Még az is lehet, hogy M. úr, aki a levelet írta, itt kaphat választ a kérdéseire.
2009. júl. 5.

<p>Ön kimondott olyan vádakat a Szent István Gimnázium tanári karával szemben, amiket kellő mélységű információk nélkül fogalmazott meg. Én ezt mint istvános szülő ezennel visszautasítom!</p>

Elnézést kérek mindenkitől, akit esetleg nem érdekel, de a két héttel ezelőtti Hídlapban olyan olvasói levél jelent meg, amelyet nem tudok szó nélkül hagyni. A Hídlapnak is elküldtem a véleményemet az említett „Olvasói véleményre" reagálva, de az nem jelenhetett meg sem a múlt, sem az e heti számban! Miért is? Még az is lehet, hogy M. úr, aki a levelet írta, itt kaphat választ a kérdéseire.

Tisztelt Szerkesztőség!

Látom, hogy olvasói levelek is megjelentek újra a Hídlapban!

A legutóbbi számukban egy fiatalember halála, megdöbbentő halála miatt fogott tollat egyik olvasójuk. Az érthető megrendülését és később felháborodását úgy fejezte ki M. úr, hogy meglehetősen hiányos ismeretei vannak a Szent István Gimnáziumot illetően!

Mivel M. úr csak 2005-ben érkezett városunkba, szeretnék válaszolni néhány feltett kérdésére.

Miért pont én? Azért, mert ebbe az iskolába járt az előző 15 év során négy gyermekem, és talán többet tudok az iskolában folyó oktató, nevelőmunkáról, mint M úr!

Azt kérdezi M. úr, mintegy önmagától, hogy miért vannak ezek a „botrányok", ahogyan Ő nevezi, a gimnázium körül?

Miért nincs a többi, városunkban működő iskola körül?

Tisztelt M. úr, talán azért, mert a többi iskolának van végleges helye, az Istvánnak meg nincs!

Még most sincs!!!!!

Az Ön által említett „botrány" akkor kezdődött, amikor a városvezetés hibájából, a fenntartó hibájából a 2007-2008-as tanév nem tudott idejében elkezdődni!

A „botrány" azért kezdődött, mert a szülők 2007 áprilisában még azt sem tudták, hogy hol lesz a következő tanévben az iskola, sőt ezek a neveletlen szülők augusztusban kicsit aggódni kezdtek, mert már látható volt, hogy az iskola ideiglenes épülete nem készül el tanévkezdésre!

Az aggódó szülőket az iskola vezetése mindig nyugtatgatta, mondván, a tanév rendben, idejében el fog kezdődni!

Az, hogy nem így lett, kizárólag a fenntartó önkormányzat felelőssége vagy inkább felelőtlensége miatt történt!

Még ekkor sem lett volna semmi baj, ha a városvezetés kiáll, és elnézést kér a csúszásért, amelyet öt év alatt sem sikerült elkerülniük!

E helyett felmentették az önkormányzat felé mindig lojális igazgatót, ilyen okokra hivatkozva, hogy nem akadályozta meg a szülők véleménynyilvánítását, a bírálatok megjelenését és a polgármester személyiségi jogait is megsértette!(ez utóbbi egyszerűen nem igaz).

Tisztelt M. úr, Ön szerint milyen eljárás az, ha egy jól működő iskola vezetését azért váltják le, mert meg merte kérdezni, hol lesz a helye az iskolának?

Azt írja Ön, hogy a szülők tojással dobálták meg a polgármestert! Nem tudom, kitől hallotta ezt, de felhívnám figyelmét, csak egyetlen egy szülő volt az, aki tojást dobott a polgármesterre, ami természetesen nem megengedhető módja a tiltakozásnak soha sehol!

Ön úgy fogalmazott meg különböző vádakat, hogy láthatóan a legkisebb ismerettel sem rendelkezik a gimnáziumban folyó oktató, nevelőmunkáról! Talán, ha megtekintené az itt tanuló diákok eredményeit, és látná az iskola kulturális életét, más lenne a véleménye!

Tisztelt M. úr!

Miután én hosszú évek óta figyelem az iskola munkáját, elmondhatom Önnek, hogy ezek alatt az évek alatt volt az iskolában már igazgatóváltás, igazgatóhelyettes-váltás, de egyik sem okozott „botrányt"! A tanárok, a diákok akkor is kifejezték véleményüket a vezetőváltásokkal kapcsolatban, mert ez így helyes!

Most olyan világot élünk, ahol ehhez az arra feljogosított szervezeteknek joguk van, és ezzel a joggal élnek is az érintettek! Úgy gyakorolják e jogaikat, hogy közben a kötelességeiket is teljesítik! Továbbá felhívnám szíves figyelmét, hogy olyan diákok is tanulnak ebben az iskolában, (a „ nulladik" évfolyam miatt is), akik - életkoruknál fogva - választó és választható polgárai az országnak, és nem gyerekek!

Most pedig, ha megengedi, én is kérdezek.

Miért nem tiltakozott 2007 szeptemberéig sem tanár, sem szülő, sem diák? Miért?

Miért csak a meglehetősen „érdekes" módon kinevezett igazgató regnálása alatt lett „botrány"?

Ki az egyszemélyes felelős az iskolában történő eseményekért? Ki nevezte ki az igazgatót vezetői gyakorlat hiányában, a véleményezésre jogosultak javaslata ellenében?

Ki itt a felelős a jelenlegi „botrányokért"?

Ön kimondott olyan vádakat a Szent István Gimnázium tanári karával szemben, amiket kellő mélységű információk nélkül fogalmazott meg. Én ezt mint istvános szülő ezennel visszautasítom!

Nem tudom, mi vezetett egy fiatalembert erre a tragikusan fájdalmas tettre! Nem tudom. Bízom benne, hogy a rendőrség olyan feleletet tud majd adni, ami segítheti azt, hogy tisztábban lásson mindenki, akit megrendített egy fiatal élet elvesztése!

Részvétemet fejezem ki a családnak.

Tisztelettel: Zsákovits Ferenc