Pécs behúzza a vészféket, Esztergom robog tovább
Gazdaság
2009. aug. 26.

<p>Pécsett az eddigi gazdasági átvilágítások azt mutatják, hogy évente 2-2,5 milliárd forint folyt el feleslegesen; az elmúlt évek rossz gazdálkodásának következtében mára minden egyes pécsi polgárt több mint kétszázezer forint adósság terhel - jelentette ki a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón. Esztergomban minden egyes polgárra több, mint négyszázezer forint adósság jut.</p>

A közelmúltban lezajlott átvilágítások és megszorítások révén a pécsi önkormányzat másfél hónap alatt 500 millió forintot takarított meg - közölte Páva Zsolt (Fidesz-KDNP). Hozzátette: a város érdekében a mélyebb, teljes körű gazdasági átvilágítást azért is folytatni kell, hogy biztosítva legyen Pécs hosszú távú működése, anyagi biztonsága és fizetőképességének megőrzése. Emellett választ kaphatnak arra, kiket terhel felelősség az elmúlt évek pazarlásáért és a rossz gazdálkodásért.

Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy a most esedékes teljes átvilágítás kiterjed a városi cégekre, az önkormányzat intézményeire és magára a polgármesteri hivatalra, vagyis a város gazdálkodására és a működés hatékonyságára is. Mint mondta, a pécsi vagyonkezelő cég, a Pécs Holding Zrt. működését is vizsgálják, amellyel kapcsolatban már most látható, hogy jelenlegi formájában nem tartható fenn.

Az átvilágítások kapcsán a Páva Zsolt által felkért igazságügyi könyvszakértő, Szebellédi István a sajtótájékoztatón azt mondta: összegezték azokat a veszélyeket, amelyek kikerülése szükséges a pécsi önkormányzat működőképességének megőrzése érdekében. Kijelentette, hogy a város szolgáltatási rendszere a vállalt feladatokkal együtt és a meglévő intézményrendszer mellett nem finanszírozható tovább a likviditási csőd bekövetkezése nélkül. Pécs eladósodottságát figyelembe véve nincs további finanszírozást vállaló hitelintézet, így a likviditási csőd maga után vonhatja az önkormányzat teljes csődjét. Az állandósuló likviditási hiány év végére 3-4 milliárd forintra emelkedhet.

Esztergomban úgy tűnik tovább folytatódik a gazdálkodás eddigi menete:  bár a pécsi - mára állandó likviditási gondokkal küszködő - önkormányzatnál fajlagosan kétszer jobban eladósodott az önkormányzat. Átvilágításról, költégcsökkentésről nem lehet hallani, bár úgy tudjuk, hogy több önkormányzati képviselő sem kapta meg az utolsó havi esedékes tiszteletdíját. Az is intő jel, hogy az önkormányzat több cége felkerült az APEH feketelistájára és egyes hangok szerint az egész önkormányzati kör igen közel áll a fizetésképtelenséghez, melyet  gyökeres fordulat nélkül csak ideig-óráig lesz képes enyhíteni a szeptember 15-én befolyó helyi adóbevétel.

Informátorunk szerint ugyanakkor elkerülhetetlen lesz, hogy a csőd megakadályozása érdekében jelentős megszorítások legyenek az esztergomi önkormányzatnál és a holding cégeinél, így már rövid távon jelentős leépítésre, munkahelyek megszűnésére kellene felkészíteni a várost. Kérdés, hogy van-e erre politikai akarat, vagy folytatódik a jelenlegi "utánunk az özönvíz" mottóval jellemezhető gazdasági felelőtlenség politikája?

Forrás (a pécsi helyzetet illetően): fidesz.hu

(forrás)