Meggyes és a Búbánatvölgy örömei

Meggyes és a Búbánatvölgy örömei

2009. 09. 17. 0:35

Engedély nélkül kezdték meg egy tó létesítését Meggyes Tamás búbánatvölgyi háza előtt. Az esztergomi polgármester szerint nem is kell engedély. A beruházást az önkormányzat finanszírozza. A polgármester szerint gáncsoskodik, aki mindebben kivetnivalót talál.

Takarítás közben épült egy sziget

Csónakázótó kialakítása érdekében mélyítik Esztergomban a búbánatvölgyi tó medrét. Ennek következtében megjelent a talajvíz, a helyiek féltik kútjaik tisztaságát, s nem értik, miért előzi meg a Pihenőpark építése az ivóvízellátást, csatornaépítést és útépítést, melyekre nincs közpénz.

Esztergom fideszes polgármestere lapunk megkeresésére válaszolva vitatta, hogy engedély nélküli építkezés folyna Fárikúti úti háza előtt. Meggyes Tamás szerint csak rekultiváció zajlik, s még nem az új csónakázótó medrének kialakításán munkálkodnak az egykori halivadék-nevelő tó kimélyítésével, területének megnövelésével. Benn van az építési engedély iránti kérelem, de a vízügyi felügyelet az elbírálás előtt hatástanulmány készítését kérte.

A tó megnagyobbítása az ő háza számára eredményezne "széles vásznú vízi panorámát" azzal, hogy a nyilvántartásban földterületként szereplő medret vízzel árasztatja el.

Nem tudni, hogy a vízügyi felügyelet leállítja a munkálatokat, vagy "csak" megbírságolja az önkormányzatot, amiért nem kért engedélyt a vízépítésre.

Az új meder létesítésének jogi alapja, hogy az évtizedeken át a horgászegyesület által működtetett négy tó vízi üzemeltetési jogát - peren kívüli egyezséggel, 30 millió forintért - ez év májusában megszerezte az önkormányzat. Igaz, a terület, ahol jelenleg bővítenek, földterületként szerepel a nyilvántartásban, mondja Meggyes.

A vízépítési munkálatokra a városnak nincs még meg az engedélye.

- Csodálkoznék, ha bírságot szabnának ki vagy leállítanák az építkezést, ami nem is az, hiszen csupán az egykori ivadéknevelő tó rehabilitációja folyik: mindössze az iszapot távolítják el a május óta kiszárított mederből, ami nem a várakozásaik szerint száradt ki augusztusra - mondja Meggyes Tamás.

A helyszínen iszapra nem leltünk a markológépek által ostromolt kemény talaj felett. A két, összevonásra szánt tó körül földmérő cölöpök jelzik a terület új határait és a kívánt mélyítési szinteket. Meggyes szerint valószínűleg csónakázótó lesz a Halastó és a május óta kiszárított parányi (a térképen nem található) halivadék-nevelő tó összevonásával.

A júliusi fakivágásokat "bozótirtásként" aposztrofálták az illetékesek a környezetüket féltő érdeklődőknek. Meggyes Tamás lapunknak azt mondta: értékes fákat nem vágtak ki, azoknak "szigetet" készíttettek.

Esztergom első embere nem tudja megmondani, hogy pontosan mennyibe kerül mindez - szerinte idén mintegy 50-100 millió forintot szánnak az új tóra.

Több mint százan írták alá eddig a helyi civil szervezet, a Búbánatvölgyért Alapítvány nyilatkozatát, amely szerint: elfogadhatatlan, hogy a fejlesztési elképzelések közül számukra legfontosabb víz- és csatorna bevezetését teljes egészében az ingatlantulajdonosokra akarják terhelni, miként arról az önkormányzat legújabb határozata rendelkezik.

Meggyes Tamás biztos benne, hogy az önkormányzat megszerzi a munkálatokhoz szükséges banki hitelt, amelynek havi törlesztőrészlete néhány ezer forint lesz csupán. Az pedig "nem fér bele", hogy válaszoljanak a levelekre, mert több száz ingatlantulajdonosról van szó, akik közül sokan nem járultak hozzá, hogy átadják telkük végének kis hányadát a nyomvonal építésére, amit így újra kell tervezni.

