intézkedéseket leállítják.

Szerző: Ferenczi Krisztina

Forrás: nol.hu

 

2009. 09. 23. 14:44

 

Lehet víz felület felett villamos vezetéket  vinni. De azt általában úgy tervezik.

Ilyenkor a karbantartás lehetőségét is megtervezik.

És nem utólag ássák  körbe az oszlopot, „oszt jó napot"

gömbicica

Törölt felhasználó

2009. 09. 23. 14:38

Fürdő tó rekonstrukcióóóóó?????  Jól hallottam a vizmérnök hölgytől??? Hát ez marha jó lenne.

Egyébként ha azzal kezdődött volna ez az egész tó ügy, hogy kedvelt lapunk a Hidlap közzé teszi, hogy KEDVES VÁROSLAKÓK!!

Örömmel értesitjük Önöket, hogy megujul a Bubánatvölgyi......... A munkálatok..... elkezdődtek, várhatóan ..... -tól már nem csak horgászásra, hanem fürdésre és csónakázásra  is használhatják......, lehet, hogy más lett volna a köz hozzáállása is a dologhoz.

Mindamellett nem vagyok biztos abban, hogy a városban ez a leg-leg-legfontosabb dolog mostanság. A város közepe maga a balkán, a "széle" meg majd maga lesz a mennyország? Neeee!  Jobb lett volna forditva: A város raqyog, pezseg, aztán majd utána  csónakázunk, stb.

2009. 09. 23. 14:36

 

Kiváncsi lennék rá, a horgászokkal többéves izzadsággal összehozott peren kívüli megegyezésben vállalt kötelezettségének  a PH eleget tett.

Nem jobb lett volna támogatni az eggyesületet, a tó és környékének felújításában, ennek fejében kérni a  használók körének bővítsét csónakázás lehetővé tételét stb. De ehhez kellene tudni együtt működni közös cél érdekében, ami a mi városunkban nem szokot sikerülni.

Van aki a komunikációnak csak az egyszer eggyét ismeri, négyzetre emelés már nem megy.

 

2009. 09. 23. 14:26

Egyáltalán lehet tavat létrehozni villanyvezeték nyomvonala alatt?

2009. 09. 23. 14:17

 

Hősies ez a kiállás a mundér becsületéért!

Hősökről az Illés Koncz régi száma jót eszembe "Láss ne csak nézz"

De attól még soha nem ált villanyoszlop vízben, vagy szigeten soha. Meg ez tó soha nem volt ekkora.

Nem egyszerűbb lett volna munkát leállítani, mindent tisztázni, majd folytatni közösen.

Az elmúlt 20 évben elvoltunk, az a félévet már kibirtuk volna, miért lett ez ilyen sürgös?

Eredeti méret

Törölt felhasználó

2009. 09. 23. 13:26

Én úgy vettem ki az összeállításból, hogy a hölgy nem csak egy szakértő, hanem ő a tervezője ennek a munkának. Így már minden érthető...

Marosi jegyző (?) meg aszonta, hogy:

"(...) korábbi két alkalommal az eljáró hatóság képviselői szóban (...) megnyugtatólag úgy tájékoztatták, hogy valószinűleg minden rendben lesz."

Szóban, és valószinűleg...

 

Törölt felhasználó
Törölt felhasználó

2009. 09. 23. 12:44

A kedvencem a videóból: "A város vezetése is értelmetlenül áll a médiában megjelent koholt vádakkal szemben." Üvöltés

Törölt felhasználó

2009. 09. 23. 12:37

(Mint a mélygarázsnál is és a védhetetlen forgalmirend változtatásnál is) most is előkerült egy szakértő:

http://hidlap.hu/news/view/cafolt-vadak

http://www.etvonline.hu/etv/index.php?dir=videotar_egy_video_oldal&videoID=1286

Eredeti méret

2009. 09. 23. 12:26

Kedves BélaBéla, ezt a jelentéktelen tábladolgot leszámítva mit szólsz a dologhoz?

2009. 09. 23. 11:26

Nem lenne kötelező egy nagy táblán közzétenni a tervező/kivitelező/finanszírozó/stb. adatait?

2009. 09. 23. 11:13

Kedves Okostojások!

