Pusztuló értékeink

Pusztuló értékeink

2009. 06. 22. 20:13

„Őrizzük emlékeinket, gyűjtsük össze töredékeinket, nehogy végleg elvesszenek s ezáltal üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen s kétesebb a jövő!" (Ipolyi Arnold)

 

Minden olyan helyi épített vagy természeti érték, amely nem kapja meg az őt megillető figyelmet, gondoskodást, törődést Rosszall

Eredeti méret

2010. 11. 30. 18:58

Még tavaly ősszel tettem fel néhány képet a Wimmer-házról.

Ma nyitva volt a kapuja, ezért sikerült - igaz, csak mobillal - néhány képet csinálnom az udvari részről. Ilyen ez a Meggyes-hagyaték belülről: http://www.szeretgom.hu/content/65632-wimmer-haz-belulrol

 

Eredeti méret

2010. 11. 14. 22:02

Az Alkotmánybíróság elhelyezése céljára a város ingyenesen a testület rendelkezésére bocsátja (...)

A testület alatt is az Alkotmánybíróságot kell érteni, csak furcsa lett volna a mondat így: "Az Alkotmánybíróság elhelyezése céljára a város ingyenesen az Alkotmánybíróság rendelkezésére bocsátja (...)"

Egyébként meg igazad van, szégyene Esztergomnak ez az épület is. Viszont ismerve az előző városvezetés után itt maradt katasztrofális pénzügyi helyzetet, magánerő bevonása nélkül reménytelen, hogy valami történjen vele.

gömbicica

2010. 11. 14. 21:02

Minden nap elolvasgatom a MA TÖRTÉNT rovatot:

 

Ma történt

1991 - Az Alkotmánybíróság elhelyezése céljára a város ingyenesen a testület rendelkezésére bocsátja a Sándor-palotát.

1991????

Lassan már husz éve :-( MeglepettÜvöltés Már csak történnie kellett volna valaminek. Nem?

A város a testület rendelkezésére bocsátjaHatározatlan. A testület nem a város képviselete?

Most jut eszembe. Történt az épülettel valami :-( Bőszen becsomagolták, hogy ne legyen oly látványos az enyészet okozta változás :-(Szomoru :-( Bün nem megőrzini az ilyen kincseket.

Eredeti méret

2010. 06. 26. 15:38

Néhány hete a nagy szélviharnak köszönhetően lehullt a lepel városunk egyik frekventált helyén lévő szégyenfoltjáról, a Sándor-palotáról (más néven Sándor-Kamenszky - házról). Úgy tűnik, az illetékesek nem szégyellik a látványt, hiszen azóta sem tettek semmit annak elleplezése érdekében. Vagy olvastak Illyés Gyulát, aki azt írta: "Növeli, ki elfedi a bajt"?

Néhány kép itt a házról: szeretgom.hu, az épület történetéről részletes leírás olvasható Prokoppné dr. Stengl Marianna könyvében illetve a muemlekem.hu oldalon.

2010. 06. 20. 12:15

Egy nappal később higgadtabb fejjel a túloldalról néztem,és mintha nem is hiányozna annyira ez az utólag odaépített árkádsor. Ha mondjuk,a hátsó épületet tataroznák,és az utcafrontot is rendbe tennék előnyére változna ez a rész! Nézve a történelmét itt kerítés és fasor volt.A kerítés nem hiányzik,csak a rendezettség! Bízzunk benne,hogy szép lesz,ha rendbe teszik! Azért várom az információt ha tud valaki valamit!

Eredeti méret

2010. 06. 20. 0:09

Ez nem pusztul, hanem pusztítják: Kaszárnyabontás

2010. 06. 19. 21:30

Ma,2010 június 19-én, eldózerolták a Kossuth L. utca 38/A és 38/B épület között lévő árkádokat a mögötte lévő építménnyel együtt! Ez a volt laktanya,  annó az orosz ittlét idején őr állomás volt. Ha valaki valami infót tudna erről a bontásról,kérem tegye fel ide! Remélem,hogy nem egy újabb hipermarket számára készítik elő a terepet?

