A Polgári Esztergomért Egyesület közleménye

A Polgári Esztergomért Egyesület közleménye

2009. 08. 29. 15:12

Az iskolavárosként büszke Esztergom szomorúan indul neki a 2009/2010-es tanévnek, mert a nagy múltú Szent István Gimnáziumot a fenntartója, Esztergom Város Önkormányzata olyan helyzetbe hozta, hogy az oktatás az iskolában a tanév megkezdése előtt három nappal lehetetlenné vált.

Az elhíresült fegyelmi eljárások következtében hét tanárt a fenntartó fegyelmi bizottsága a legsúlyosabb szankcióval büntette: hivatásukat kell feladniuk az iskolában. A fegyelmi határozatok az érintett tanárok felelősségét állapítják meg, de az iskolában kialakult helyzet tényleges felelősét nem merik megnevezni.

Minden józanul gondolkodó esztergomi polgárban felvetődik az a kérdés, hogy ott, ahol tizenkét tanár részben önként, részben kényszer miatt elhagyja az iskolát, milyen vezetése lehet az iskolának. Az iskola oktatásáért, rendjéért elsősorban az igazgató és annak helyettese felel. Az elmúlt tanévben nem sikerült egyikőjüknek sem megteremteni azokat a körülményeket, ahol tanár és diák jól érezte volna magát a tanulás nemes célja érdekében. Az elmúlt tanévben nem sikerült az iskola vezetésének olyan viszonyt kialakítani, amiben a saját tanári kar és a diákok fontosabbak lettek volna, mint a fenntartó elvárásai és érdekei. Az igazgatónak saját megalapozott és megszerzett tekintélyén alapulva kellően felkészülve kellett volna az iskolában rendet tartani. Ezzel szemben csak botrányos diákönkormányzatról, zajos tanévzáróról, fölösleges indulatokról tudunk. Kurnász László igazgató felelőssége óriási, de ezt ki fogja megállapítani? Megfelel-e az igazgató céljainak az, hogy utolsó tanévében, érettségiző osztály maradt osztályfőnök nélkül, hogy tehetséges szaktanárok hagyták el az iskolát, hogy szorgalmas diákok kénytelenek más iskolában kezdeni a tanévet?

Esztergom Város Önkormányzatának mint fenntartónak még Kurnász Lászlónál is nagyobb a felelőssége, hiszen választóik bizalmából kerültek abba a helyzetbe, hogy döntést hozzanak. Fegyelmi határozatukkal azonban nem a józan ész, a megfontoltság alapján döntöttek, hanem újabb erődemonstrációt tartottak, amivel ismét arra tettek kísérletet, hogy bebizonyítsák, hogy "élet-halál" urai ebben a városban. Nem számít az  elbocsátott tanárok egzisztenciája, nem számít a tanárok nélkül maradt diákok jövője. Erő kell, mert szerintük a nép csak abból ért. Mintha a Fidesz nem ilyen oktatáspolitikát ígérne. Mintha a Gyarapodás programjának nem a jól működő oktatási intézmények tönkretétele lenne a célja. Vagy újra csak rettenetes szakadék tátong az ígéretek és a valóság között? Esztergom Város polgárait nem lehet hülyének nézni.

Esztergom Város Önkormányzatának felelőssége akkor kezdődött, amikor sötét gazdasági ügyek miatt a Szent István Gimnáziumnak költöznie kellett méltatlan időben és módon, kizárólag azért, hogy valamilyen ostoba ppp konstrukcióban megvalósuló homályos gazdasági hátterű fürdő, szálloda vagy akármilyen projektre több pénz jusson. Esztergom Város Önkormányzatát súlyos felelősség terheli Kurnász László kinevezéséért, aki teljesen nyilvánvalóan alkalmatlan a feladatra, és akit a diákok, szülők, tanárok egyhangú akarata ellenére nevezett ki. Esztergom Város Önkormányzatát súlyos felelősség terheli azért, hogy nem vette figyelembe a szülők, tanárok és diákok hangos vészjelzéseit arról, hogy semmi nem működik rendjén. Esztergom Város Önkormányzatát súlyos felelősség terheli egy diák tragikus halálának hiszterizálásával kapcsolatosan, amely mögött pusztán aljas politikai szándék húzodott.

Esztergom Város Önkormányzatának erődemonstrációja jól illeszkedik abba a sorba, amit egy jó ideje folytat saját polgárai ellen, amelynek állomásai az értelmetlenül átalakított forgalmi rend, az elhagyott helyi vállalkozók, az üresedő belváros, a fölöslegesen feltört parkoló, a csakazértis lebontott rámpa.

A Polgári Esztergomért Egyesület jelen helyzetben úgy látja, hogy a város fennálló hatalmával szemben fel kell és fel lehet lépni minden szükséges eszközzel annak érdekében, hogy egy év múlva ennek a városnak méltó Önkormányzata és Polgármestere legyen.

