Tájkép csata után
Közélet
2009. szept. 1.

<p>Jelentős vérveszteséget szenvedett tanári és diákcsoportok. A megmaradt tanárok erősen megviselt idegállapotban, hölgyeknél helyenként kisírt szemek. Ránézésre száz diákkal kevesebb, mint év végén. Lezajlott a Szent István Gimnázium 323. és a helyi oligarchia által utolsónak nyilvánított  tanévének megnyitója.</p>

A tegnapi napig körülbelül 60 diákot vettek ki szülei a Szent István Gimnáziumból, de még ma reggel is több osztályfőnök kapott olyan értelmű hívást, hogy a gyerek nem az iskolában kezdi a tanévet.

Az iskolai ünnepségre Kurnász László késve érkezett, mert a TV2 Mokka című adásában járt meghívott vendégként. Az összegyűlt, várakozó tömeg végül tapssal fogadta érkezésének tényét. A megnyitót Kurnász egyből azzal kezdte, hogy nem lehet nem beszélni a történtekről, amire a válasz bekiabálás és füttykoncert volt az összegyűlt diákok és szüleik soraiból. Az új tanárok bemutatása következett - többen meg sem jelentek a tanévnyitón közülük - a hallgatóságból Kolumbán György nevének említése váltotta ki a legélénkebb reakciót.

Kurnász megpróbálta az év végén át nem vett jutalomkönyveket kiosztani, de senki nem ment ki értük a megjelentek közül.

A háttérben, - talán a lelki tisztaságot szimbolizálandó  - kissé viseltes fehér ingében megbújva Knapp alpolgármester Úr is élénken figyelte a magas színvonalú ünnepségben testet öltött eseményeket. Amikor a szülők az igazgató eszmefuttatására a szabad véleménynyilvánítás eszközével reagáltak, mögülük előlépve, elriasztásként békára emlékeztető testtartást (bufo-bufo) produkálva rájuk ripakodott, hogy "ilyen szülők láttán nem csodálkozik a gyerekek viselkedésén, és jó, hogy nem a Himnusz közben hangoskodnak".

A Szent István Gimnázium jogelődjét Esztergom 1683-as török alóli felszabadulását követően Széchényi György esztergomi érsek alapította jezsuita gimnáziumként. A tanítás először a Rákóczi szabadságharc idején szünetelt, de a politika többször is beleszólt a gimnázium működésébe és működtetésébe: a jezsuitákat a bencések követték, akik II. József rövid szekularizációs törekvéseit leszámítva az iskola államosításáig működtették a gimnáziumot. A bencés gimnáziumban alakult az első vidéki cserkészcsapat Magyarországon 1913-ban, a tanítást azonban kettétörte az első világháború: tanárok és diákok egyaránt harcoltak, meghaltak vagy hadifogságba estek ezekben az években.

A 323 éves gimnázium jogutód nélküli megszüntetéséről 2009 nyarán döntött Esztergom jelenlegi, Fidesz többséggel rendelkező városvezetése.

Az ünnepség végén Kolumbánt körbevették a szülők és közel egy órán keresztül szóval tartották. Az általa elmondottakból kiderül, hogy szent meggyőződéssel hisz a saját igazában, nem tartja magát kirekesztőnek bár elismeri, hogy utálja "a kommunistákat, a liberálisokat és a buzeránsokat". Testi sértés nem történt.

Az egyik szülő időközben kitett egy "KURNÁSZ TAKARODJ" feliratú lepedőt az OKTÁV kerítésre. Ezt meglátva Kolumbán azonnal intézkedett és letépte a kerítésről a feliratot, majd kihívta a Városőrséget és megpróbált náluk feljelentést tenni. Az állampolgári ismeretek oktatására kiszemelt nyugdíjas, kamarából kizárt ügyvédet a városőrök világosították fel arról, hogy nekik semmilyen jogkörük nincs ezzel kapcsolatban és feljelentést sem tud náluk tenni a szülő véleménynyilvánítása miatt.

A városőrök figyelmét időközben felhívták Kolumbán háromkerekű mopedjére, mellyel szabálytalanul a járdán parkolt, teljesen elzárva a gyalogosforgalmat.

Album a tanévnyitó képeivel: http://www.szeretgom.hu/content/56880-botranyos-tanevnyito

(forrás)