Ferences tanévnyitó roma gimnazistáknak két településen
Egyház
2009. szept. 3.

<p>Az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium az előző tanévben Nyiri Róbert bajnai plébános kérésére kihelyezett felnőttképzés keretében gimnáziumi esti tagozatot indított a Komárom-Esztergom megyei településen elsősorban, de nem kizárólag cigányok számára. Az első tanév tapasztalatait hasznosítva a most kezdődő iskolai évben Nagysápon is indítanak osztályt a ferences atyák.</p>

Bajnán szeptember 2-án 15 órakor, Nagysápon pedig 4-én 16 órakor tartják a tanévnyitó veni sancte ünnepséget.

Tavaly Bajnán a heti 19 órás oktatásba összesen 43 fő kapcsolódott be. A tanév végén 23-an kaptak 9. évfolyamos bizonyítványt. Többségükben nők, asszonyok, ami azért is érdekes, mert az esztergomi ferences gimnázium „fiú intézmény", vagyis az iskola történetében először kaptak nők bizonyítványt.

„Az órák hangulata nagyon jó volt - tájékoztatta a Ferences Sajtóközpontot Tokár János ferences atya, igazgató. - Egészen más felnőtteket tanítani, mint gyerekeket: mindegyiküknek kiforrott látásmódja van, élettapasztalattal rendelkeznek. Persze mindnyájan dolgoznak, és így vagy késnek, vagy korábban el kell menniük, néha a pici baba is ott van egy-egy órán. Dinamikus munka folyt. A növendékek többsége cigány, akiket határozott integrációs törekvés jellemez, a többiek nyitott, befogadásra kész társaság."

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője - a cigány integrációs program keretében - szerződést kötött a megyei rendőrkapitánysággal, hogy a bajnai gimnáziumi tanulók közül hetet az érettségi megszerzése után beiskoláznak, és a rendőrség munkát ad nekik.

Nagysápon nagy az érdeklődés, hatvan fő jelentkezett a most induló 9. osztályba, többségük roma származású.

gondola.hu

(forrás)