Nem jogerős ítélet a Civil Kurázsi ügyében
Közélet
2009. szept. 3.

<p>A Tatabányai Városi Bíróság első fokon bűnösnek találta a jogi képviselő nélkül védekező Endrédi Józsefet rágalmazás és becsületsértés vádjában. A feljelentő Meggyes Tamás és Esztergom Város Önkormányzata volt.</p>

Endrédi elmondása szerint a bíróság az elé tárt bizonyítékok egyikét sem fogadta el, tanúmeghallgatásokat nem engedélyezett és az első tárgyalás végén egyedül a vádló előadására alapozva, a védelem érveinek meghallgatása nélkül összesen 5 hónap fogházra ítélte a vádlottat. A vádlott fellebbezett a döntés ellen, a vádló nem. Az ítélet nem jogerős.

Meggyes Tamás az ellene indult számos rágalmazási ügyben vádlottként eddig minden esetben az országgyűlési képviselőként megszerzett mentelmi joga mögé bújt és ezen védelem tudatában folytatja kampányát az esztergomi közéletben megszólaló, neki nem tetsző vélemények ellen.

A tanulság? Büntetőügyben senki se próbálja magát védeni ügyvéd nélkül.

Időközben a Gulya István által két rendben, vagyis visszaesőként elkövetett rágalmazás ítélete jogerőre lépett - sem a vádló, sem a vádlott nem fellebbezett. Gulyát a Hídlap hasábjain megjelent cikkek miatt 90 ezer forint pénzbüntetésre ítélte az Esztergomi Városi Bíróság.

(forrás)