Kínában épül a világ legnagyobb naperőműve
Környezetünk
2009. szept. 9.

<p>A világ legnagyobb naperőművét építheti meg az amerikai First Solar energetikai óriáscég Kínában. Erről magyar idő szerint szerdára virradóan írtak alá szándéknyilatkozatot az amerikai vállalat székhelyén, az Arizona állambeli Tempében. Az aláírásnál jelen volt a pekingi hierarchia második legmagasabb rangú vezetője, Vu Pang-kuo, a kínai parlament állandó bizottságának elnöke.</p>

A naperőmű a belső-mongóliai Ordos városa mellett épül fel 10 év alatt, négy fázisban. Amikor elkészül, teljesítménye 2 gigawatt lesz (ez kicsit több, mint a paksi atomerőmű négy blokkjáé összesen), és hárommillió háztartást lát majd el árammal.

 

Az építkezés 2010 június 1-én kezdődik. A beruházás első fázisában egy 30 megawattos bemutató erőmű készül el, a második és a harmadik fázisban 2014-ig előbb egy 100 megawattos, illetve egy 870 megawattos erőmű, majd a negyedik fázisban 2019 végére egy 1000 megawattos.

A pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra, a First Solar csak annyit árult el, hogy egy hasonló beruházás az Egyesült Államokban 5-6 milliárd dollárba kerülne, de Kínában olcsóbb lesz az alacsonyabb munkabérek és más tényezők miatt.

Kína meglévő naperőművei ma mindössze 90 megawatt teljesítményt képviselnek. Peking korábban 1,8 gigawattnyi naperőművet tervezett felépíteni 2020-ig. Ezt nemrég úgy módosította, hogy már 2011-re valósuljon meg 2 gigawatt, 2020-ra pedig a naperőművek kapacitása érje el a 10-20 gigawattot.

(forrás)