Mária királyné elsüllyedt kincses hajói 1526

Mária királyné elsüllyedt kincses hajói 1526

2009. 09. 10. 8:35

Mária királyné kincses hajóinak sorsával,leleteivel foglalkozik.

Üdvözlök minden érdeklödőt, aki kiváncsi ezeknek a hajóknak a sorsára, eltünésüknek körülményeire,  elökerült leletanyagra.
Már négy éve, a szabadidőmben ezeknek a hajóknak a kutatásának szentelem figyelmem. Nagyon sok  tárgyat találtam már a dömösi Duna parton, kerámiákat, cseréppipákat, kb. 130 darab iszkábaszeget, nagy kovácsoltvas hajószegeket.
A sodrás alapján kiszámítható a hajó, vagy hajók elsüllyedési helye. Erröl tételesen írok a http://leletek.lapunk.hu/ weboldalamon, melyet azért szerkesztek hogy végre valaki komolyan vegye a kutatást.

Két éve Szobnál találtak egy iszkábaszeget, és világgá kürtölték hogy megvan a kincses hajó. De mégsincs meg.
Én már 130 darabot találtam, egy 100 méteres szakaszon.

Melyik jobb bizonyíték a hajó létezésére? Egy darab, vagy 130?

Kérem nézzék meg a weboldalam, és itt válaszolok a kérdéseikre.

Tisztelettel: Harsányi Zoltán

 

2009. 10. 06. 15:19

A Youtube.com-on van egy zenés videó a talált tárgyakról. A keresési cím a következö. Mária királyné 1526.

2009. 10. 02. 10:59

Köszönöm a SZERETGOM szerkesztöjének hogy lehetövé tette a fórumban az általam nagyon érdekelt téma felvetését. Azóta a lapomon keresztül sok segítökész ember keresett meg. Ha így megy tovább,még a végén tényleg beindulhat egy komoly kutatás a hajók után.

2009. 10. 01. 19:13

Ma feltöltöttem a lapomra,a képgaléria blokkba a legújabb talált tárgyak képét.

2009. 09. 30. 10:45

 


ELSÜLLYEDT HAJÓK, MÁRIA KIRÁLYNÉ KINCSEI.
Mária királyné elsüllyedt kincsei
Történelmi háttér
Mária királyné
II. Lajos király
A 15-16.-ik századi fahajók leirása
Az 1524-es esztendö történései.
Az 1525-ös esztendö történései.
Az 1526-os esztendö történései.
Visegrád a 15-16.-ik században.
Mohácsi csata 1526 augusztus 29.
Régészeti szakvélemény a leletekröl.

 

KÉPEK SZÖVEGES MAGYARÁZATA
Képek szöveges magyarázata 1-16.-ig
Képek szöveges magyarázata 17-33.-ig
Képek szöveges magyarázata 34-63.-ig
KÉPGALÉRIA
Képgaléria a leletek képeivel.
Küldhetö képeslapok gyüjteménye.

KAPCSOLAT
Vendégkönyv
E-mail küldés nekem.
Blog-hirek
Chat bármely barátoddal, bármikor.
Kérdezz,és én válaszolok.
Szavazások a lap tartalmáról.
Szövegkeresés a lapomon.
Hírlevélre feliratkozás.

ÉRTÉKELD A LAPOM, FONTOS A VÉLEMÉNYED!
4.509
12345


Ezen az oldalon szeretném bejelenteni hogy az általam talált leleteket sikerült leadnom hozzá értö kezekbe.A sirasok.blog.hu segitségével találkoztam Dr.Tóth J.Attilával,a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Védési Igazgatóságának örökségvédelmi referensével.A neve ismerösen csenghet sokunknak a különbözö médiákból.Ö az az ember aki társaival amarikai alapitványi támogatással kutatják Mária királynö elsüllyedt hajóit a Duna kanyarban.2008 Október 21.-én találkoztunk a ............-i Duna parton,délelött tiz órakor.Kissé felhös,borongós nap volt.Attila munkatásnöjével,Újlaki Pongrácz Zsuzsannával érkezett,én pedig testvéremmel Jimmyvel,és feleségével Mártival.A leleteket átadtuk,Attila megvizsgálta,majd közölte hogy ezek a tárgyak az elmúlt 500 évböl származnak.Az iszkába szegek vizsgálata után kijelentette hogy ezek a szegek három fajtára csoportosithatók,mi szerint három különbözö hajóból szármozhatnak.A leleteket,két nagy dobozban elhelyezte autójukban,majd a lelöhelyül szolgáló zátony bejárására indultunk.A zátony szinte teljesen szárazon volt,alakja,kiterjedése tisztán látszott.Attila a bejárás során elmondta hogy a helyszint érdemesnek találja müszeres kutatásra.Megegyeztünk abban hogy amint ráér,segitségünkel müszeres kutatást végez a területen.Attila közölte hogy az átvételi elismervény emailben küldi meg részemre,mihelyt a leadott tárgyakat tételesen átnézte.A véleményünk megegyezett abban a tekintetben hogy ez a zátony egy történelmi szeméttelep átvitt értelemben,ahová a Duna az elmúlt idök tárgyait halmozta fel.Úgy érzem hogy ez a találkozó sikeres volt kettönk részére.Attila megküldte az átvételi elismervényt,egyben engedélyemet kérte hogy az idöközben nyílt kiállitáson,mely Szobon van,a kiállitott szegek alatt feltüntesse neveinket mint adományozók.Ebbe természetesen beleegyeztem,közben híztam két kilót.A továbbiakban bemutatom az általa küldött elismervényt,de a pontos helymeghatározást kivettem belöle,nehogy más kifossza a területet az igazi feltárás elött.