 

Gondolom nektek azért furcsa ez a munka, mert még talán nem láttatok ilyet és maga a 'munka' szó is ismeretlen számotokra. Hiszen ha ugyanennyi időt töltenétek valami hasznos tevékenységgel, mint amennyit mások fikázásával, ezt már ti lapáttal is kiszedhettétek volna.

 

Amikor valami építő, fejlesztő tevékenység folyik, azonnal összeesküvés-elméleteket gyártotok, majd a munkák elkészülte után büszkén mutogatjátok a szépen fejlődő várost.

 

Az útépítésben bevett szokás, hogy a generálkivitelező reklám célból felmatricázza alvállalkozóinak gépeit, járműveit. Lehetséges, hogy a matricák korábbi munka miatt maradtak a gépeken, hiszen több matricát is láttunk. A gépeken nem csak Ringmasters feliratot láttunk, hanem más cégekét is (pl. Hídtransz). Ennyi erővel a gépek gyártóit, forgalmazóit is belekeverhetjük, hiszen az ő cégjelzésük is a gépeken van.

 

Az alaptalan vádaskodások helyett a tények pontos ismeretében kell véleményt formálni. Ahogy láttam, egyikőtök sem tudja pontosan, hogy ki dolgozik a tónál.

2009. 09. 23. 9:24

Az nem sziget, a helikoptere fog oda leszállni!

gömbicica

2009. 09. 23. 8:54

. "Végig számolta már valaki, hogy csak ebben a városban egy év alatt mennyi pénz megy el ilyen és ehhez hasonló agyalágyultságokra, bíróság által kiszabott büntikre, kártérítésekre stb.? "

 

EGy birkatürelemmel rendelkező  valójában összeszámolhatná ezeket a feleslegesen elköltött forintokat.  Én már az első körben feladnám, mert megütne a guta.

2009. 09. 23. 6:53

Kint voltam megnéztem momdhatom szép!

Ha a polgármester háza elöl nézed pont két kicsi szigetet épitettek szép nagy fával.

Reggelente szeretném én is ilyen látványra kinyitni a szemem TÓ-Sziget!

És remélem elöbb utobb RÁCS az ablakon és lakat az ajton!!!

2009. 09. 22. 22:14

Nekem az a furcsa az egészben, hogy miközben arra nincs pénz (vagy akarat), hogy utat, vízvezetéket, csatornát építsenek, közterületen fűvet nyírjanak, panel felújítási programban résztvegyenek( vagy csak több év után, fűnyírási opcióval) addig erre a tavacskára ( gondolom kirándulók százait, ezreit fogja vonzani a városba) hipp-hopp termett pénz. Legutóbb a Hídlapban ment a sírás-rívás, hogy jövőre mennyi pénzt vonnak el az önkormányzatoktól és bizony nem lesz pénz semmire, de legfőképp az iskolákra. Hát nem lesz! Hacsak az ilyen eszement beruházások összegeit nem költjük a sulikra. Végig számolta már valaki, hogy csak ebben a városban egy év alatt mennyi pénz megy el ilyen és ehhez hasonló agyalágyultságokra, bíróság által kiszabott büntikre, kártérítésekre stb.?  Ha ezek a kiadások nem lennének ( de jó lenne) megérezné az önkormányzat ( vagy az általa fenntartott iskolák) a jövő évi elvonásokat?  Jah még lehet, hogy maradna is zsozsó?

2009. 09. 22. 17:32

CSAKIS AZ IGAZAT, A TISZTA IGAZAT!

Meggyes Tamás: "Csak a tómederben dolgoznak"

---igen , az új tó medrében, mely pázsit---- volt.

 

 

 

2009. 09. 22. 17:21

Ha lesz interpelláció:-) Van egy érzésem, hogy ismét feleslegesnek fogja tartani a fidesztáborHatározatlan

2009. 09. 22. 16:37

Csütörtökön interpellál valaki tó ügyben? Érdemes lenne vinni a fényképeket is és szembesíteni a hazugságával.

2009. 09. 22. 16:17

IGAZAT, CSAKIS AZ IGAZAT

Meggyes Tamás:

 "Csak az iszapot távolítják el a régi tómederből"  --  az a fránya iszap 0szintig,töltődött az évezredek során....Határozatlan Fontos az alaposság!

 

 

2009. 09. 22. 15:58

CSAKIS AZ IGAZAT, A TISZTA IGAZAT

MeggyesTamás: Csakis mederkotrás folyik" Igen. Új meder kotrása!!Sírós