Esztergom polgármestere félti a vízellátását
Gazdaság
2009. júl. 16.

<p>Az Észak-Dunántúli Vízművek Zrt. átszervezése mögött lopakodó privatizációt sejt Esztergom polgármestere, aki félti a város ivóvíz-ellátását.</p>

Esztergom Város Önkormányzatának vezetését megdöbbentette, hogy az Észak-Dunántúli Vízművek Zrt. (ÉDV) a társaság működésének és korszerűsítésének álcája mögé rejtve a cég bújtatott, "lopakodó" privatizációját készíti elő - áll Meggyes Tamás, Esztergom polgármesterének közleményében.

Meggyes Tamás szerint az Észak-Dunántúli Vízművek Zrt. eredményességének növelése, a belső hatékonyság javítása, a közszolgáltatások magas színvonalon való teljesítése olyan kérdés, amelyet az esztergomiak támogatnak, sőt elvárnak egy köztulajdonú vállalkozástól, azonban a gazdasági társaságnál nem ez történik.

A cég arra készül - fogalmaz a közlemény -, hogy egyik alapvető tevékenységét 260-270 munkavállalóval kiszervezi egy önálló társaságba. Ennek következtében az anyatársaságnál a javítási-karbantartási tevékenység megszűnik. A szakmai anyagok nem adnak garanciát arra, hogy a létrehozott új cég, egy új kft. üzletrésze nem adható el, nem terhelhető meg, vagy magánbefektető részvételével tőkeemelésre ne kerülhessen sor.

A nyilvánosságra került tervek szerint az ÉDV 80 millió alapítási tőkét ad az új társaságnak, és rövid időn belül tervezi 200 millió forint külső tőke bevonását. Ezáltal azonban az ÉDV az egyik alaptevékenységét privatizálja úgy, hogy tulajdoni része még 25 százalékos sem lesz, súlytalan tulajdonossá válik - írja közleményében Esztergom polgármestere.

 

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=21989

/

(forrás)