Tanácskozott a püspökök testülete
Egyház
2009. szept. 11.

<p><a href="kepek/2006/nagy/mkpk09-3.jpg"><img src="kepek/2006/kozepes/k_mkpk09-3.jpg" border="0" alt="" hspace="12" vspace="5" align="right" /></a><strong>A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 9-10-én megtartotta őszi rendes ülését. Az első nap a testület vendége volt <em>P. Adolfo Nicolás</em> jezsuita generális, aki a rend magyarországi tartománya alapításának századik évfordulójára érkezett hazánkba.</strong></p>

Az elöljáró előadásában beszámolt a rendnek az egyház szolgálatában világszerte végzett munkájáról, külön hangsúlyt fektetve személyes ázsiai tapasztalataira.

A püspöki konferencia hálás szívvel fogadta, hogy XVI. Benedek pápa július 3-án jóváhagyta a dekrétumot, amely elismeri a konferencia egykori tagja, Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspök vértanúságát. A főpásztor boldoggáavatására október 31-én 10.30-kor ünnepi szentmise keretében kerül sor az esztergomi bazilikában. A szentmisén jelen lesz Angelo Amato érsek, a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának prefektusa.

A Magyar Katolikus Egyház művészeti értékeinek bemutatására, szélesebb körű megismertetésére a püspöki konferencia ez év szeptember 15. és 17. között első alkalommal rendezi meg a Magyar Katolikus Kultúra Napjait. A háromnapos rendezvény során - amely csupán bevezetője egy nagyszabású programnak - mintegy ötven településen közel száz program segíti az egyházi kultúra gazdagságának megismerését: a templomok egész nap nyitva tartanak, az ingyenesen látogatható egyházmegyei gyűjtemények különleges kincseik bemutatásával, tárlatvezetéssel várják a érdeklődőket. A programsorozat országosan a Szent István Társulat új könyvesboltjának megnyitójával veszi kezdetét Budapesten (V., Kossuth Lajos u. 1.). A Stephanus Könyvesházat szeptember 15-én 16 órakor Erdő Péter bíboros, az Apostoli Szentszék Könyvkiadójának fővédője és Veres András püspök, a Magyar Katolikus Kultúra Napjai szervezőbizottságának elnöke nyitja meg. A folyamatosan bővülő programokról a http://kultura.katolikus.hu honlapon tájékozódhatnak.

A testület korábbi döntésének megfelelően a papság éve megünneplésére országos papi találkozót szervez 2010. április 15-én Esztergomban, amelyre a határon túli magyar lelkipásztorokat is várják. Az egynapos találkozó előadója P. Raniero Cantalamessa, a Pápai Ház szónoka lesz. A résztvevő püspökök és papok által közösen bemutatott szentmisére a híveket is várják az esztergomi bazilikába.

(forrás)