Ez már nem az István, ez kurnászgimnázium

Ez már nem az István, ez kurnászgimnázium

2009. 09. 02. 18:02

Egy istvános szülő véleménye az egyik korábbi hír mellől, kommentár nélkül.

A tegnapi Leonard Cohen koncert (fantasztikus volt!) és a mai elkeserítő tanévnyitó utáni hangulatban írom ezt, talán érzelgősen, elnézést kérek a személyes vonatkozásokért, aki hosszúnak látja, ugorja át:

Nincs szerencsénk az iskolákkal. Az első általánosban a tanító néninek volt pár kedvence ( buzgó szülők gyerekei) és voltak a többiek, a lányom az utóbbiakhoz tartozott. Másodikban, egy iskolai délutáni karácsonyi készülődés után a tanító néni egyedül hagyta az épületben a takarítónővel, azért, mert a férje korábban jött érte. Decemberben fél ötkor már sötét van. Ekkor mentem érte, a gyerek félelmében zokogott a földszinten, a takarítónő az emeleten dolgozott, így voltak ketten az egész nagy épületben. Utána fél évig minden reggel meg kellett beszélnünk, ki és pontosan hány órakor megy érte az iskolába. Tanév végén költöztünk, másik iskolába került. 4 évig járt oda, nem fogadták be soha. Ehhez hozzá kell tennem, hogy a lányommal nincs semmi baj: jó tanuló, jó magaviseletű, nincs feltűnési viszketegsége, de nem is kórosan visszahúzódó, szóval normális. Mikuláskor minden gyerek adott egy másik gyereknek ajándékot, egyedül neki nem hoztak, mert ő új volt . El tudjátok képzelni, mit jelent ez egy 9 évesnek? A tanítónőről annyit, hogy nem volt a helyzet magaslatán az eset kezelésekor sem, meg egyébként sem. Felső tagozatban pedig az osztály már inkább gladiátorképzőre hasonlított, mint osztályra.

Ezek után elmondhatatlanul boldog volt, amikor megkaptuk az istvános értesítőt a felvételről. Az elmúlt tanévben harmóniát éreztem körülötte, osztálytársakkal, tanárokkal jó volt a viszonya, nagyon büszke volt istvános mivoltára. Még azok az osztálytársak is, akik vele együtt jöttek a "gladiátorképzőből" és ott korántsem a "példás" magaviseletűek közé tartoztak, az istvános környezetben megtanultak viselkedni. Az, hogy a fiúk előre engedik, nem szorítják le a busz lépcsőjéről, hogy a rendezvényeken mindenki maga elé engedi az első sorokba, hogy lásson, mert alacsony, ezek a természetes dolgok a lányom számára az általános iskola után nagy élményt jelentettek.

Az elbocsátott tanárok közül ketten tanították. Egyikőjüket sem ismerem személyesen, mert a gyerekkel soha semmilyen gond nem volt az egy év alatt, így csak az ő szűrőjén keresztül ismerem őket. Sitkuné Fülöp Orsolyáról (testnevelés) nem hallottam mást otthon, csak jót. Olyanokat, amelyekből arra következtetek, hogy kiválóan tud bánni az érzékeny kiskamasz és kamasz lányokkal, akiknek koruknál fogva minden bajuk van magukkal, testükkel, kinézetükkel, képességeikkel és ez fokozottan szokott jelentkezni a testnevelés órákon. Gyöngyös Péterről rögtön a gólyatábor után tudtam, hogy a helyén van. Lányom mesélte, hogy a táborban eligazította őket, hogyan kell megjelenni az évnyitón. Az a fél mondata, hogy "fiúknak fehér ing - ing betűrve" számomra mélységes gyerek-ismeretről tanúskodott. Szigorú volt, de sok-sok humorral megáldott, ami nagyon fontos a gyerekeknek. Azt mondja a lányom, ma bejött hozzájuk és mennyire megörültek neki, nekem meg könnybe lábadt a szemem.

A lányom az elbocsátások híre óta nem igazán akar beszélni az iskoláról. Amikor pár éve elütötték a kutyánkat, ugyanígy reagált. Tudom, hogy most is gyászol. Gyászolja az álmait, amiket ezek (a kivégzők) elvettek tőle, a megszeretett légkört, a tanárokat, akikhez ragaszkodni tudott, az ISTVÁNOS érzést és tudatot.

Ezekkel (a kivégzőkkel és a mögöttük állókkal) kapcsolatban nem tudom az "Urak/Asszony" szavakat használni, úgyhogy:

Képviselők! Önök nem egyszerűen egy iskola megszüntetése felé vezető utat olajozták meg ezzel a szégyenletes lépésükkel. Önök sáros bakanccsal gázoltak bele a gyerekek lelkébe. Önök széttaposták a gyerekek álmait. S az, aki gyerekekkel szemben követ el bűnt, kétszeresen vétkezik.

