ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

ÉRTÉK A MÉRTÉK! - mindenfajta művészeti ágból szemelvények

2009. 06. 22. 18:27

Kedves MINDEN ide látogató OLVASÓ!

Ebben a rohanó, agyat és idegeket borzoló világban álljunk meg egy pillanatra!Vigyor

Csodálkozzunk rá a bennünket körülvevő világra.

Olvassuk el az éppen kezünkbe akadt verset, hallgassuk meg a rádióban éppen felhangzó zenét, nézegessük meg a látóterünkbe került épületet, szobrot, képet...

Ha nyitott szemmel, nyitott füllel, s főleg NYITOTT SZÍVVEL járjuk útjainkat, bizony, meglepően sok szépségre tudunk találni.

Az interneten böngészve is keressük az IGAZI ÉRTÉKEKET, s hozzuk ide mindannyiunk örömére, hogy a 250 éve elhunyt Joseph Haydn-t idézzem:

"A földön oly kevés a boldog és megelégedett ember... Talán a te munkád olyan forrás lesz, amelyből a gondterhelt néhány pillanatra nyugalmat, üdülést merít."

Kívánok jó böngészést, szellemi kikapcsolódást mindenkinek!

Szeretettel Holdfény

 

2022. 05. 22. 21:20

Ami pedig a gyereklányok "hercegnős mániáját" illeti, való igaz, hogy ez bizonyos időszakában van a kislányoknak, én azonban mégis úgy vélem, hogy a felnőtt emberek többségében ma is ÉL a nemesi ivadékokkal szembeni - majdhogynem feltétel nélküli - tekintélyelvűség, legyenek is bármely nemzetiségűek, bőrszín- és vallástól függetlenül.

Ezen elgondolkoztam egész komolyan is, mikor elolvastam Asimov trilógiáját (Birodalom), amit ajánlottál.
Méghogy tízezer év múltán is lesz ilyesmi? Császár, herceg, stb.??? Elképesztő, s egyben riasztó gondolat!:(((

Továbbá: 
Nem hinném, hogy EZ a gyereklány hercegnős mizéria közelebb hozná egymáshoz a különféle nemzetiséghez tartozó emberek toleranciáját, egymás elfogadó készségét, s elősegítené a rasszizmus megszünését.
Ennek TUDATOSNAK KELL lennie, mert sajnos, másképpen (automatikusan pl.) nem megy!
Mert az emberi faj észlény, s nem ösztönlény, illetve csak részben az, ezért TANÍTANI kell neki bizonyos fontos - főleg társadalmi - fogalmakat.

S ehhez pl. fontos tudatni az emberrel már gyerekpalánta korában, hogy KÜLÖNBSÉGET kell tudni tenni a másik fél SZERETETE és a TISZTELETE között.
Nem kell ugyanis minden embert szeretni (bár Jézus EZT tanította - állítólag!), de tisztelni igenis kell mindaddig, míg a tiszteletet el nem játszotta a viselkedésével (pl. a bűnözőket nem " illik" tisztelni, de szeretni egy hozzátartozónak lehet, sőt, talán EZ tarthatja életben...).

A szeretet a szívből jön, a tisztelet viszont észbeli dolog. Legalábbis én így gondolom.

2022. 05. 22. 21:02

Háry János

Daljáték, Kodály Zoltán
 

Leírás

A Háry János Kodály Zoltán eredetileg öt kalandból álló, 1926-ban, a Magyar Állami Operaházban bemutatott daljátéka. A darab jelentősége elsősorban abban áll, hogy általa a magyar népdal bekerült a magyar színházakba. Wikipédia
Írás ideje1926.
NyelvMagyar
AlapműGaray JánosAz obsitos

Igen, igazad van Dmolnár, természetes, hogy a "könnyű műfaj" /bár én inkább "könnyedebb műfaj"-nak nevezném, hisz egyáltalán NEM KÖNNYŰ az operett, sem a szórakoztató zenei irányzatok jelentős része!/ is lehet színvonalas, sőt! Abban még nehezebb KIVÁLÓT alkotni, mint a komolyabb műfajokban.
Igen, igaz, az operákban szinte MINDIG meghal valaki, ezért sem nem írt Kodály operát, mint mondta vala az első feleségének egykoron, mikor az kérdőre vonta.
Nem is nevezik az ilyen műfajt operának, hanem DALJÁTÉK-nak:
Ezért hoztam ide példaként a hsz elején Kodály daljátékát.
Háry János kalandjai - Kodály Zoltán daljátéka Galántán - ATEMPO.sk |  zenei-kulturális portál


jadzia

2022. 05. 20. 19:56

A hazafiság nem érzés, hanem hit: szilárd, szinte prózai hit saját nemzetünk múlt- és jelenbeli felsőbbrendűségében.
Clive Staples Lewis

