Illegális rámpabontók

Illegális rámpabontók

2009. 07. 07. 14:30

A hétvégi, engedély nélkül elvégzett rámpabontás önkormányzati területen, önkormányzati cég kivitelezésében és önkormányzati pénzből zajlott - tudtuk meg a Regia Civitas honlapjáról. A területet ugyanis csak a jogerős építési-bontási engedély megszerzése után kapja meg a Regia Civitas Kft.

A Magyar Nemzet hétfői száma a harmadik oldalán foglalkozott az önkormányzat törvénytelen tevékenységével:

Szombat hajnalban munkások jelentek meg Esztergom belvárosában, és önkormányzati megbízásból elkezdték bontani a Bástya Áruház mozgáskorlátozottak számára 30 éve épített rámpáját. Az ingatlantulajdonos a rendőrséghez fordult, kiderült, nincs jogerős bontási-építési engedély.

Munkagépek csattogására ébredtek szombat hajnalban az Esztergom belvárosában lakók. Bontómunkások verték szét azt a gyalogosrámpát, amit a Bástya Áruházzal együtt építettek meg 1980-ban, hogy a mozgássérültek, babakocsis anyukák és a rokkantnyugdíjasok feljussanak a körülbelül öt méter magasban kialakított gyalogospasszázsra, ahonnan üzletek, könyvesbolt és a Hévíz étterem nyílik.

Az idegenforgalmi szezon hétvégéjén por, füst borított el mindent, többmázsás betondarabok zuhantak a járdákra, az úttestre - tudtuk meg. Vasárnap a rendőrség is megjelent a helyszínen, de a rombolás folytatódott. Az ügy hátterében az önkormányzat 10-12 milliárdos beruházási terve áll, amit az 51 százalékban önkormányzati tulajdonban lévő Regia Civitas Kft. valósítana meg a Bástya Áruház tőszomszédságában.

Információink szerint a kft. a mai napig nem tudott jogerős építési engedélyt szerezni. Sőt az áruház melletti területre még jogerős telek-összevonási határozata sincs a cégnek, amelynek ügyvezetője az egykori Mikroszkóp Színpad-igazgató, Komlós János fia. A jogszabályellenes esztergomi földhivatali bejegyzést a Komárom-esztergomi Megyei Földhivatal vizsgálja. Tegnap délelőtt az áruház tulajdonosa, Horváthné Kiss Hilda ismét a rendőrség segítségét kérte, majd ismeretlen tettes ellen feljelentést adtak be rongálás és birtokháborítás miatt, ugyanilyen tartalmú bejelentést juttattak el a városi jegyzőhöz, birtokvédelmet kérve.

A bontó brigád semmilyen jogerős bontási engedélyt nem tudott felmutatni, s a helyszínen váratlanul megjelenő Kolumbán György önkormányzati képviselő sem akart vagy tudott érdemben nyilatkozni. Szem- és fültanúk szerint a képviselő megfenyegette a tulajdonos férjét. Az áruház tulajdonosa meglepőnek találta, hogy amikor közölte a bontásban részt vevőkkel, hogy országos tévétársaságokat hívott ki a helyszínre, a munkások pánikszerűen elhagyták a területet munkagépeikkel.

Forrás: http://www.mno.hu/portal/648415

A keddi Magyar Nemzetben újabb cikk foglalkozott a hétvégi bontással:

A csütörtöki Magyar Nemzet újra foglalkozik az üggyel, már a második oldalon:

Műemléki jelentőségű területen van a bontás, ezért a hivatal véleményét ki kellett volna kérni, azonban ez nem történt meg - jelentette ki az MTI-nek Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke. A szakember annak kapcsán nyilatkozott, hogy az önkormányzat a hét végén elbonttatta az esztergomi Bástya áruház rámpáját.


Mezős szerint a bontáshoz az önkormányzatnak engedélyre lett volna szüksége, amelyet öszszeférhetetlenség miatt a helyi jegyző ki sem állíthat, ezért azt egy másik város építéshatóságánál kell kérelmezni. Tasnádyné Kovács Borbála, a kulturális örökségvédelmi hivatal közép-dunántúli irodája műemlék-felügyelője lapunknak elmondta: a rámpa korábban egységesen egybeépült az áruházzal, így a hivatal engedélyén túl a tulajdonosok hozzájárulására is szükség lett volna.