Eredeti méret

2010. 06. 14. 18:59

Deák Ferenc utca 2. - az egykori Szent Imre Reálgimnázium, ma a KEMÖ levéltára. Történetéről Prokoppné dr. Stengl Marianna ESZTERGOM - BELVÁROS Műemléki séta című könyvében olvashatunk részletesen, itt meg néhány kép látható a mai, nem éppen szívderítő állapotáról.

 

 

Eredeti méret

2009. 11. 15. 9:19

A Kolping ház és sporttelep 2009. májusában, ahonnan már a vízicserkész Hollókat is kirúgták. Sorsa bizonytalan...

Néhány kép itt: http://www.szeretgom.hu/content/59041-kolping-haz-es-sporttelep-2009-majusa

2009. 10. 16. 2:09

Tök jó, hogy felfigyeltél  erre, köszi. Mostanában egyre passzívabb vagyok ezzel a várossal kapcsolatban, és egyre szomorúbb is.

Ez a hely is...  de tényleg, mekkora kortárs művészeti kiállítótér lehetne már? Egy pontonhídon besétálni, felmenni, és ott a tér, ehh, sírva fakadok. Iszonyat nagy durranás lenne, de komolyan mondom.

Nem olvastam még el a linkelt anyagokat, de akkor most ez az épület kinek a tulajdonában van? Nem akarna kezdeni vele valamit?? Csak-csak beindulnak az országban a kortárs művészeti intézetek is (Ludwig Múzeum, Modem, Millenáris), és ezek azért menő helyek lettek. Talán egyszer ez is lehetne az... persze ebben az alvó városban nehéz bárminek is menőnek lenni (ez saját vélemény volt csak), de azért mégis. Ha Debrecenbe elmennek az emberek kiállítást nézni (most a Modemben a Messiások pl.), akkor talán ide is lejönnének, pláne egy ilyen helyre.

Nagy projekt lenne ezt korrektül megcsinálni, de tényleg.

Eredeti méret

2009. 10. 15. 23:36

Olvasva az első hatvan Gondolat-részvény jegyzőinak névsorát, bukkantam rá Miavecz Jenő nevére.

Jenő, kérdezlek, mit tudni most a Váltótér Alapítvány szénrakodóval kapcsolatos elképzeléseiről?

Jenő, gondolom elkerülte a figyelmedet ez a kérdésem, de ha már úgyis erre jársz, válaszolnál?

Eredeti méret

2009. 10. 08. 21:10

Olvasva az első hatvan Gondolat-részvény jegyzőinak névsorát, bukkantam rá Miavecz Jenő nevére.

Jenő, kérdezlek, mit tudni most a Váltótér Alapítvány szénrakodóval kapcsolatos elképzeléseiről?

Eredeti méret

2009. 10. 08. 19:32

Egy egyedülálló ipari műemlék Esztergom fölött: a dunai rakodó illetve kötélpálya-állomás, közismertebb nevén a szénrakodó.

1927-ben kezdett el működni. Kapacitása elérte a napi ezer tonnát is, ezt a teljesítményét 1963-ig tartotta, amikor is leállították a szállítást és ekkor került sor a kötélpálya és az építmény berendezéseinek elbontására. Az épület, mely ipartörténeti emlék, 1970 óta áll üresen. 1994-ben a budapesti Váltótér Alapítvány tulajdonába került.

Az alapítvány tagjai egy folyó fölé építendő művésztelepet álmodtak az épületbe, de ebből - néhány kísérletet leszámítva - a pénz hiánya miatt nem lett semmi. A Lévay Jenő által koordinált projektek között kiemelkedik a Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatóinak 1997-ben megtartott alkotótábor. Az itt készült munkákat a Duna Múzeumban nézhette meg a közönség.

Elkeserítő, hogy egy ilyen rendkívüli adottságokkal rendelkező épületnek a megóvására, a város javára történő hasznosítására az arra illetékeseknek sem szándékuk, sem ötletük nincs.