Tiszteld minden ember hazáját, de szeresd a magadét.
Helen Keller


Csak az a nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek mindig szem előtt lebeg azok példát adó munkássága.
Esterházy Janos

Néha otthontalanabb lesz az, aki otthon marad, mint a másik, aki a világba megy.
Márai Sándor

Akik az igazság sírjára köveket hengerítenek, azok nem hisznek Magyarország föltámadásában. Mert Magyarország igazsága csak az igazság Magyarországa lehet.
Juhász Gyula 

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri és emlékműsaját  fotó

jadzia

2022. 05. 20. 19:55

Először is, ne árts! Könnyebb mondani, mint megtenni. Elmondhatjuk a világ összes fogadalmát, de tény, hogy a legtöbben mindig okozunk kárt. Olykor még ha segíteni is próbálunk, többet ártunk, mint használunk. És aztán bűntudat kivillantja a foga fehérjét. Hogy mit kezdesz ezzel a bűntudattal, az rajtad áll. Ránk hárul a döntés: vagy hagyod, hogy a bűntudat visszarántson oda, ahol első alkalommal is bajba kerültél, vagy tanulsz a bűntudatból, és megteszel mindent, hogy továbblépj.
Grace klinika

A hegymászókat lefotózzák a hegy tetején. Mosolyognak, izgatottak, győzedelmesek. Útközben nincs fotózás, mert ki kíváncsi az előzményekre? Lökjük magunkat, mert kell. Nem azért, mert tetszik. A könyörtelen mászást, a fájdalmat és kínt, hogy előre lépj... ezt senki nem fotózza le. Senki nem akar emlékezni erre. Csak a kilátás érdekes a végén. A lélegzetelállító pillanat a világ tetején. Emiatt mászunk. Ez megéri a fájdalmat. Ez benne a legjobb... ez mindent megér." Grace klinika

Lehet, hogy egy kép erről: szabadtéri

jadzia

2022. 05. 20. 19:40
ELIZABETH BARRET BROWNING:Portugál szonettek XXIX
Rád gondolok! – Úgy indázlak körül
Gondolattal, mint vadszőlő a fát:
Nagy levelek, s a szem semmit se lát
A zöldön túl, amely a törzsre ül.
De értsd meg, pálmám: vágyam nem hevül
Gondolatért – a szebb valót magát
Kívánom: téged! Jössz-e, jössz-e hát
Hozzám, de tüstént? Mezítelenül
Álljon derekad, s minden ágadat
Zúgasd, erős fa, s lombos köteled
Szaggasd el s dobd a földre, mert e vad
Örömben: – látlak, hallak s új eget
Kortyol tüdőm friss árnyékod alatt! –
Nem gondolok Rád – itt vagyok Veled.
Kardos László
Lehet, hogy egy műalkotás erről: 1 személyRaffaello

2022. 05. 20. 12:17

Részvétem, de sajnos távgyógyítással a dolog nem működik. Sejtésem nincs, mi lehet az oka az eltünéseknek... Keresni kéne valakit, aki valamennyire ért hozzá (nem én vagyok az) és azzal megbeszélni... Már ha van ilyen a környéken..

2022. 05. 20. 12:15

Már bocs, de a "könnyű műfaj" az is lehet szinvonalas. De még mennyire. Hát istenkém, nem hal meg mindenki a végén, de ezt csak ki lehet bírni... :0))

Ami meg a hercegnős dolgokat illeti, azt kell monjam, hogy minden kislány a szíve mélyén szeretne királylány lenni (a kisfiúk meg királyfik) egy bizonyos korban... Még akkor is így volt ez talán, mikor még nem is volt Disney, meg tévé... Persze a lelke mélyén mindegyik tudja, hogy nem lesz az, de ettől még a mese az mese... (csak csendben jegyzem meg, hogy a ma már kapható mindenféle bőrszínű és nemzetiségű "hercegkisasszonyok" nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egymást ne a bőrük színe alapján (vagy más külső jegyük alapján) értékeljük... És ez is fontos..

jadzia

2022. 05. 18. 18:53

ismét eltűntek  a festményeim melyek  a FB  oldalamon mai napig ott vannak befejeztem

2022. 05. 18. 17:01

Hát igen, lehetett Honthy Hannát szeretni, vagy nem szeretni, de el KELL ismerni, a maga korában a legmagasabbra jutott, amilyen magasra csak juthat egy szegény, csonka családból származó zsidólány.
Itt a hangsúly a SZEGÉNY-en van!
Pedig ritka, ha ezen kisebbség soraiban szegényt is találni...

Jómagam sosem voltam operett párti, kamaszlányként meg egyenesen nem kedveltem ezt a műfajt, sziruposnak, csöpögőnek tartottam, olyannak, amelynek a VALÓ ÉLETHEZ semmi köze, amelyet festett a történeteiben. Úgy tűnt, a szerzők szinte "futószalagon" gyártották az operetteket, egyiket a másik után...
Egy letűnt világ itt ragadt műfajának tekintem most is.
És meg kell, hogy mondjam, azon előadóművészek nélkül, akik ezekben játszottak (Honthy, a két Latabár, Ráthonyi, Sárdi, Fedák Sári, stb.) nem is lett volna ennyire sikeres a közönség körében.

Figyelemre méltó szerintem, hogy mennyire meghatározó volt a nemesi rang az átlagemberek körében (tekintély-elv!), s én úgy látom, hogy ez még most is piedesztálon van, higyjen is bárki bármit, de gondoljunk csak a mai kislányok "hercegnő mániájára"!
Mit rajzol egy mai kislány is, ha már tud rajzolni valamelyest?
Hát mi mást, mint HERCEGNŐKET!:DDD
És a média (pl. a gyereklányoknak szánt színes képesújságok!) még rátesz erre néhány lapáttal!
Giccsparádé Disney módra:
mag Boltos mélyhűtő disney hercegnők újság - wacip.org


EGMONT HUNGARY

Hááát.... mernek!;o)
EGMONT HUNGARY

2022. 05. 16. 12:36

Hát Honthy Hanna valóban nagy művész volt a "könnyű" műfajban... Én azonban csak időskorában láttam már (eléggé idős korában) és bizony nem kedveltem, és ma sem kedvelem az akkori alakításait. Bizonyára amikor még fiatalabb volt, valóban isteni tehetség lehetett (anélkül azért akármennyi patronálója lett volna, nem ment volna a dolog).

2022. 05. 16. 11:58

130 éve lesz februárban, hogy megszületett Magyarország legkiválóbb (azóta is utánozhatatlan!)  operettprimadonnája, HONTHY HANNA:
MTVA Archívum | Operett - Honthy Hanna
https://hu.wikipedia.org/wiki/Honthy_Hanna

Honthy Hanna (eredetileg Hügel HajnalkaHajnal HajnalkaBudapest1893február 21.[4] – Budapest, 1978december 30.Kossuth-díjas magyar színésznő, operettprimadonna, érdemes és kiváló művész.
Édesanyám kedvence volt, sosem mulasztotta el, ha a rádióban szerepelt. 
Honthy Hanna számos operettben játszott, fiatal énekesektől kezdve a nagymamakorú szerepekig (Csárdáskirálynő, Nagymama) mindenben kiválót és EGYEDIT alakított.
https://www.origo.hu/kultura/20191031-honthy-hanna-porttre.html?pIdx=5
Szinetár Miklós ezt mondta róla:
"A »klasszikus« operettben a primadonna a közönség lába elé borul, ő elintézte, hogy az ő lábai elé boruljanak. Ismerte a színpad valamennyi trükkjét, ami nagyon fontos ebben a szakmában. Mindemellett olyan szuggesztivitás, olyan magabiztosság áradt belőle, hogy senki nem tudott neki ellenállni. Azt hiszem, volt a lényében valami Thomas Mann Mario és a varázslójának Cipollájából."
Honthy Hanna, a primadonna királynői története

Honthy Hanna - Wikiwand

jadzia

2022. 05. 11. 19:55
JOHN MILTON:Ünnepi zenére
 
Ti szférák szülte áldott két szirén,
Dal s Dallam, égi összhang záloga,
hadd egyesüljön hangotok zenén,
mely öntudatra ébresztő csoda;
hisz oly hangzatnak illő szólnia
fantáziánkhoz, mily harmónia
zeng szüntelen a zafír trón körül
Annak, ki rajta ül,
szent, égi ujjongással harsogón,
ahol egy sor szeráf ragyogva áll,
magasra tartott kürtjük hangja száll,
s pengetnek aranyhúrú, mennyei
hárfákat angyaloknak ezrei,
s kezükbe\' míg győzelmi pálma leng,
sok üdvözült zsoltára zeng
örökre hódolón;
hogy földi énekünknek hangjain
a mennybelire csengjen tiszta rím,
mint hangzott egykor, míg otromba bűn
nem ütközött belé, megtörve künn
s benn azt a szép zenét s harmóniát,
mely illette a mindenség Urát,
míg engedelmesség és szeretet
hatotta át a teremtményeket.
Ó, bár tudnánk megint e mennyei
karokkal együtt himnuszt zengeni,
s itt lenne már az égi Vőlegény
és Véle élet, ének és örökre fény!
Fükő Dezső
 
