Önkormányzás vagy önkényes kormányzás?

Önkormányzás vagy önkényes kormányzás?

2009. 09. 06. 23:23

Újabb pofon a pedagógusoknak –  ezúttal jobbról. Az Élőlánc Magyarországért elnökségének nyilatkozata Esztergomról

Esztergom elöljárói előbb eltávolították az önkormányzatot bíráló gimnáziumi igazgatót, és visszavonták az esetről tudósító újságíró feleségének igazgatóhelyettesi megbízását, majd az új intézményvezető kinevezésénél semmibe vették a tantestület, az alkalmazottak, az iskolaszék, a szülők és a diákönkormányzat ismételt tiltakozását, végül egy szabálytalan fegyelmi eljárásban, koholt vádak alapján fosztottak meg állásától hét pedagógust, miközben képesítés nélkül tanárrá kinevezett bizalmi emberük már az évnyitón rendcsinálással fenyegetőzött. Megkezdődött a tanárok és a diákok menekülése, az intézmény lényegében működésképtelen.

Baljós jelek a pedagógus társadalom számára, amely a Fidesz kormányzásától a tanárok kiszolgáltatottságának mérséklését, sorozatos megaláztatásaik végét reméli.

Az Élőlánc Magyarországért elnöksége sürgős bizalomerősítő lépéseket vár a Fidesz MPSZ-től. A választásokra készülő ellenzéki párt nem hagyhatja szó nélkül az esztergomi polgármester túlkapásait. Az emberek inkább hisznek a tetteknek, mint a szavaknak: a Szent István Gimnázium tanárai ellen folyó büntetőhadjárat lerontja az önkormányzati munka demokratizálását, a pedagógusok jobb megbecsülését ígérő ellenzéki nyilatkozatok hitelét.

Tisztelettel kérjük mindazokat, akik a közvélemény hiteles tájékoztatását tartják hivatásuknak, hogy a szomorú esettel jelentőségének megfelelően foglalkozzanak!

Az elnökség nevében,

Lányi András

 

Budapest, 2009. szeptember 6.

 

Az esztergomi Szent István Gimnázium Kis-Duna sétányon lévő épületét az egyházi kártalanítás keretében visszaigényelték a Szatmári Irgalmas Nővérek. 2004-ben a Medgyessy -kormány és az önkormányzat 1,6 milliárdos megváltásban állapodott meg: ebből a gimnázium és az épületben működő kereskedelmi iskola sorsát kellett megoldani. Az évenként egyre növekvő részletek kifizetésének határidejeként az állam 2011-et jelölte meg, a város a gimnázium 2006-os kiköltözését vállalta - amit egy évvel elhalasztottak -, de még 2007 tavaszán sem volt ismeretes, hogy hová. Az iskola jelenlegi - ideiglenes - otthona a tanévkezdésre nem készült el, a tanítás egy hetet csúszott.

A bizonytalan tanévkezdésről a megyei lapban nyilatkozott az igazgató, aznap a képviselő-testület megszüntette az igazgatóhelyettesi poszt finanszírozását, majd 3 hét múlva - bizalomvesztésre hivatkozva - felmentette hivatalából az igazgatót. Az ezt követő szűk félévben kétszer írtak ki igazgatói pályázatot, a tantestületből pályázó, nagy támogatottsággal bíró jelöltek nem kaptak megbízást, ellenben 2008. május 1-jével 5 évre kinevezték a tantestület egyetlen szavazatával támogatott Kurnász Lászlót, aki ezután 2009. július 31-ei hatállyal lemondott hivataláról.

2009-ben így tehát újra volt pályázat, Kurnász Lászlót most hárman támogatták a tantestületből, s a két másik belső pályázóval szemben ismét ő kapott megbízást. A döntés előtt a tantestület 18 tagja a döntéshozóknak írt levelében pontokba szedve megfogalmazta, miért tartják az igazgatót alkalmatlannak a feladatra.

2009. június 11-én diáksztrájk volt: a tanulók követeléseinek lényege, hogy az igazgató működjön együtt a tantestülettel. Június 13-ra a tanulóifjúság rendkívüli diákparlamentet hívott össze a fennálló problémák megbeszélésére, az önkormányzat tálalásában az ennek idején elkövetett diákcsíny következtében néhány óra múlva V.B. öngyilkosságot követett el. A tragikus esemény körülményeit a fenntartó által felállított ideiglenes bizottság vizsgálta, de mindezt megelőzve a polgármester már felelőtlen pedagógusi magatartásról beszélt, és előre tudta, hogy „komoly pedagógusi hibák lesznek megállapíthatók." A tantestület erről a vizsgálatról hivatalos tájékoztatást a mai napig nem kapott.

Július 9-én az igazgató fegyelmi eljárást indított a tantestület 22 tagja ellen (a vezetést nem számítva 23 teljes munkaidőben foglalkoztatott tanár közül), a vizsgálóbiztosok és a fegyelmi tanács tagjai önkormányzati képviselők voltak. A fegyelmi eljárás alá vont tanárok közül hetet augusztus 28-ai dátummal elbocsátottak, a többiek még nem kapták meg a határozatot.

A nyár folyamán 5 tanár áthelyezéssel vagy rendkívüli lemondással elhagyta az intézményt, így a 2009-10-es tanévet a korábbi gárdából 11-en kezdték meg. Az elbocsátások híréig 27 tanuló hagyta el a gimnáziumot, azóta az elvándorlás fokozódik. A tanévnyitó értekezleten derült ki, hogy óraadó tanárként társadalomismeretet fog tanítani a gimnáziumban az az önkormányzati képviselő, nyugdíjas jogász, aki 2 éve „keresztes hadjáratot" folytat az iskola ellen: vállalta, hogy 4 éven belül megszerzi a szükséges végzettséget.

Az iskola szűkebb és tágabb környezete, a város forrong a kialakult helyzet miatt.

 

2009. 09. 14. 19:42

Milyen firkász az ilyen, aki mocskolódásában még rágalmaz is? Az öreg tantóbácsi környezete mit szól társadalmilag?

2009. 09. 14. 19:25

Már újrahasznosítanak a fiúk. Mi van, elfogyott a szufla?

2009. 09. 12. 20:46

Kétszer is elolvastam.

Csúnya dolog, bíz Isten!

Mármint, hogy bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejü!

(ilyen bölcsődés visszakérdezés ennyi tanácsadó és megfigyelő társaság összefogásában ennyi idő alatt teljesítmény szint alatti. a szerk. megj.)

 

2009. 09. 12. 20:29

Olvasván Gulya cikkét, úgy látom igen jó úton halad a rabkórház felé...

2009. 09. 12. 17:58

Tudod, amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.

2009. 09. 12. 17:49

Valóban rendjén van az, hogy egy egész országot „tájékoztat" az önnön véleményéről anélkül, hogy a témát valamelyest is ismerné?

Hmmm, emlékszem egy polgármesterre, aki a magánvéleményét nyilatkozta egy bizonyos kereskedelmi televízióban, anélkül, hogy előtte akár az iskola igazgatójával konzultált volna.

2009. 09. 12. 16:41

Na és ez a királyi többes....!?Király

2009. 09. 12. 16:11

"meglehetősen speciális"

"meglehetősen pártatlanul"

Meggyes ezt meglehetősen elcseszte.

Eredeti méret

2009. 09. 12. 16:09

Kommentár nélkül...

Nyílt levél - kérdések - Lányi Andráshoz


Tisztelt Lányi András Úr!

