A kistelepülések támogatásáért és közbiztonságáért
Közélet
2009. jún. 15.

<p>Bajon tartotta éves közgyűlését a Polgármesterek a Falukért Egyesület. A néhány napja megrendezett összejövetelen az egyesület tagjai több támogatási lehetőséget kértek az ülésen jelenlévő Völner Páltól, a megyei közgyűlés elnökétől és közbiztonságot erősítő javaslatokat tárgyaltak meg Gorgosilits Fábián megyei rendőr-főkapitánnyal - mondta el az egyesület elnöke.</p>

Maszlavér István tájékoztatása szerint megtorpant a falvak eddigi lendületes fejlődése, mert a gazdasági nehézségek miatt fejlesztéseket önerőből már képtelenek megvalósítani, gyakran arra sincs pénz, hogy a pályázatok önerejét előteremtsék.

A kedvezőtlen hatások ellensúlyozására az egyesület javaslatára módosították a közgyűléstől kérhető kistérségi alap igénybevételének feltételeit. Eddig 2000 fő feletti, ezután már 2500 főnél népesebb települések is pályázhatnak a szükséges önerőt kamatmentes kölcsön formájában biztosító alaphoz.

A kistérségi alap összege idén 10 millió forint, 2007-ben az alap támogatásával újították fel Táncsics Mihály szülőházát Ácsteszéren, Dadon a könyvtárat, valamint Etén a településközpontot.

A Polgármesterek a Falukért Egyesület kérte Völner Pál megyei elnököt, hogy a régióban lévő CÉDE, TEUT és uniós lehetőségeknél próbálja meg támogatni a 2500 főnél kisebb települések pályázatait is, hiszen ezek a települések bármilyen fejlesztést csak a pályázatok segítségével tudnak megvalósítani.

Az egyesület meghallgatta Gorgosilits Fábián, megyei rendőr főkapitány beszámolóját a közbiztonsági helyzetről és kérték az iskolarendőrség fejlesztését, illetve a körzeti megbízottak sűrűbb jelenlétét a falvakban.

A Polgármesterek a Falukért Egyesület 26 független polgármester szövetsége, a szervezetet Baj és Naszály polgármestere képviseli Komárom-Esztergom megye közgyűlésében.

(forrás)