Mai képek itt: http://www.szeretgom.hu/content/57962-szenrakodo

Néhány további link:
http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=12232

Beszámoló a műemlékké nyilvánításról: http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kultura/muemlek-lett-a-maganyos-szenrakodo-116183

A szénrakodó története a hudlap.hu-n: http://www.hidlap.hu/news/view/egy-misztikus-dunai-monstrum-balladaja

Két érdekes olvasnivaló:

Lévay Jenõ: Megszemélyesített gondolatok (Mozgó Világ, 1995. december) illetve Váltótér vagy nihilkatedrális? - Lévay Jenõvel beszélget Mújdricza Péter (Magyar Építõművészet, 1996 április): http://www.tar.hu/valtoter/htm/text2.htm

Eredeti méret

2009. 10. 07. 19:47

Az ún. Káptalanház a Bajcsy-Zsilinszky utca 24. szám alatt. 1860 körül épült romantikus stílusban, mára már pusztulásnak indult műemlék jellegű épület. Másfél-két éve üresen áll.

Mindenki tudja, hogy egy épület halálos ítélete, ha üresen áll. Mindenki tudja?

Néhány friss kép itt: http://www.szeretgom.hu/content/57944-kaptalanhaz

Részletes leírás itt: muemlekem.hu

 

Eredeti méret

2009. 10. 06. 20:32

Az ún. Wimmer-ház a Bajcsy-Zsilinszky utca 22. szám alatt. 1860. körül épült romantikus stílusban, mára már pusztulásnak indult műemlék jellegű épület. Másfél-két éve üresen áll.

Mindenki tudja, hogy egy épület halálos ítélete, ha üresen áll. Mindenki tudja?

Néhány tegnapi kép itt: http://www.szeretgom.hu/content/57924-wimmer-haz

Részletes leírás itt: muemlekem.hu

2009. 10. 06. 8:06

Valamelyik nap hallottam a rádióban, hogy Szendrő városban (lakossága 2004-ben: 4404 fő) Kékfestő Múzeum található. Messzi tájról is eljönnek az emberek megnézni az épületet, a kékfestő műhelyt, a kész tárgyakat. Nálunk meg, a harmincezres, többmilliárd forintos költségvetésű városban fos-zöld élményfürdő, bontott rámpa, gazfelverte Bástya-parkoló van a belváros közepén. A gyönyörű kékfestő ház épülete meg ebek harmincadján!

Még egy indok, amiért megérdemlik, hogy takarodjanak a város éléről!

Eredeti méret

2009. 10. 05. 20:19

Lakóház és kékfestő műhely a Bajcsy-Zsilinszky utca 20. szám alatt. A XIX. század második felében épült, mára már pusztulásnak indult, műemléki védelem alatt álló épület. Másfél-két éve üresen áll.

Mindenki tudja, hogy egy épület halálos ítélete, ha üresen áll. Mindenki tudja?

Néháhy mai kép itt: http://www.szeretgom.hu/content/57874-lakohaz-es-kekfesto-muhely

Részletes leírás itt: muemlekem.hu

 

gömbicica

2009. 08. 04. 9:41

A milliárdos mesepark beruházásból inkább ide kellene átcsoportositani valamicskét, és itt egy nagyot alkotni, ami kevésbé természetellenes, és müvies. Bár még reménykedhetünk, hogy nem beruházunk ilyen szerintem őrültségbe. Ha csak kis rész van meg, akkor meg főleg. Bár ki tudja Esztergomban minden megtörténhet.

Meggyes Tamás, Esztergom polgármestere elmondta: a lehető legkevesebb külső energia bevonásával szeretnék megvalósítani a parkot, fel akarják használni a Duna energiáját, a föld hőjét és még több alternatív forrást. A park az első számítások szerint 10 milliárd forintba kerül majd. Az önkormányzatnak egyelőre ennek csak kis része van meg.

Eredeti méret

2009. 08. 03. 20:14

Vaskapu, turistaház. Egyelőre még nem pusztul, de kérdés, hogy meddig. Egy üvegtábla már törött, és belülről is elég lehangoló látványt nyújt: