Kereszt-rejtvény 90.
Kultúra
2009. júl. 31.

<p>Egy sajátos városismereti játék újabb, új nézőpontot igénylő fordulójára (kereszt-rejtvény) invitálom a tisztelt és érdeklődő olvasókat, hogy tekintetünket egy kissé magasabbra emelve kutathassunk... továbbra is minden héten felkerül egy kép, de már a városunkban található „csúcs-keresztek" egyikéből bízva abban, hogy lesznek olyanok, akik választ adnak arra, hogy hol is található, sőt esetleg a kép alapján megpróbálják majd felkutatni.</p>

A megfejtéseket (lehetőség szerint utcanév, pontos helymeghatározás, stb. ) nem hozzászólás formájában várnám ( ne rontsuk el mások játékörömét), hanem a szeretgomon keresztül az esztergom-anno.hu-nak küldve, névvel (nick-kel) ellátva.


A múlt heti heti kép

 

Más nézőpontból

 

Megfejtés:


A Jó Pásztor kápolna oromdísze látható a képen. Régebben Missió kápolnának is nevezték.1734-ben adakozásból épült. Sajnos az utódok csak rombolni tudtak és vandál módon tönkretették. A régi képeken látszik a torony, ezen volt a kereszt, de ezt nem építették újjá. Eléggé romos az épület. Az egykori gyújtogatókban talán megszólalhatna a lelkiismeret és tettüket megbánva, talán tehetnének valamit a felújítás érdekében. Beküldő: anyu54


Az e heti "keresztünk" a Jó Pásztor kápolna csúcsán látható - amíg még látható. Azért írtam a keresztet idézőjelbe, mert a csekély töredékből ítélve ez inkább keresztrózsa lehetett. A keresztrózsa kereszt alakú, stilizált kővirág, keresztvirág, gótikus tornyok koronázó dísze.
A belvárosi plébániához tartozó Jó Pásztor kápolnát egyébként 1900-ban építették, neogótikus stílusban, a temetőben lévő domb tetejére. Létesítését dr. Fehér Gyula nagyprépost, a belvárosi templom plébánosa kezdeményezte és szorgalmazta.
A kápolna valójában kettős rendeltetésű, a temető keleti végében kezdődő domb alját képezték ki sírboltokat magában foglaló kripta építménnyé, fölötte helyezkedik építészetileg kitűnően komponálva a Jó Pásztor kápolna.
Üdv.: Ötvennyolcas


A múlt heti feladvány helyes megfejtői:

Anyu54
Lacikabácsika
Ötvennyolcas
Gerdy

Összesítve:

Anyu54 ( 82 )
Acho ( 22 )
Gerdy ( 78 )
g. ( 4 )
Lacikabácsika ( 89 )
Ötvennyolcas ( 65 )
Vidrapeter ( 2 )
Zs.Zsuzsi ( 1 )
Faxau ( 3 )
Szilvi ( 56 )
Krisztina ( 1 )

 

Az e heti feladvány képe

 

Fotó: L.B.

A megfejtések beküldési határideje: augusztus 5.

Jövő héten jön a megfejtés és az új kép....

www.esztergom-anno.hu

Sárosi Attila

 

 

(forrás)