Lehet, hogy egy illusztráció erről: 1 személyGustave Klimt
jadzia

2022. 05. 11. 19:54
ELIZABETH BARRET BROWNING:Ha érted mindent elhagyok
 
Ha érted mindent elhagyok, leszel
cserébe mindenem? Meghitt szavak,
áldások, csókok rám is hullanak
családi körben? S nem rémülök el,
ha szemem új falakra vetve fel,
otthonom helyett új otthon fogad?
s emlékemben te állsz oda magad
holt, szelíd szemek helyére? Felelj!
Nagy próba vágyakat igázni, ládd,
de bút igázni nagyobb feladat:
mert minden búban benne van a vágy.
És búm, jaj, elriasztja vágyadat.
Mégis: szeress - Jó? Szíved tágra tárd,
s öleld be ázott galambszárnyamat.
Kardos László
Lehet, hogy egy műalkotás erről: 1 személy és eperCharles-Amable Lenoir / 1860 – 1926/ Kék ruhás nő
jadzia

2022. 05. 11. 19:53
ADY ENDRE: A visszajáró májusok
 
Minden úgy igaz, ahogy régen:
Vannak visszajáró Májusok
A Sohsem-Nyugvás szent nevében.
 
Rózsás köd az agyunkra úgy száll
S úgy fűt a megvadulás heve,
Mint a régi, szent kamasz-jussnál.
 
Olyanok s még szebbek a tervek,
Mint diák-vágyak bús korán,
Ám telt-begyűbbek a szerelmek.
 
Mert a Májusok visszajárnak
S nem ifjú vágyé való ízük,
De ki túl van laktán a Nyárnak.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
Małgorzata Chodakowska szobra
 
  • Tetszik
     

2022. 05. 07. 22:05

Hát ez sajátságos, drága Jadzia, és teljesen érthetetlen, nagyon sajnálom!:'(


jadzia

2022. 05. 07. 8:57

Drága Holdfény

It van mert még egyszer feltettem de nem teszem.4 napig  fent  volta többi is majd eltűnt az összes a saját oldalmról hozom őket ahol mai napig ott vannak

2022. 05. 06. 22:25

Drága jó Jadziám, ne bosszankodj!
De hát ITT van az Alesandra Ferri kép, és csodás!:))

Nem tudom, mi lehet Nálad, de azt tudom, hogy vannak webhelyek, ahonnan egyszerűen NEM lehet képet hozni, mert NEM JELENIK MEG SE!
Ilyen volt nekem az imént a Kutyás topicban a mongúzról szóló cikknek a képei. Hiába voltak kivíve a guglira, copizva NEM jelentek meg a hsz-emben, de ezt azonnal látni lehetett, hogy NEM LÁTNI!:DDD
Ezért aztán elhoztam az egész cikket képestől, így legalább látható a mongúz bravúros támadása.

2022. 05. 06. 22:16

Ez meg egyerűen hihetetlen! ZÖLD lepkeorchidea:
Annyira zöld, hogy már zöldebb nem is lehetne! :)))
Zöld orchidea kép (K011770K9060) | Mivali.hu

2022. 05. 06. 22:14

Najóvannnnaaaaa!
Megfejtés nem gyütt, tehát "szabad a gazda": 
Hát a ZŐD SZÍN! 
Én legalábbis zöld színű rózsát még nem láttam.
Ha jól tudom, az orchideában létezik zöld színű. A hortenzia némelyikének is van eleinte pár zöld színű szirma, de az is beszínesedik később.

Zöld orchidea:
Orchidea Phalaenopsis Zöld Virág - Ingyenes fotó a Pixabay-en

jadzia

2022. 05. 06. 19:54

Jellegzetes emberi vonás, hogy ha személyes problémákkal kerülünk szembe, a legmélyebben személyes dolgokat a legnehezebb a logikánk ítélőszéke elé citálni. Inkább vergődünk, kapkodunk, inkább okolunk akármit, mint az igazi, mélyen gyökerező valamit, ami valójában emészt minket." Franz Herbert

Nem érhető el leírás a fényképhez.