Az önkormányzat állítja: Esztergom belvárosában önkormányzati megbízásból és jogerős bontási engedéllyel bontották el a rámpát. Az önkormányzat teljesen jogszerűen, saját tulajdonában és birtokában eljárva kezdte meg a szállodaépítési beruházás előkészítését - áll a város lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményében. Kifejtették: a rámpa elbontása nem engedélyköteles tevékenység, nem rombolás, hanem egy „nagyszabású, városkép-átalakító, többmilliárdos építkezés előkészítése".

Az eset kapcsán a Vártorony Kft. (az áruház tulajdonosa) jogi képviselője Esztergom önkormányzatával szemben törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását fogja kezdeményezni a legfőbb ügyésznél. Kreisz Gyula Máté ügyvéd a városnak küldött levelében leszögezte: a hét végi időzítés a bontást elrendelő részéről nyilvánvalóan arra irányult, hogy a tulajdonos a birtokvédelmet ne tudja igénybe venni addig, amíg két nap alatt a bontással nem végeznek. A város arra is kitért, hogy a felhajtó nem mozgáskorlátozottaknak épült, sőt rámpának használni veszélyes is.

Más véleménye van Baranyiné Hidasi Évának, a Mozgáskorlátozottak Komárom-Esztergomi Egyesület városi területi képviselőjének, aki lapunknak úgy fogalmazott: szomorú és kellemetlen, hogy az áruházat, az ott található üzleteket rámpa hiányában ezt követően évekig nem tudják megközelíteni a mozgáskorlátozottak és a kismamák. Hívta a város építési osztályát, hogy érdeklődjön a bontás miértjéről, azt ígérték, visszahívják.

2010. 07. 19. 20:02

Úgy emlékszem Meggyes azt mondta, hogy beperli a Magyar Nemzetet. Hol tart az ügy?

2010. 07. 18. 20:35

Figyelemelterelés?

2010. 07. 18. 20:29
Végül is miért bontatott Meggyes 1 éve???
Eredeti méret

2009. 10. 22. 17:27

Csabit sikerült is nekik Nevetés

2009. 10. 22. 17:25

Ezek ilyen "áldokumentumok" - arra jók, hogy a laikust átverjék vele.

Eredeti méret

2009. 10. 22. 17:08

Jogos bontás
2009-10-21 13:13:00
A nyáron lebontották a rámpát a Bástya-áruház ormótlan épülettömbje mellől. Az önkormányzat most dokumentumokkal bizonyítja: engedéllyel végezték a bontást és a telekalakítás is rendben van.

http://www.hidlap.hu/news/view/jogos-bontas

1. Puci azt mondta, hogy nem is kellett engedély a bontáshoz. Akkor most mégiscsak kellett?

2. Információim szerint a telekakalakítás a mai napig nem jogerős.

Ha és amennyiben igaz ez a kétsoros állítás, miért nincsenek fent a hír mellett a hivatkozott dokumentumok?

 

 

2009. 10. 07. 15:47

Hol van ez a teherlift? Én nem emlékszem rá.

2009. 09. 27. 12:31

Navracsics mondta:

"Amennyiben Oszkó mégsem mond le, az nyílt felhívás az emberek számára, hogy a törvényeket nyugodtan meg lehet szegni, hiszen úgysem lesz következménye - fogalmazott a frakcióvezető."

Eredeti méret

2009. 09. 27. 11:14

A Fidesz elképzelhetetlennek tartja, hogy a pénzügyminiszter, aki tudatosan sértett törvényt, továbbra is hivatalában maradhasson. Ezt Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője mondta egy szombati budapesti kisgazdafórumon.

(Forrás: http://www.orientpress.hu/portal.php?ReszletesHir=1&HirID=49639&ajanlo=RSS)

Ez vajon a polgármesterekre is vonatkozik?

