Alkotmánybíróság több, mint négy év után a piacozóknak adott igazat
2009. júl. 27.

<p>Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy Esztergom Város Önkormányzatának a vásár- és piactartásról szóló 4/2007. (I. 19.) ör. rendelet <em>melléklete</em> alkotmányellenes, ezért azt 2009. szeptember 30. napjával megsemmisíti. A határozat a Magyar Közlönyben olvasható.</p>

Az Alkotmánybíróság 2009. július 6-án hozott határozatában igazságot szolgáltatott az esztergomi piac ügyében. Bebizonyosodott, hogy nem csak érzelmileg, de a jog talaján állva is a kereskedőknek és a piacról kitiltott Kovács Gézának volt igaza.

Az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy Esztergom Város Önkormányzatának a vásár- és piactartásról szóló 4/2007. (I. 19.) ör. rendelet melléklete alkotmányellenes, ezért azt 2009. szeptember 30. napjával megsemmisíti.

http://www.mkab.hu/content/hu/frisshat/04520504.htm

A határozat rámutat a díjtételek és a kitiltás törvénytelenségére. Mivel a kitiltás után az ellehetetlenített Kovács Géza visszaadta vállalkozását, további nem vagyoni kártérítéses polgári per várható. Ráadásul vannak tanúk, akik elmondták, ki adott erre a törvénytelenségre egyszemélyben utasítást!

A határozat a Magyar Közlönyben olvasható.