Mindazzal , amit az Istvánnal tettek az elmúlt két évben, a saját identitásuk legtöbbre tartott attribútumát, a Szent Miklós Alapot tették zárójelbe.

A lányom ma elkeseredetten azt mondta: ez már nem az István, ez kurnászgimnázium. Azt hiszem, MOST kellene leginkább pszichológus az Istvánba.

Ederlezi

2009. 09. 11. 10:58

Kurnásznak: érdeklődjön mi lett Martin G.-vel... rá is hasonló sors vár szerintem.

2009. 09. 11. 10:55

Hát igen, a tegnapi szülői:

sokan voltunk de mind hiába. Kurnász, ha akarna is valamit tenni (ezt mondjuk kötve hiszem), hogy a gimnázium újra a SZENT ISTVÁN GIMNÁZIUM legyen, akkor se tudna, mert a fenntartó a mindenható, ő meg úgy ugrál, ahogy ők fütyülnek. Mitykó igazgató helyettessel kapcsolatban pedig az érzéseim vegyesek. Retorikával nincsen híján, mikor Kurnász már alig állta a kérdéseket (sarat), akkor időben lépett s magabiztos, céltudatos előadásával csitította a felfűtött hangulatot.  Már majdnem kezdett rózsaszín lenni a világ, mikor egyszercsak csak mondja, hogy a múltat, az Istvános múltat el kell feledni, és hogy szerinte édes mindegy mi lesz a neve a gimnáziumnak, továbbá lehetőséget kell adni a bottyános diákoknak, hogy gimnáziumi szintre fejlődhessenek, ha összevonásra kerül a sor. Na az utóbbit nem nagyon értettem, s most sem értem, de a lényegen mit sem változtat, ez a gimnázium már valóban nem az az IstvánRosszall

Eredeti méret

2009. 09. 11. 8:31

Az esztergomi Szent István Gimnázium nem tartozik a legnagyobb iskolák közé: az előző tanév végén tizennégy osztálya, négyszázharminc diákja, huszonhárom tanára volt. Az idén tizennégy osztályban, huszonhárom tanár oktat - hatvannal kevesebb gyermeket. A Szent Istvánt körüllengő botrány hatására a nyári szünetben harminc, az új tanév első hetében további harminc gyermeket írattak más iskolába szüleik.

Tovább itt: Tanár voltam Esztergomban

Facebook

2009. 09. 09. 15:34

Aki viszonozza a gyűlöletet, az legyőzetett. ( Ancsel Éva )

2009. 09. 09. 13:43

A tanítás első hetében megduplázódott az esztergomi Szent István Gimnáziumot elhagyó diákok száma, a botrány hatására immár 59 gyermeket írattak át más iskolákba szüleik

Az egyik osztály több mint fele elment azután, hogy szembesültek az új tanáraikkal, hogy kik fogják tanítani őket.  És még mennének többen is, ha lenne hova.Rosszall

A végleges órarendet még mindig nem tudjuk, valószínű, hogy a sok óraadó tanár miatt nehéz összeállítani. 

Na de holnap biztos megnyugtató és kimerítő tájékoztatást kapunk a szülőin.

2009. 09. 09. 11:11

http://index.hu/belfold/2009/09/09/menekulnek_az_esztergomi_gimnaziumbol/

Érdekes, az index.hu a vasárnapi tüntetésről nem írt, viszont mai cikkjében ismét foglalkozik a gimnáziummal.

2009. 09. 08. 21:36

Közoktatási törvény

 

"14. § (1) A szülő joga különösen, hogy

e) a nevelési-oktatási intézmény vezetője vagy a pedagógus hozzájárulásával részt vegyen a foglalkozásokon"

 

Vagyis az igazgatói engedél nélkül is, az órát tartó padagógus hozzájárulásával a szülőnek joga van a foglalkozáson részt venni  - s ezzel értelemszerűen az intézményben tartózkodni!

 

Törölt felhasználó

2009. 09. 08. 20:26

Mármint hogy Kurnász kitiltott egy szülőt az iskolából, akinek oda jár a gyereke??? ( ha már nem nézzük, hogy ottani pedagógus)

Egyáltalán: Kurnász - kitiltott ???

2009. 09. 08. 12:53

Tudja-e valaki, hogy az a pénz egyáltalán létezik-e és ha igen, akkor ki kezeli?

2009. 09. 08. 12:04

""Mindazzal , amit az Istvánnal tettek az elmúlt két évben, a saját identitásuk legtöbbre tartott attribútumát, a Szent Miklós Alapot tették zárójelbe.""

Nana !!! Várjuk ki a végét !! Én még nem láttam azt a hivatalos bankszámlakivonatot amin az alap pénze szerepel. sőt nem is biztos hogy ebben a helyzetben sokáig megmarad.

Törölt felhasználó

2009. 09. 08. 11:33

Kurnász kitiltotta az egyik elbocsátott tanárt az Istvánból (pedig a tanár gyereke is oda jár):

http://egyelettajairol.blogspot.com/2009/09/vagy-inkabb.html

Szemérmetes Erzsók ...  Ártatlan vagyok én, Mint az izé...

2009. 09. 07. 17:28

Megnyílhatna már az a bizonyos kávézó a téren.Lehet,hogy az a baj!

Eredeti méret

2009. 09. 07. 16:59

OFF

Doktor Petró doktor lassan kezd teljesen kikészülni idegileg Rosszall

ON

2009. 09. 07. 9:48

 

Úgy látszik , hogy aki belerángatta Kurnászt ebbe a trörténetbe elfelejtette neki megmondani, hogy a Btk. hamis vád büncselekményét ki lehet meríteni akkor is ha valaki koncepciós jelleggel indít fegyelmi eljárást, töretlen bírói gyakorlat szerint ha valaki ezt számos esetben teszi meg az nem enyhítő körülmény. Én nem azt állítom, hogy Ő bármit elkövetett, csak felhívtam a figyelmét egy jogszabályra. Az mindenesetre feltünt , hogy nem tanultak az én ügyemből  és M. T valamint Kurnász össze-vissza beszélnek a nyíivánosság előtt , ami megalapozhatja a rendeltetésellenes joggyakorlás megállapítását.

2009. 09. 07. 8:02

:-) KÖSZÖNJÜK :_)

2009. 09. 06. 21:32

drkgy- esetén felbátorodva örömmel adom hírül. hogy megvalósítom régi álmom!

Holnaptól agysebész leszek!!!Van némi egészségügyi végzettségem, orvosi dimplomával nem rendelkezem, de vágyom rá.

Ígérem, a lehető leghamarabb megszerzem a szükséges papírokat ( nem tudást és gyakorlatot !!!), de addig is szeretettel várok minden bátor pácienst a műtőben.Csók

Megkülönböztetett figyelemmel teszem rendbe képviselők szürkeállományát!Kacsintás

2009. 09. 06. 15:51

"Én kértem fel őt, s hálás lehetek, hogy elvállalta a tanítást. Azt is vállalta, hogy a legrövidebb időn belül megszerzi a szükséges végzettséget. Nem lesz szavazati joga, nem akar érettségiztetni, csak óraadó - mondta el Kurnász László a tanévnyitó után."

1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról

"16. § (2) A közoktatásban az alkalmazás feltétele, hogy az alkalmazott

a) rendelkezzen az előírt iskolai végzettséggel, szakképesítéssel;"


"57. § (6) Az óraadó tanár a nevelőtestület döntési jogkörébe tartozó ügyekben -

az (1) bekezdés g)-h) pontjába tartozó ügyek kivételével - nem rendelkezik szavazati joggal."


100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról


"13.§ (3) Az írásbeli feladatok javítására - vizsgatárgyanként - szaktanárt, a szóbeli vizsgáztatásra - vizsgatárgyanként - kérdező tanárt (a továbbiakban együtt: vizsgáztató tanár) kell kijelölni. Vizsgáztató tanár az lehet, aki a közoktatásról szóló törvény 17. §-ának (1)-(3) bekezdésében meghatározottak alapján a vizsgatárgyat a középiskolában taníthatja. "

 

Szent István Gimnázium kontra kurnászgimnázium - no comment

2009. 09. 06. 14:26

Ezenkívül a minden iskolában a pedagógusok alapvető feladata a rájuk bízott gyerekek felügyeletéről gondoskodni. Amennyiben Kurnász bizonyíthatóan olyan utasítást adott hogy menjenek vissza az osztálytermekbe órát tartani  a gyerekek nélkül ( vagyis  a   gyerekeket hagyják felügyelet nélkül ) ezért is be kell perelni Kurnászt, tömeges és súlyos gondatlanság címen. Ezzel a fegyelmi határozatokban általam ismert indoklások jogilag okafogyottá válnának.

2009. 09. 06. 14:11

A fegyelmit kapott tanárok fegyelmi határozatában (akik maradtak azokéban is) az egyik indok hogy nem vették át (ügyvédjük tanácsára) a vélemény nyilvánításukat (nyilatkozattétel) megtiltó igazgatói utasítást.

 

Mivel a vélemény nyilvánítás szabadsága alkotmányos állampolgári alapjog (lásd pl. Sólyom nyilatkozat), ennek tiltása törvénytelen. Kurnász ellen külön pert kell indítani az alkotmányos alapjog tömeges és súlyos korlátozására irányuló kisérlet és hatalommal  való visszaélés címen (mivel beosztottat nem lehet törvénytelenségre utasítani) a munkaügyi pertől függetlenül. Ha elitélik nem lehet iskolaigazgató, végkielégítést sem kaphat.