2009. 09. 23. 9:43

A kőszegi illegális épületbontók már Bíróság előtt állnak. Ott is valami önkormányzati beruházás útjában állt az elbontott épület. Szívesen látnám a bíróság előtt az esztergomi rámpabontókat.

2009. 09. 23. 8:51

És a parkolót + a fákat????

És biztos, hogy ennyire sürgős volt a zöldház evakuálása?

gömbicica

2009. 09. 23. 8:45

Ez az akadálymentes téma  nálunk első körben jelentkezik a "hal fejénél". Polgármesteriben jönni-menni egy egészségesnek is müvészet néha, nem hogy mozgáskorlátozottnak. Max. az okmányiroda közelithető meg. Amig itt nincs semmi mozgolódás, önszántából más sem nagyon fogja törni magát az akadálymentesitéssel. :-((

2009. 09. 23. 7:50

"Testvérvárosunk", bár ott nem "csak" egy rámpát bontottak...

 

http://index.hu/belfold/2009/09/22/porig_romboltak_egy_koszegi_muemlekepuletet/

2009. 09. 22. 22:15

ez ugyan nem "kötelező" de a sérelem jelentős

"A fogantatástól a végrendeletig végigkíséri majd az emberek életét az új polgári törvénykönyv, amelyet hétfőn délután fogadott el a parlament.

....A mozgáskorlátozottak például sérelemdíjat követelhetnének, ha valahová nem tudnak bejutni, mert elmaradt a kötelező akadálymentesítés."

 

http://www.origo.hu/itthon/20090922-jog-torvenyalkotas-ptk-erdekessegek-az-uj-magyar-polgari-torvenykonyvbol.html

 

2009. 09. 22. 22:00

2009, Magyarország


2009, Magyarország ESZTERGOM!!!!!!


A sok agyonképzett ember javaslatait tudásssal szerényen megáldott emberek bírálják felül. Olyanok, akik saját maukat mindenhez értőnek nyilvánították...

2009. 09. 22. 21:51

Ez hihetetlen. Nem értem a tervezőket. Az ember azt gondolná, hogy milliárdos projecteknél óriási a körültekintés/hozzáértés. Erre sorra derülnek ki, (látjuk a saját szemünkkel nap mint nap) hogy józan paraszti ésszel végig gondolva sem működőképes a sok agyonképzett ember munkájának eredménye. Kölcsey utcán 2 méter széles viacolor járda, nulla zöldfelület. Ahol viszont összeszűkül, ott tuti hogy oszlop van a járda közepén (lásd Népkert utca). Kolping előtti parkoló kapacitás jelentős csökkenése(és még nem lehet tudni, hogy mi lesz a korház és temető előtti területekkel). Ereje teljében lévő fa a járda közepén (Honvéd utca). Használhatatlan mélygarázs a Kossuth utcán. Használhatatlan tervek a bástyaparkolóról. Gyaloglejáró megszüntetése a Zene iskola felé (csak a lépcsős maradt, babakocsi+ bicikli szív) Új forgalmi rend „kitalálása" pl. Szent Tamáson, Honvéd utca. Gondolom még jó néhány példát tudnátok hozzáírni a listához a saját környéketekről.
És a másik oldalon ott van a mai magyar joghatóság, ami egy vicc intézmény. Nulla következmény, jól elbeszélgetünk/levelezgetünk egymás mellett évekig. Így nem csoda, hogy nincs semmi visszatartó erő. Engedély? Á, az csak a lúzereknek kell. Bontsunk rámpát (a most olvasottak alapján parkolót is), Építsünk ...., ide bármilyen tetszőleges dolog behelyettesíthető (pl: házat/ tavat/ szállodát/ mélygarázst/ stb).
2009, Magyarország

Törölt felhasználó

2009. 09. 22. 17:18

Olvassátok az NKH végzését itt!

2009. 09. 21. 22:02

Annyira gyorsulunk hogy kipörögtek a kerekek és csak füstölünk miközben egyhelyben állunk?

2009. 08. 29. 8:25

Úgy tűnik, működik az ellehetetlenítés. Az Euronics beköltözés alatt a Park Centerbe. Szóval egy komoly nagy bérlővel kevesebb a bástyában.