A polgármester és a sofőr cége
Közélet
2009. szept. 2.

<p>Vajon milyen titkokat rejthet egy olyan cég, melynek tulajdonosa Esztergom polgármestere, alpolgármestere és az a közúti személyszállítással foglalkozó vállalkozó, aki többek között  az élményfürdőbe szállítja úszásoktatásra a diákokat, és nem mellékesen az esztergom-kertvárosi részönkormányzatnak is tagja?</p>

2009 februárjában alakult meg a Mentest 2009. Képző és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság Esztergomban, melyet 600 ezer forint  alaptőkével három közszereplő magánszemély - Meggyes Tamás, országgyűlési képviselő és Esztergom polgármestere, Knapp János Pál, alpolgármester és Pataki István, az esztergom-kertvárosi részönkormányzat tagja - alapított.

A Kft. fő tevékenysége "máshová nem sorolt egyéb oktatás", tevékenységi köre ezen kívül a járművezető oktatásra, szárazföldi személyszállításra, városi-elővárosi személyszállításra, közúti áruszállításra és saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadására terjed ki.

A cég ügyvezetője az egyik tulajdonos, Pataki István akinek a neve onnan lehet ismerős, hogy már korábban is több millió forint értékben kapott megrendeléseket a város cégeitől, vagy magától az önkormányzattól. Neki köszönhető az idén márciusban kirobbant Iskolabusz botrány - amikor Pataki azt hazudta üzlettársainak, a város polgármesterének és alpolgármesterének, hogy az általa (talán egy másik cégben (?)) üzemeltetett búbánatvölgyi iskolabuszt kora reggel rendőrök állították meg és igazoltatták a 11-es út külterületi szakaszán. A hazugságra hamar fény derült: a megvádolt ellenzéki képviselők a rendőrségtől azt a tájékoztatást kapták, hogy semmilyen igazoltatásra nem került sor aznap reggel. Végül Pataki a Hídlapban közzétett nyilatkozatában volt kénytelen bocsánatot kérni a hazugságáért üzlettársaival egyetemben a hatóságoktól.

Pataki egy korábbi alvállalkozója is mesélt a Szeretgomnak arról, hogy milyen erkölcstelen üzleti módszert alkalmazott vele szemben a részönkormányzat tagja. A férfi elmondása szerint évekkel ezelőtt az esztergomi önkormányzat néhány tagját fuvarozta el Erdélybe, Vargyasra - Pataki helyett, aki elvállalta ugyan a munkát, de saját maga nem tudta volna teljesíteni a szerződést. Az alvállalkozó örült a munkalehetőségnek, teljesítette is a fuvart, majd kiállította a számlát és várt. Végül évekkel később, polgári perrel fenyegetve sikerült behajtania Patakin az adósságot, kamatok és költségek nélkül - holott a részönkormányzat tagja azonnal számlázott és a város is azonnal fizetett neki.

Ugyancsak Pataki nevéhez köthető az általános iskolás osztályok úszásoktatás órájához nyújtott személyszállítási szolgáltatás, melynek keretében az ő érdekeltségi körébe tartozó vállalkozás szállítja az élményfürdőbe és vissza a gyerekeket. Emlékeztetőül: Esztergom Önkormányzata, élén Meggyes Tamás polgármesterrel és Knapp János alpolgármesterrel összesen 269 millió forintért rendelt meg úszásoktatást a saját tulajdonában lévő élményfürdőtől, melyhez a közbeszerzési hirdetmény szerint alvállalkozók szolgáltatását is igénybe kívánja venni, "oktatói tevékenység, szállítás" tevékenységi körben. Merő véletlen lenne, hogy a Mentest 2009 Kft. tevékenységi köre pontosan ezt a két tevékenységet tartalmazza? Vajon Pataki István ügyvezető és a 269 millió forintos közbeszerzés keretében az élményfürdőnek alvállalkozó Pataki nem érzi, hogy valami nagyon nem kerek ebben a történetben?

Folytatjuk.

(forrás)