Biankó cech
2009. 06. 04. 22:08

Lépre csalhatja az esztergomiakat a város önkormányzata az európai parlamenti választások napján népszavazásra bocsátott kérdésével. - írja a HVG most megjelent száma.

Az esztergomi tulajdonosi programról írt a HVG, a cikk szerzője megjegyzi:

 

Arra már nem hívták fel a választók figyelmét a város vezetői, hogy a holding veszteségessé is válhat, ilyenkor elmarad az osztalékfizetés, sőt leértékelődhetnek a részjegyek, ami miatt a tagokat akár pótbefizetésre is kötelezhetik. A polgármester a tulajdonosi program egyik legnagyobb erényének azt mondja, hogy a polgárok közvetlen részeseivé válhatnak a helyi gazdaság irányításának. Bár a szövetkezeti forma elvileg valóban demokratikus elveken nyugszik, hiszen minden egyes tag egy szavazattal bír, a szövetkezet révén megvalósuló közvetett tulajdonlás még azt is lehetetlenné teszi, amit akár egyetlen részvény birtokosaként is megtehetnének az esztergomiak, hogy személyesen részt vegyenek a Strigonium közgyűlésein. Márpedig a nyilvánosság eddig sem volt erőssége a városvezetésnek, amely még a képviselő-testület ülését is rendre zárttá nyilvánítja, ha a holding ügyei kerülnek naprendre. Az pedig csak egy héttel a referendum előtt derült ki, hogy a tulajdonosi program nemcsak adakozásról szól, hanem a városi holding friss tőkéhez is szeretne jutni. Esztergom jelenlegi vezetői ugyanis „25 százalék körül" tartanák a kistulajdonosi részvételt, 24 százalékot viszont piacra akarnak dobni.

A teljes cikk itt olvasható: hvg.hu

 

A szerző - Szabó Yvette - kitér még egy nagyon fontos dologra:

A település cégeinek kiegyensúlyozott gazdálkodása ugyanakkor évente több százmillió forintba kerül az önkormányzatnak. A nagyvonalúság ára pedig az eladósodás.

Minderről a Csoportos kedvezmények című keretes írásban esik bővebben szó.

Az esztergomi önkormányzat cégcsoportjának imponáló eredményei nem kevés áldozatot követelnek a település adófizetőitől. A nyereségesség eléréséhez az önkormányzatnak folyamatosan megrendelésekkel és tulajdonosi befizetésekkel kell ugyanis kistafíroznia cégeit, és még így is maradtak veszteséges vállalkozásai.

 

Még a népszavazás előtt fontos lenne mindezeket mindenkiben tudatosítani!

Törölt felhasználó

2009. 06. 05. 22:53

A 2007-es bevétel 1 milliárd 41 millió forint volt a mérleg szerint, 2008-ban ez 758 millióra csökkent. Ez 27%-os negatív irányú változás.

Törölt felhasználó

2009. 06. 05. 22:51

Na, király, már csak 194 milliós veszteséget termel a városnak egy évben? Mennyi is lehet a 4,5 milliárdos beruházásra felvett hitel idei kamattörlesztése? Mennyi is annak a hitelnek a jelenleg tőketartozása?

Törölt felhasználó

2009. 06. 05. 22:48

Ma az utolsó pillanatban összehívott testületin döntöttek több gazdasági társaság mérlegéről.

 

Miért az utolsó pillanatban a népszavazás előtt? Nem tudom. 

Minden esetre az élményfürdő 742 ezer forintos nyereséggel zárta az évet. Gratulálunk. Az önkormányzattól származó bevétele 195 millió felett volt. Ismét gratulálunk. A városvezetés még saját magának is hazudik! Gratulálunk! 

Remek!

 

2009. 06. 05. 22:21

2009. 06. 04. 23:15

KÖZ-GÁZ

A ckkíró fogalmazványa világos beszéd. Ám ami a voksolási hadjáratot szeretett városunkban kisérte, az mínusz nulla, (ahogy egy tanárom osztályzott), a tartalmi és gazdasági okfejtés megértésének gyengeségére jellemzően: aki nem így gondolja, az hülye. (idézet: III. Richard).

 

Ma nagy és fényes megvilágosodás ért: én bizony miniatürizált "hülye" kis senki vagyok, mert csak a tanult szakmámat szeretném jól végezni, de folyvást küzdenem kell. Önző voltam, vagyok, csökönyös. Ma vége! Példaképet választok, tettre inspirálót! Legalább félistent! (A másik fele Én leszek).

 

Megtaláltam!  Mindig a közgazdaság vonzott, - minő szerencse: városfővezír maga a KÖZ- GAZDA! Eddig azt hittem, hogy Ő csak szerény gyermekvédő, nőbarát, műemléki referens, történész, régész, fűrdővíz termálosító, mélygarázsmegmagyarázó, főtéri kőszakértő, jegyzőfaló gimnazistabarát, pártatlan igazgatóválasztó egy, azaz sok évre, sarki fodrász barátja, főtéri bérlők támogatója, és még sok-sok ez+az!

Ami a részvények mögött húzódik, az enyhén fogalmazva is hasonlít a ciprusi adóbiznicekhez! Ugye szakmai tanácsadó munkatársak? Az avar zavar! Zörög!