Meggyes és a Búbánatvölgy örömei
Közélet
2009. szept. 17.

<p>Engedély nélkül kezdték meg egy tó létesítését Meggyes Tamás búbánatvölgyi háza előtt. Az esztergomi polgármester szerint nem is kell engedély. A beruházást az önkormányzat finanszírozza. A polgármester szerint gáncsoskodik, aki mindebben kivetnivalót talál.</p>

Csónakázótó kialakítása érdekében mélyítik Esztergomban a búbánatvölgyi tó medrét. Ennek következtében megjelent a talajvíz, a helyiek féltik kútjaik tisztaságát, s nem értik, miért előzi meg a Pihenőpark építése az ivóvízellátást, csatornaépítést és útépítést, melyekre nincs közpénz.

Esztergom fideszes polgármestere lapunk megkeresésére válaszolva vitatta, hogy engedély nélküli építkezés folyna Fárikúti úti háza előtt. Meggyes Tamás szerint csak rekultiváció zajlik, s még nem az új csónakázótó medrének kialakításán munkálkodnak az egykori halivadék-nevelő tó kimélyítésével, területének megnövelésével. Benn van az építési engedély iránti kérelem, de a vízügyi felügyelet az elbírálás előtt hatástanulmány készítését kérte.

A tó megnagyobbítása az ő háza számára eredményezne "széles vásznú vízi panorámát" azzal, hogy a nyilvántartásban földterületként szereplő medret vízzel árasztatja el.

Nem tudni, hogy a vízügyi felügyelet leállítja a munkálatokat, vagy "csak" megbírságolja az önkormányzatot, amiért nem kért engedélyt a vízépítésre.

Az új meder létesítésének jogi alapja, hogy az évtizedeken át a horgászegyesület által működtetett négy tó vízi üzemeltetési jogát - peren kívüli egyezséggel, 30 millió forintért - ez év májusában megszerezte az önkormányzat. Igaz, a terület, ahol jelenleg bővítenek, földterületként szerepel a nyilvántartásban, mondja Meggyes.

A vízépítési munkálatokra a városnak nincs még meg az engedélye.

- Csodálkoznék, ha bírságot szabnának ki vagy leállítanák az építkezést, ami nem is az, hiszen csupán az egykori ivadéknevelő tó rehabilitációja folyik: mindössze az iszapot távolítják el a május óta kiszárított mederből, ami nem a várakozásaik szerint száradt ki augusztusra - mondja Meggyes Tamás.

A helyszínen iszapra nem leltünk a markológépek által ostromolt kemény talaj felett. A két, összevonásra szánt tó körül földmérő cölöpök jelzik a terület új határait és a kívánt mélyítési szinteket. Meggyes szerint valószínűleg csónakázótó lesz a Halastó és a május óta kiszárított parányi (a térképen nem található) halivadék-nevelő tó összevonásával.

A júliusi fakivágásokat "bozótirtásként" aposztrofálták az illetékesek a környezetüket féltő érdeklődőknek. Meggyes Tamás lapunknak azt mondta: értékes fákat nem vágtak ki, azoknak "szigetet" készíttettek.

Esztergom első embere nem tudja megmondani, hogy pontosan mennyibe kerül mindez - szerinte idén mintegy 50-100 millió forintot szánnak az új tóra.

Több mint százan írták alá eddig a helyi civil szervezet, a Búbánatvölgyért Alapítvány nyilatkozatát, amely szerint: elfogadhatatlan, hogy a fejlesztési elképzelések közül számukra legfontosabb víz- és csatorna bevezetését teljes egészében az ingatlantulajdonosokra akarják terhelni, miként arról az önkormányzat legújabb határozata rendelkezik.

Meggyes Tamás biztos benne, hogy az önkormányzat megszerzi a munkálatokhoz szükséges banki hitelt, amelynek havi törlesztőrészlete néhány ezer forint lesz csupán. Az pedig "nem fér bele", hogy válaszoljanak a levelekre, mert több száz ingatlantulajdonosról van szó, akik közül sokan nem járultak hozzá, hogy átadják telkük végének kis hányadát a nyomvonal építésére, amit így újra kell tervezni.

Meggyes Tamás 2003-ban 273 négyzetméteres telke kiszélesítéséhez az erdőhöz vezető, tűzoltók által használt utat vásárolta meg, s mivel a kivett közterület nem volt eladható, színlelt szerződést kötött egy másik ingatlanra az általa vezetett esztergomi Városházával - mindezt bíróság mondta ki, jogerősen.
(HVG, 2008. 10. 29.).

Magam beszéltem tulajdonossal, aki nem kíván üdülője előtt 12 méterre kiszélesített útmedret látni, mert a világ elől elbújni jár ki hétvégeken házikójába.

A helyi lakosok és üdülőtulajdonosok nem tudják, mi lesz a funkciója annak, ami épül. Az önkormányzat lapjában, a Hídlapban sem volt erről szó, miközben a jóval később megépítendő "Mesepark"-nak nagy terjedelmet szenteltek.

Volt ingatlantulajdonos, aki lapunktól értesült arról, hogy szerepel telke helyrajzi száma azon a hétszázas listán, amelyre az önkormányzat elővásárlási jogot jegyeztetett be. Egy tulajdonosnak azzal indokolta a földhivatal, hogy nem tértivevénnyel küldte ki az értesítőt, hogy nem futotta a díjra, olyan sok volt a levél.

A tervezett útlezárás - a véletlen műve lehet -, éppen a Fárikúti útról tiltaná ki az autósforgalmat, s terelné át a megépítésre váró, több kilométer hosszú Csenkei útra a fővárosból érkezőket. Fizetőparkolót, sorompót, s a 11-es út Fárikúti úti túloldalára, a Duna-partra jachtkikötőt terveznek.

A polgármester gazembereknek nevezi mindazokat, akik a pihenőpark kialakításáért támadják, s nem említik, hogy a városban vagy kétszáz közterületet újítottak fel. A pihenőpark fejlesztése egyébként is szerepelt a "Gyarapodás programjá"-ban, amelyről népszavazáson döntöttek.

- Én tudom, hogy gazemberek tucatjai dolgoznak azon, hogy félrevezettessék újságírókkal az országot. Azt hiszem, hogy valami csúnya háttérgépezet működik, ez így nem mehet tovább - mondja Meggyes Tamás, aki szerint éppen azért élhető nehezen ez az ország, mert a hatóságok az ésszerű, közjót szolgáló intézkedéseket leállítják.

Szerző: Ferenczi Krisztina

Forrás: nol.hu

 

(forrás)