Polgári Esztergomért Egyesület

 

2009. 09. 01. 17:11

Esztergom Város polgárait nem lehet hülyének nézni.

De lehet... Már bocsánat, de itt évek óta ez folyik. És Esztergom város polgárai be is szopták az egészet rendesen. (tisztelet az elenyésző kivétel elenyésző hányadának, aki még esetleg meg is mert szólalni) T.i. ha valóban nem lehetne őket hülyének nézni, akkor egészen biztos vagyok benne, hogy nem itt tartanánk, ahol. Ez itt maga a langyosvíz... és ha nem másznak ki belőle Esztergom nagyonpolgári városka nagyonpolgárai, akkor észre sem fogják venni, hogy ez a víz közben felforr, ők (mi, és mindenki, aki itt lakik) meg megfőnek.

2009. 09. 01. 16:02

A SZENT ISTVÁN GIMNÁZIUMRÓL ITT OLVASHATUNK A WIKIPÉDIÁN:

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Istv%C3%A1n_Gimn%C3%A1zium_(Esztergom)#Az_Alma_Mater_h.C3.ADres_di.C3.A1kjai

 

Tanulságos olvasmány arról, hogy "Ilyen volt, ilyen lett!"RosszallSírós

 

 

2009. 08. 30. 23:02

FONETIKA-

más semmi......

2009. 08. 30. 21:50

Aki tud integessen 6.-án, a jó ügy érdekében!

Számosan voltunk egykor a bazilika és a híd tájékán beintegetni Meggyesi D-209 nek. Most "i" nélkül kell beinteni, mehet!

2009. 08. 30. 20:02

El bizony és igen jó irányba .Ha majd hatodikán az Orbán látogatásán is ennyien leszünk egy másik A 4-es lappal a kezünkben talán megértik végre hogy mi is az igazi problémája ennek a városnak .

2009. 08. 30. 19:52

Valami elindult....

 

2009. 08. 30. 19:47

Nem igazán ismerem a Polgári Esztergomért Egyesület munkáját céljait tevékenységét ,de az István gimnáziummal kapcsolatos írásukhoz nem igen van mit hozzátenni .Korrekt visszafogott objektiv helyzetelemzés .

Szervező képességük is kitűnőre vizsgázott amikor közel kétszáz embert sikerült mozgósítaniuk ,a Bazilika lépcsőihez.

Köszönet  a pedagógusoknak ,szülőknek ,diákoknak ,politikusoknak akik jelenlétükkel szolidalitást vállaltak az István Gimnázium sorsával

2009. 08. 30. 15:38

Így van jó az idézet, gyerekekről van szó!

Esztergomban is elsősorban Őket bántották!....

Sajnos pont Őket felhasználva.

Ma kezembe került egy régi Hídlap, mikor még beírhattak a képviselők, többek közt a zalaegerszegi jó gimnazista fiucska. Brrr!

2009. 08. 30. 13:48

Lukács evangéliuma:

 

Aztán, így szólt tanítványaihoz:

 

"Lehetetlen, hogy botrányok elő ne forduljanak. De jaj annak, aki okozza őket.

Jobb volna neki, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tengerbe vetnék,

mint hogy e kicsik közül egyet is megbotránkoztasson."

2009. 08. 30. 7:39

Kedves János!

 

Amennyiben a közös cél érdekében, hajlandóság lenne az egyesület részéről, abban az esetben, mi szívesen egyeztetnénk az illetékesekkel.

Tudnál ebben segíteni?

 

Zsolt

Törölt felhasználó

2009. 08. 29. 22:34

Elképesztő, hogy Meggyes bármilyen botrányt képes felvállalni, csak azért, hogy elnyomja erről a figyelmet.

2009. 08. 29. 18:22

a város fennálló hatalmával szemben fel kell és fel lehet lépni minden szükséges eszközzel

Egyetértünk. No more Mr. Nice Guy...

2009. 08. 29. 17:06

A közlemény tartalmából elvenni egy szót sem lehet, hozzátenni is csak annyit, hogy tisztességgel visszafogott fogalmazás.

Magam azért hozzátenném az önkormányzat felelősségét említve, hogy amig nem érzik a városi ingyenlapban nyomtatott ocsmány, lealázó krokiíró izzadtságbűzös firkálmányainak,- a képviselőtestület városi és külvárosi felesküdt tagjainak trágárságtól és nyáltól teli internetes bejegyzéseinek tömkelegét,- míg a város tisztességes választóinak szavazatán regnáló vezér tisztességtelen és modortalan, televízió által leadott nyílvános "ülésein" elhangozhatott és köztudott durva és lealázó megnyílvánulásait, - stb..stb...addig hogy várható el annak reális biztosítása, amiért a szavazatokat (tőlem is) kapták?

Törölt felhasználó

2009. 08. 29. 16:35

Na gyerekek ezt is ki kell plakátolni, szórólapokon osztogatni.