Meggyes Tamás 2003-ban 273 négyzetméteres telke kiszélesítéséhez az erdőhöz vezető, tűzoltók által használt utat vásárolta meg, s mivel a kivett közterület nem volt eladható, színlelt szerződést kötött egy másik ingatlanra az általa vezetett esztergomi Városházával - mindezt bíróság mondta ki, jogerősen.
(HVG, 2008. 10. 29.).

Magam beszéltem tulajdonossal, aki nem kíván üdülője előtt 12 méterre kiszélesített útmedret látni, mert a világ elől elbújni jár ki hétvégeken házikójába.

A helyi lakosok és üdülőtulajdonosok nem tudják, mi lesz a funkciója annak, ami épül. Az önkormányzat lapjában, a Hídlapban sem volt erről szó, miközben a jóval később megépítendő "Mesepark"-nak nagy terjedelmet szenteltek.

Volt ingatlantulajdonos, aki lapunktól értesült arról, hogy szerepel telke helyrajzi száma azon a hétszázas listán, amelyre az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztetett be. Egy tulajdonosnak azzal indokolta a földhivatal, hogy nem tértivevénnyel küldte ki az értesítőt, hogy nem futotta a díjra, olyan sok volt a levél.

A tervezett útlezárás - a véletlen műve lehet -, éppen a Fárikúti útról tiltaná ki az autósforgalmat, s terelné át a megépítésre váró, több kilométer hosszú Csenkei útra a fővárosból érkezőket. Fizetőparkolót, sorompót, s a 11-es út Fárikúti úti túloldalára, a Duna-partra jachtkikötőt terveznek.

A polgármester gazembereknek nevezi mindazokat, akik a pihenőpark kialakításáért támadják, s nem említik, hogy a városban vagy kétszáz közterületet újítottak fel. A pihenőpark fejlesztése egyébként is szerepelt a "Gyarapodás programjá"-ban, amelyről népszavazáson döntöttek.

- Én tudom, hogy gazemberek tucatjai dolgoznak azon, hogy félrevezettessék újságírókkal az országot. Azt hiszem, hogy valami csúnya háttérgépezet működik, ez így nem mehet tovább - mondja Meggyes Tamás, aki szerint éppen azért élhető nehezen ez az ország, mert a hatóságok az ésszerű, közjót szolgáló intézkedéseket leállítják.

Szerző: Ferenczi Krisztina

Forrás: nol.hu

 

2009. 09. 25. 22:06

 

El nézést a fogalmazási hibákért elöbbi hozzászólásomban, ezt szerettem volna írni

Tisztelt tanult kollégák!

Nehéz az élet.

Önök előtt is ismert egyébként.  A tó karbantartást  én a vízfolyás szerinti legfelső tóval kezdtem volna, hogy a hordalék lehordást elkerüljem ha az ennyire jelentős..

Attól, hogy a medret kiszélesítettük, majd a patakmedret  visszaalakítottuk a jelölő cövekeket összeszedtük, mert  jön a  TV,  szép dolog.

Szakmainak tűnő érveléseik sok sebtől vérzők, félrevezetők, de hősiesek, hűségesek.

Sajna pm háza nem fürdő tóval van szembe ott még lehet, hogy egyes részlet  igaz is lehetne

 

2009. 09. 25. 21:49

 

Közben ismételten megnéztem koholt vádak c videot.

 

Tisztelt tanult kollégák!

Nehéz az élet.

Önök előtt is ismert egyébként.  A tó karbantartást  én a vízfolyás szerinti legfelső tóval kezdtem volna, hogy a hordalék lehordást elkerüljem ha az ennyire jelentős..

Attól, hogy a medret kiszélesítettük majd a patakmedret  visszaalakítjuk az jelölő cövekeket összeszedtük, mert  jön a  TV.

