Az Önkormányzat közleménye
Közélet
2007. szept. 3.

<p>Esztergom város önkormányzatának közleménye a Szent István Gimnáziummal kapcsolatban.</p>

Tisztelt Szerkesztőség!

Tisztelt Cserép Úr!

Bár azután, ahogy szerkesztőségük munkatársai a névtelenségben elbújva, abból bátorságot merítve rólam szólnak a szeretgom.hu oldalain, nem fűzök hozzá sok reményt, mégis tisztelettel kérem a Szent Istvánnal kapcsolatban készített önkormányzati anyag megjelentetését, tekintettel arra, hogy az ügyben, más médiákkal ellentétben, Ön és névtelen munkatársai eddig nem óhajtották a téma felől az oldalon keresztül tájékozódni kívánókat xxxx yyyyy és a saját elmeszüleményeiken kívül más források információiról, véleményéről tájékoztatni.

Üdvözlettel

Takács István

sajtófelelős

A Szent István-gimnázium igazgatója nem hirdetett rendkívüli tanítási szünetet a tanévnyitón. A súlyos helyzetekben a jegyző jóváhagyásával elrendelhető szünetre egyáltalán nincs szükség. Az a diák, aki ezt írta különböző szerkesztőségekhez címzett levelében, hazudott. Nem volt erre a hazugságra szükség, a szokásos év eleji tanulmányi kirándulások végén, szeptember 10-én a Szent István diákjai rendben és modern körülmények között megkezdhetik az évet az Esztergom-Kertvárosi volt Hell-iskola felújított, korszerű épületében.

Az egyházi kártalanítás nem tíz éve kezdődött: 2004-ben írta alá az egyház, a kormány és az önkormányzat azt erre vonatkozó a megállapodást. Néhány évvel korábban a volt Berzeviczy Gergely Közgazdasági Szakközépiskola elköltöztetésére négyszázmilliót kapott egyházi Esztergom. Nemcsak ezt, hanem még további tízmilliókat költött az önkormányzat a Kanonok sorra.

Ezt követte a 2004-es megállapodás az egyházi ingatlanok visszaadásáról és a kárpótlásról.Esztergom aközé a néhány önkormányzat közé tartozik, amelyek már megkötötték ezt a szerződést, a települések túlnyomó része még nem rendelkezik ilyen megállapodásokkal, sőt legtöbbjük még hozzá sem kezdett az előkészítéshez. Az önkormányzati iskolák 2006-os kiköltözését nem az önkormányzat vállalta, hanem az egyházi kárpótlásról szóló jogszabály kötelezte erre Esztergomot. A megállapodás aláírásától máig három év telt el, nem tíz.

Nem állt Esztergom rendelkezésére 1,6 milliárd forint kárpótlás. A megállapodás szerint ugyanis a kárpótlás összegét 2011-ig utalják át az önkormányzatnak, a 2010-es és 2011-es évben a legnagyobb, összesen egymilliárdos részletet.

Vagyis sem tíz év, sem 1,6 milliárd nem állt rendelkezésre.

A Kanonok sorra, az ott már működő iskolai épületrészre és a környék utcáinak, az alattuk húzódó közművek felújítására, a felszín rendbetételére több mint hatszázmilliót, a Hell-felújításra kétszázat költött el Esztergom, miközben az egyházi kárpótlásként járó 1,6 milliárdból 2004-ben 10, 2005-ben újabb 10, majd 2006-ban 90, összesen 110 millió érkezett meg a számlájára. A szerződés szerint idén még 100, 2008-ban 215, 209-ben 160, majd 2001-ben 400, végül 2011-ben 615 millió érkezik kárpótlás címén. Látható, hogy a törvény jóval előbb teszi kötelezővé az iskolák kiköltözését, mint ahogy a kormányzat az épületek pótlását lehetővé tévő pénzeket átadná a városnak.

Ha nem is közfelháborodás, de az esztergomiak egy részének ellenkezése akadályozta meg a Kanonok sorok keleti lezárására kiírt tervpályázat győztes tervének megvalósítását. A tervpályázatra harminc elismert mérnökirodát, tervezőt hívtak meg, és az ő munkáik közül választotta ki a legjobbat a jó nevű, rangos szakértőkből álló bizottság. Ám a város vezetése tudta, hogy ilyen nagyságrendű, másfél évszázados elmaradást pótló beruházást csak akkor lehet megkezdeni, ha az itt élők teljes közössége elfogadja, a többség kevés. Az önkormányzat sajnálja, hogy éppen azok lépnek fel most a Szent István elhelyezésével kapcsolatban elmarasztalni a várost a Kanonok sori terv elvetése miatt, akik leginkább ellenezték a bemutatott győztes tervet.

Azt, hogy mi történik a következő tanévben, az önkormányzat nem titkolta, sőt éppen nyilvánvalóvá igyekezett tenni. Az iskola vezetője által is a legjobb átmeneti megoldásként elismert javaslatot választotta ki a képviselő-testület a három lehetőség közül. Ennek lényege az, hogy a Hell-iskola felújítását előre hozva előbb nem az Arany János-iskola költözik a kertvárosi épületbe, hanem átmenetileg a Szent István, majd annak elköltözése után veheti át helyét az Arany János Általános Iskola. Erről az önkormányzat nem hallgatott, hanem a döntést követően közzétette a helyi sajtóban, és az MTI útján az országos sajtóhoz is eljuttatta, és természetesen értesítette az iskola igazgatóját is, aki személyesen is jelen volt a döntés meghozatalánál. Nemcsak jelen volt, de hozzá is szólt az üléshez, ekkor üdvözölte az önkormányzat döntését.

Aljas hazugság, amit a levél tényként kíván elhitetni az olvasóval, hogy nem kezdődött meg egyetlen szóba jöhető épület felújítása sem. Az önkormányzat kétszázmillió forintos beruházásaként a befejezés előtt áll a Hell-épület felújítása.

(forrás)