--------------------------------------------------------------------------------

Jelentés helyszini szemléröl .................,duna meder,.........fkm.
Időpont 2008.október 21.
Résztvevök:Újlaki Pongrácz Zsuzsánna,Tóth J.Attila (KÖH) Harsányi Zoltán (bejelentö)
A sirásók lapja (siraso.blog.hu) közvetitésével kapcsolatba léptem Harsányi Zoltánnal,aki az oldalon megjelent Mária királyné hajóiról szóló irásom nyomán jelentkezett a szerkesztönél.Harsányi úr évek óta rendszeresen a .........-i dunaparton tölti szabadságát.A folyó alacsony vizállásakor vas és kerámia leleteket gyüjtött a zátonyon (..........1.zátony alsó szakasza,az .........felett).Ezek közt iszkábaszögek is voltak.Elmondása szerint kisviznél a falusiak rendszeresen keresgélnek a területen.
Harsányi úr a kapcsolatfelvétel során felajánlotta hogy átadja a leleteket,és megmutatja a lelöhelyet.A szemlére 2008 október 21.-én került sor,a Duna alacsony vizállása mellett.A zátony részben szárazon volt.A terület közepén egy kis ..... ..... a folyóba.Az alsó részen egy sziget felsö csúcsa látszik.A bejelentö által mutatott helyszint GPS-el bemértem,a leleteket átvettem.
A leletek utólagos vizsgálata során kiderült hogy a kerámiák túlnyomó többsége újkori,de volt közöttük régészeti korú is,(pl.török kori cseréppipa).A kovácsoltvas szegek és az iszkábák nagy változatosságot mutatnak.Nagy valószinüséggel több korszakból,illetve több hajóból származnak.Alakjuk alapján számos csoport elkülönithetö közöttük.Egyes darabok 15-16.századi jellegüek,mások inkább18-19.századiak.Egyes példányok lapja középen eltört.Ennek az lehet a magyarázata hogy az egyik deszka,amelyhez rögzitve volt,levált a bordáról,igy kettétörte az iszkába lapját.A hajó tehát,amelyböl a törött szögek származnak,nagy valószinüséggel szétesett.Megállapithatjuk,hogy egy,vagy több roncs található a zátony felsö részénél,illetve magában a zátonyban mélyebben beágyazódva.A felszini nyomokat az idö,és a a falusiak eltüntették.További müszeres (radaros,magnetométeres) vizsgálatra lenne szükség a hajók azonositásához.
A zátony területét lelöhelyként,(hajó,és szórványlelet) nyilvántartásba kell venni.
Budapest Október 27.
Dr.Tóth J.Attila
vissza a címoldalra


VIDEÓK.
Esztergom történelme videókkal.
Videók Visegrádról.
Videók a dömösi Rám szakadékról.
Korabeli zenés videók.

KAPCSOLÓDÓ MÉDIA, KATTINTS RÁ.
http://www.rtlhirek.hu/video/23913

http://www.rtlhirek.hu/video/44752

http://www.rtlhirek.hu/video/44756

http://www.rtlhirek.hu/video/44778


http://www.rtlhirek.hu/video/7439
KVÍZJÁTÉK
Kvízjáték több kategóriában.

 


. hu keresö


Keresödoboz


VÁLOGATÁS A KÉPGALÉRIÁBÓL

A pilisborosjenöi Egri vár másolat.


leletek.lapunk.hu címoldalára • Lap tetejére • Oldaltérkép • Hirdess oldalainkon!

Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!