Szakmainak tünő érveléseik sok sebtől vérzőek, félrevezetőek, de hősiesek, hűségesek.

Sajna pm háza nem fürdő tóval van szembe ott még lehet, hogy eggyes részlet ez igaz is lehetne

 

2009. 09. 25. 21:24

 

Igen arra gondolok erkölcsi kötelessége lett volna legalább megállni és meghallgatni az őt váró embereket.

Azt már nem is véleményezem félrevezetettként hányszor szólalhatott volna meg az óta.

2009. 09. 25. 21:02

 

Melyik Viktor a hátsó ajtós?

 

A kreszből tudjuk a segély nyújtás elmulasztása  bűn!

2009. 09. 25. 19:16

Ma felszólította a FIDESZ Oszkó Pétert mondjon le, mert nagyobb pincét épített a háza alá, mint lehetett volna.

 

 

2009. 09. 25. 19:14

Ha jogerős építési engedély nélkül el kezded ásni az alapodat (Esztergomban a törvényes határidő többszöröse alatt jutsz hozzá) a saját telkeden ez a jó ember kb. 500.000 Ft-ra büntett meg.

 

Nulla tolerancia a polgárokkal, Ők meg bármit , akárhogy. Egyre erősebb bennem az érzés, hogy Magyarországon számos esetben, nem önkormányzatokkal, hanem szervezett bűnözéssel állunk szemben.

2009. 09. 25. 19:11

Szerintetek mennyi olyan közérdekű dolog van ami az elmúlt időkben nem valósult meg, nem jött létre mert nem volt rá pénz vagy akarat és aminek tükrében különös fényt kap a jól panorámásított csónakázótó amire lett pénz is és akarat is?

2009. 09. 25. 17:01

Míg Ő közpénzen,tavat varázsol a háza elé!Nem hülye gyerek,mi vagyunk azok!!!/ Ő mondta/

Eredeti méret

Törölt felhasználó

2009. 09. 25. 15:40

Azt mondja a magas, kopasz (most szalmakalap nélküli) úr, hogy (szó szeinti leirat a több tucat őőő nélkül):

Amit itt most látunk, az egy területelőkészítő munkálatok folynak. Nyilván vannak kényszerpályák, az időjárás adta kényszerpályák. A csapadékvízelvezetést meg kell előzetesen oldalni ahhoz, hogy amikor megérkezik végre az önkormányzat által nagyon várt engedély, akkor az engedélyköteles munkálatok is elkészü elindulhassanak."

1. Senki nem szólt ennek a jóembernek, hogy itt nem csapadékelvezetési munkálatok folynak?

2. Amikor megérkezik az engedély. Ja. És ha nem érkezik meg? Akkor lesz még egy "Fürdő szállónk"?

2009. 09. 25. 12:35

Bár igazság szerint Esztergomban is csak haveri körről beszélhetünk.... Hol van itt párt?!

2009. 09. 25. 12:34

Ha jól értem, akkor ingyen ad a köznek,a terheket meg tartsd meg magadnak? És ha nem adok a köznek egy centimétert sem , akkor mi történik? Erőszakkal elveszik! Hol itt a magántulajdon védelme? Vajon az utat miért nem lehet a meglévő nyomvonalon megépíteni? Csak kérdezek,mert nem ismerem az elképzeléseket!

2009. 09. 25. 12:33

Már keresem azt a falut/várost, ahol még a polgármesterrel együtt is kellemes az élet. Ez egy fokkal szimpatikusabb viselkedésmód, mint itt nálunk...:

"Egyenlő távolságra mindenkitől - független jelöltként indulok!