Ön mint az Élőlánc Magyarországért ökopárt elnevezésű politikai szerveződés elnökségi tagja, élharcosa,  ényleg azt gondolja, hogy a megfelelő, objektív tájékozódás nélkül úgy tisztességes, hogy egy országos  sajtótájékoztatón nyilatkozik egy olyan városi, meglehetősen speciális ügyről, mint az esztergom-kertvárosi Szent István Gimnáziumban egy tanuló tragikus öngyilkossága kapcsán lefolytatott fegyelmi eljárások ügye? Nem lett volna illendő előbb kérdéseket intézni az önkormányzathoz, a városvezetéshez, de legalább azokhoz a hivatali dolgozókhoz, akik ezzel az üggyel köztisztviselőként meglehetősen pártatlanul foglalkoztak? Valóban rendjén van az, hogy egy egész országot „tájékoztat" az önnön véleményéről anélkül, hogy a témát valamelyest is ismerné? Miből gondolja Tisztelt Uram, hogy ítéletet mondhat és „igazságot" nyilatkoztathat ki anélkül, hogy a másikat egyáltalán meghallgatná? Miért gondolja, hogy minket egyáltalán nem kell ebben az ügyben megkérdezni? Nem az egyoldalú, sarkos és információk híján hozott ítéletére vagyunk kíváncsiak, hanem arra kérünk választ, hogy miért nem érdekelte a mi véleményünk?


Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere

2009. 09. 09. 23:20

Egyesével egy ideje csatlakozgatunk...

Eredeti méret

2009. 09. 09. 23:18

Nem tudnánk csatlakozni? Ez az EU eddig még úgysem nagyon jött be...

2009. 09. 09. 23:14

Ez nem az USA:).

2009. 09. 09. 23:09

Jó lenne!! A bűnsegédeknek is jutna belőle!

Eredeti méret

2009. 09. 09. 23:05

Leegyszerűsítve: egy hamis vád egy év, 22 hamis vád 22 év? Kacsintás

2009. 09. 09. 20:44

Egyvalamiről nem nagyon esett még szó, az pedig az, hogy mi fog történni, ha a fegyelmi vétségekkel megvádolt tanárok megnyerik a munkaügyi pert, amiben a bíróság esetleg még a rendeltetésellenes joggyakorlást is megállapítja. Nos, ez fog történni:

Btk. 235. § Aki

a) mást nyomozó hatóság, ügyész, bíróság vagy szabálysértési hatóság előtt szabálysértés, illetőleg nyomozó hatóság, ügyész, bíróság vagy a fegyelmi jogkör gyakorlója előtt fegyelmi vétség elkövetésével hamisan vádol,

b) más ellen szabálysértésre vagy fegyelmi vétségre vonatkozó koholt bizonyítékot hoz az a) pontban megjelölt hatóság tudomására,

vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

22 rendbeli hamis vád bűncselekményről beszélgetünk.

Na EZÉRT nem mindegy, hogy egy igazgató tisztában van-e mindazokkal a jogszabályokkal, amikkel egy igazgatónak tisztában kell lennie.

2009. 09. 09. 10:12

Köszönöm!

2009. 09. 09. 10:11

Na, még pontosabban: a kódsor arra kell, hogy le lehessen tölteni, ezzel védik a spamtól, egyébtől a szervert. Tehát bepötyized a kódsort és a downloaddal tudod letölteni magát az anyagot - remélem, így egyértelmű.

2009. 09. 09. 10:09

Nem indul így el. Megauploadra tettem fel, mert elég nagy - rámész a linkre, ott jobbra van egy azonositó kódsor, amit ahogy látsz be kell pötyögni és letöltöd a gépedre. Ha letöltötted, a gépedről tudod hallgatni, az egész művelet cca két perc.

2009. 09. 09. 9:48

Segítsen valaki, hogyan lehet a riportot meghallgatni. A bejövő oldalon nekem nem indul el a hanganyag!

 

2009. 09. 08. 20:28

Mai Klubrádió - Kontra Élőlánc interjú :  http://www.megaupload.com/?d=A5OZJR3P