 

 

 

 


0,051 mp

2009. 09. 30. 10:37

Amúgy minden leletem leadom.Mégha néha bánom is. Ismerem a szabályokat,és ezért vettem fel már az elején a kapcsolatot Dr.Tóth J.Attilával is,aki az Oszágos Müemlékvédelmi Hivatal Védési Osztályának szakreferense. Ráadásul aki ugyanúgy kutat az elsüllyedt hajók után.

2009. 09. 29. 21:28

Úgy 15-16 éve lehetett, hogy bevittek minket még valamilyen nyílt nap keretében a Balassa Múzeum másik épületébe, körbevittek a padláson, is ahol már akkor szó szerint zsúfolásig tele volt minden leletekkel. Ami akkor ott volt, csak azzal meg lehetne tölteni egy nagy épületet. A következő városvezetésnek erre is kellene majd áldoznia szerintem.

2009. 09. 29. 21:08

Nem biztos, hogy így reklámoznám a leleteimet. Az 1711 előttről származó tárgy régészeti leletnek minősül és 8 napon belül be kell szolgáltatni a múzeumnak. Sokan olvassák ám ezt az oldalt :)

 

egyébként gratula, szép hobbi

2009. 09. 29. 15:06

Azt veszem észre hogy bizonyos embereknek az a érdeke hogy ez a dolog mindig el legyen hallgatva.Akár önös érdekböl,akár más indokból. A Bors napilap egy újságírója írt volna egy cíkket erröl a leletekröl,de amikor utána járt ,beszélt hivatalos emberekkel,azt a figyelmeztetést kapta hogy nem lenne szerencsés ha nyílvánosság elé tárja a helyszínt,és a többi adatokat mert könnyen megüthetné a bokáját.Itt hivatkoztak a régészeti lelöhely védelmére,lelet széthordásra. Nekem furcsa ez a helyzet,nyílvánosságra nem hozhatja senki,de ugyan akkor nem is akarják kutatni.Lehet hogy lassan túrós a háta?

2009. 09. 26. 11:34

Most néztem meg a vízállás jelentést. Nagyon apad a Duna,ez jó hír nekem.

2009. 09. 24. 8:59

Tegnap újra kutattam,szép cserépedény maradványokat,iszkába szegeket.és egy török kori cseréppipát találtam.Ha az idöm engedi,akkor mihamarabb feltöltöm a lapomra.

2009. 09. 22. 8:04

Hét végén újabb kutatás,friss leletekkel. Holnapra felteszem az eredményt a lapomra.

2009. 09. 19. 15:03

Ma este 8-kor a lapomon lehet velem chetelni.Ha van valakinek kérdése,válaszolok rá.

2009. 09. 18. 7:38

Ha valakit érdekel Esztergom történelme, akkor nézze meg az oldalamon Esztergom története videokkal címü blokkot.

2009. 09. 17. 8:51

 Köszönöm a felajánlást,valószínü hogy élni fogok vele adott idöben.

Szeretném bejelenteni hogy a weblapon elhelyeztem egy blokkot,melyre kattintva a témához kapcsolódo videókat lehet megnézni az RTL hirekből. A videókon Tóth J.Attila az Örökségvédelmi Hivatal munkatársa mutatja be az eddigi leleteket,iszkábaszeget,kovácsoltvas hajószeget. Bemutatja hogy mi minden lehetett ezeken a kincses hajókon.

2009. 09. 16. 14:19

abban az esetben nem használható kereső magánembernek, ha feltárási terület,zárt hely, ill. védett terület hivatalosan.a keresőzés nem tilos, csak beszolgáltatási kötelezettség van, 1701 előtti leletre. természetesen, komolyan gondoltam.

2009. 09. 16. 13:23

Van szerencsém bejelenteni hogy a legújabb leletek közt látható egy egyedi,10 centiméteres iszkábaszeg,elsö-hátsó nézetben is. A mérete a megdöbbentö. Szobnál is csak egy 7 centis iszkábaszeget találtak.

2009. 09. 15. 10:15

Köszönöm szépen a felajánlást,de a magyar törvények alapján fémkeresövel csak engedéllyel lehet régészeti lelöhelyet kutatni. Ugye megérti hogy mást nem irhattam ide.Örülök hogy komolyan gondolta. leletek.lapunk.hu E-mail nekem.

2009. 09. 14. 21:19

ha tudok segiteni, tudok intézni fémkeresőt.

2009. 09. 14. 20:54

Most este feltöltöttem a leletek.lapunk.hu weboldalamra a legújabb talált tárgyak képeit. Sok szép nagy iszkábaszeggel.

Ha valakit érdekel, nézze meg. Ez nem egy darab csak. A képgalériában a "legújabb talált leletek" cím alatt van. 60 darab képpel.