A függetlenség helyben többet és mást jelent, mint az országos politikában. Amíg országos szinten a pártok gyakorolják a hatalmat, addig itt Telkiben baráti társaságok és különböző érdekcsoportok álltak össze a falu irányításának a megszerzéséért. Ugyanaz történik, csak itt nem pártnak és frakciónak, hanem csapatnak, egyesületnek, szövetségnek vagy baráti körnek hívják az egymással szembenálló feleket. Ha sikeres települést szeretnénk csinálni, akkor ne képezzük le az országos politikát helyi szintre, még ilyen áttételesen se!
Telki polgármesterének konszenzusos személynek kell lennie, nem egyik vagy másik szövetség jelöltjének. A polgármester a faluközösség egészét képviseli, nem csak azt a baráti társaságot, amelyik indítja. Nem egészséges az az állapot, amikor a polgármester úgy gondolja, hogy a testületben a saját emberei vannak, és így bármit megcsinálhat. Hasonlóan nem szerencsés, ha a képviselők gondolják úgy, hogy a polgármester a saját emberük, és ezért feltétlen lojalitással vannak irányába. Ne kövesse el a falu még egyszer ugyanazt a hibát!"
forrás: http://telki.gportal.hu/gindex.php?pg=14702626

2009. 09. 25. 12:24

Mai Népszavában megjelent cikk jól rámutat egy két furcsaságra megint Esztergomban.

 

A polgármester hivatalos levélben

fordult az útmenti területek tulajdonosaihoz,

kérve őket, hogy ingatlanjaikból

kisebb-nagyobb területet

közérdek céljára ingyen ajánljanak

fel a városnak, amit az önkormányzat

köszönettel fogad. A lapunk birtokába

került dokumentumok szerint

a tulajdonosokat arról is értesítették,

hogy az adott területeket - ezek jelenleg

szántó, illetve szőlőművelési

ágba soroltak - át kell minősíteni

az út- és közműépítés céljára. Ez

viszont földvédelmi járulékfi zetési

kötelezettséggel jár, melyet az önkormányzat

azokra a tulajdonosokra.

 

Mi polgármesteri hívatalunkban valami zavar van a fejekben?!!!

Eredeti méret

2009. 09. 25. 8:11

Erre van pénz Esztergomban, de ha jól tudom, például a Bursa Hungarica-ra nincs!

2009. 09. 24. 23:11

Kérdést tettem fel polgármesterünknek a búbánati tóval kapcsolatban.

"Megnyugtató válaszokat kaptam".Kacsintás

Minden rendben. minden szabályos, az átkosban Peti Endréék mindenféle anyaggal feltöltötték a tavat részben. Most csak "rekultiválnak" tul. képp most folyik a természetvédelem.

Tessenek nézni a testületi ülés közvetítését !

Érdekes dolgokat tudhatnak meg a kabátlopás tipikus esetéről :-) Knapp alpolgármestertől.Aljas képviselőkről ,akiket polgármesterünk régen párbajban nem hagyott volna életben!Vigyor meggyesigyurcsánybajnairól stb.

Egyébként Esztergomban minden rendben. Csak az a pár aljas képviselő mit nem merészel? Képesek nem egyetérteni!

 

Törölt felhasználó

2009. 09. 24. 12:48

A kedvencem a videóból: "A város vezetése is értelmetlenül áll a médiában megjelent koholt vádakkal szemben."

 

Nem mindegy, hogy értelmetlenül vagy értetlenül, ugyebár!? Kacsintás Erről eszembe jutott valamit, de nem akarok itt offolni, beteszem a "Nevessünk!" rovatomba. Amúgy meg lehet, hogy jelentkezem az ETV-be korrektornakNyelvöltés

 

 

2009. 09. 23. 17:30

Én még azt sem tartom kizártnak,hogy a Tó után a Helemba szigeten is épít egy házat.Persze kizárólag oktató jelleggel,a város pénzén saját használatra.Ne kelljen mindíg Vargyasra rohangálni!!

2009. 09. 23. 17:22

Én ott voltam a Tó fénykorában,húsz évig fizettem a tagdíjat is és eleinte halat is fogtam.A rendszerváltás után mindent tönkretettek a szerepelni vágyók,és már én se vagyok tag.Inkább fizetős tavakra járok,azok becsületesebbek.

2009. 09. 23. 16:12

Azért, ha valamit folyamatosan mantráznak az ETv-ben (nem kell engedély), nem biztos, hogy ez így is van...