Az Istvános gyerekek szüleinek figyelmébe:

Az Istvános gyerekek szüleinek figyelmébe:

2009. 06. 29. 12:11

Sok hír és bizonytalanság mellett a Szent István Gimnázium idén is országosan kimagasló szakmai eredményeket ért el. Bár jól tudjátok, mi folyik itt, alábbi kis összefoglalás mellett arra kérünk: tartsatok ki, döntsetek mellette, támogassátok az Iskolát. Nem véletlen, hogy az Istvános gyerekek szeretik, büszkék rá és kiállnak érte.

 

1. Az István Gimnázium körüli történések és a mögötte álló önkormányzati célok-szándékok egy  dolgot tökéletesen figyelmen kívül hagynak:

 

Ez pedig a diákok oktatása, képzése, a szakmai-pedagógiai igények, a gyerekek valós érdekei. A fenntartó jelenleg tökéletesen ez ellen dolgozik.

 

2. Jelen helyzet kialakításáért a fenntartó önkormányzat felelős, élén Meggyes Tamással, valamint az őt támogató minimális, de stabilnak látszó többséggel. Egyidejűleg, a hatalom gyakorlójaként, ezt a felelősséget minden eszközzel leplezni és a megkérdőjelezhető  intézkedéseik következményeit megszenvedőkre visszahárítani kívánja.

 

3. A zavaros hátterű fenntartói intézkedések és a jogilag kérdéses személyi kinevezések váratlan méretű és példátlan tiltakozást váltottak-váltanak ki az önkormányzattal és Meggyessel szemben.

 

4. A fenntartó képtelen ezt a helyzetet normálisan és hatékonyan kezelni, ezért mindent megtesz, hogy politikai köntösbe bújtatva fokozhassa az iskolára gyakorolt nyomást.

 

5. A helyzet háttere illeszkedhet az általános, országos, középiskoláknál tapasztalható önkormányzati - fenntartói intézkedésekhez. Miután az önkormányzatok gyakorlatilag Fidesz-vezetés alatt állnak, ez valóban politikai felhangot adhat. Akár így van, akár nem: bármely politikai háttér és politikai felhang nem az Iskola részéről származik.

 

6. Az Iskola ügye objektív, párt és politika-semleges. Jobb és baloldal, konzervatívok és liberálisok, minden nyíltan gondolkodó ember egyöntetűen azonos állásponton van ez esetben: az Iskola kérdését sajátos szándékok és érdekrendszer alapján, hatalmi alapon, szakmai indokoltság és okszerűség nélkül igyekeznek intézni.

 

7. A Meggyes vezényelte önkormányzat számára a helyzet megoldásának egyik kézenfekvő módja az egész iskola önálló intézményi megszüntetése lehet. Az Iskola státusára vonatkozó átmeneti intézkedések, melyek a fenntartó önkormányzat által ugyanezt a megoldást, de rejtettebb és lassabb eszközökkel kívánták elérni, az ellenállás következtében bizonytalanná és nehezen tarthatóvá váltak.  Láthatóan gyorsabb és radikálisabb, illetve új típusú eszközöket kívánnak alkalmazni.

 

8. Az István Gimnázium tanárainak zavaros és megalázó kanossza-járása, a diákság és a pedagógusok bizonytalanságban tartása tudatos folyamat, ami mögött már kapkodó önkormányzati kiútkeresés és a határok további feszegetése áll.

 

9. Az Iskola beolvasztásának alternatívája elősegítheti a szülők és diákok bizonytalanságát, ami a beiskolázási szint és minőség zuhanását hozhatná. A tanárokat - és a diákokat is! - megfélemlíteni igyekvő önkormányzati intézkedések, a mesterségesen fenntartott zűrzavar és botrányok közvetett célja: az Iskola melleti lojalitás, valamint ez által a színvonal és a szakmaiság megtörése.

 

 

( további figyelembe ajánlva: http://szeretgom.hu/content/54561-mit-tennel-ha-megszunne-a-szent-istvan-gimnazium- )

 

 

A csend és a bénult félelem légköre lassan oszlik. Az Iskola tovább küzd az igazáért - jellemzően saját csúcsvezetésével ellentétben. Szülők, diákok, tanárok teszik ezt meg a maguk lehetőségei szerint. Emeljétek fel a hangotokat a sorozatos jogi és morális anomáliák ellen. Álljatok ki mellettük, ne hagyjátok őket magukra: ők „csak" tanulni, tanítani, nevelni akarnak - többszáz éves hagyomány alapján, bármi ellenében jelenleg is országosan kimagasló szakmai színvonalat és eredményeket produkálva.

Ebbe az intézménybe bizalommal és szeretettel jönnek a gyerekek. Tartsatok ki a Szent István Gimnázium mellett!

2009. 07. 02. 10:19

Tisztelettel figyelmetekbe ajánlok egy friss hírt:

 

http://nol.hu/lap/mo/20090702-igazgatovalasztas_utan__vakacio_kozben

 

Ez, - sok egyéb városban tapasztalható történéssel együtt - sajnos lassan már tendenciát mutat, sejteti az István Gimnázium megaláztatásának hátterét. Mások sincsenek biztonságban, másutt ugyanez folyik - ugyanez kezdődik. Elég sokan állnak már a sorban, bármely pillanatban bármely helyen bármi megtörténhet bármivel.

 

Gondolkozzatok el rajta és gondoljátok át mindazt, amit a Gimnázium saját igaza és védelme érdekében folyamatosan kér, közvetít és tesz - mert attól Szent István Gimnázium, hogy vétlenül ne lehajtott fejjel tűrjön bármit is, amit neki szánnak.

2009. 06. 30. 22:04

Tisztelt Fórumozók! Kedves "Istvános szülők"!

Véleményem szerint ez az egész a PÉNZről szól. Nem mindegy a város Önkormányzatának, hogy mit kezdjen a Szent István Gimnázium áthelyezéséért kapott 1,6 milliárd forint / amit már más, magasabb célok eléréséért már elköltöttek / újbóli előteremtésével, és annak a tényleges célra való felhasználásával.

Nem néztem utána, de gondolom ebben az évben sem szerepel  az önkormányzati kőltségvetésben  az iskola végleges elhelyezésének megoldása.

Mivel pénzt nem hajlandók rá költeni, tisztán látható,hogy a cél a gimnázium ellehetetlenítése, majd megszüntetése akár beolvasztás útján is.

Az iskola eddigi eredményeinek minimalizálására véleményem szerint a jelenlegi igazgató a lealkamasabb személy, hiszen Ő már az első évében is bizonyította, hogy minden eszközzel hátráltatni tudja  a pedagógusainak munkáját. Ezért kellett Őt újra megbízni  5 évre, hátha azt már nem fogja megélni a Szent István Gimnázium.

Egy volt "Istvános" szülő, akinek a kislánya 1986-1991 között végzett.

 

2009. 06. 29. 20:36

Büszke vagyok rá, hogy istvános lehettem. Remélem, még sok generációnak megadatik, hogy megélhessék ugyanezt. Van sok minden, amit hatalommal és pénzzel tönkre lehet tenni, de bízom abban, hogy az iskola túléli ezt a nehéz helyzetet. Ahogy annak idején a szimpátiatüntetésen elhangzott: élje meg az iskola még az 500. évfordulóját is. Hiszem, hogy sikerülhet.

 

"Míg hívek vagytok valamennyien, van remény!" (John Ronald Reuel Tolkien)