3 éves a Szeretgom
2009. máj. 21.

<p>Három évvel ezelőtt, 2006. május 22-én indult el a Szeretgom.hu portál egy <a href="http://iwiw.hu/pages/forum/topic.jsp?topicID=3278476" target="_blank">iwiwes</a> bejegyzés tanúsága szerint.</p>

A "Szeretem Esztergomot" fórumot 2006. április 27-én annak apropójából indítottam el, hogy elkezdtem a szeretgom.hu domain regisztrációs folyamatát. Részletek a kifejezetten brainstorming jellegű akkori ötletelésből:

szerintem valamit márpedig csinálni kell. (...) Elegem van az egominfo.hu-s fórum gagyiságából (technológiára értem, nem a tartalomra), meg itt ez sem túl szofisztikált, és amúgyis túl sok olyan ötlet szunnyadt bennem az elmúlt években, amiknek a kidolgozására nem szántam időt.

Csináljunk egy egyesületet először szűk körben, deklaráljuk a célokat, vegyük számba az eszközeinket, toborozzunk embereket, legyünk politikától és pártoktól függetlenek, nézzük Esztergomnak és környékének érdekeit.
(...)
Persze csinálnánk rendszeres heti összejöveteleket, 2-3 havonta kirándulásokat, garden party-kat és más közösségépítő rendezvényeket. Javaslom ugyancsak azt, hogy az egyesület deklarálja, hogy sem a várostól, annak cégétől, illetve állami forrásból támogatást nem fogad el, kivéve a pályázatokon elnyert támogatásokat.

Finomítsuk még ezt egy darabig, de alapnak talán jó lesz...

El tudnek peldaul kepzelni egy szeretgom esztergomi portalt, ami azon kivul, hogy forum es egomi infoforras lenne, sajat maga szervezne gyujteseket bizonyos celokra, ha osszegyult a penz, megvalosul alapon, illetve sajat maga szervezne jotekonysagi, varosfejlesztesi esemenyeket, pl szemetgyujteses setakat. Egy olyan pont lenne a neten, ahol az ember mindig megtalalna, hogy hol milyen lehetosegek vannak tenni a varosert. Es persze ahol lehet is ilyen otleteket szorni. Lehet gyartatni szeretgomos polokat, matricakat, kis arressel eladni, es az lehetne akar beveteli forras is a fenntartasi koltsegekre, de ennek a jogi/konyveloi reszet mar nem tudom, ez mind csak otleteles.  Szoval reszemrol ugy tudnam elkepzelni a szervezodest, hogy csinalunk egy ilyen oldalt, felfuttatjuk, osszeszokunk, megismerjuk egymast, lemorzsolodnak azok, akiknek mas az elkepzelesuk, es amikor mar van ismertseg, forgalom, tudnak rolunk, akkor atalakulni hivatalossa, es meg nagyobba valni.

Most az elejen megvan az illuzio, hogy minden szep es jo lesz, biztos nem lesznek akadekoskodok. De eltelik fel-1-2 ev, es lesznek. Es ha vmit normalisan akarunk csinalni, akkor azt nem fel-1-2 evre tervezzuk, hanem 5-10-20 evre. Szerintem. Velemeny?

Jah, tenyleg, meg egy otlet. Mivel a honlapot jo otletekkel jo forgalmassa lehetne tenni, raadasul specifikusan esztergomi latogatokkal, nagyon jo reklamozasi pont lehetne esztergomi cegeknek. Joval jobb, mint ugy onmagaban a net. Ez eleg jo beveteli forras lehetne, amit szinten tisztan vissza lehetne forgatni a varost felviragoztato otletek megvalositasaba, egy diszes utcanevtablaba, barmibe.

ez a regisztráció (tag-teljes név-fotó) teljesen nyugodtan működhetne a wiw-hez hasonlóan, de azért ki kellene kerülni a csalási lehetőségeket.
Félek, hogy ez csak személyes ellenőrzéssel lehetséges, mint pl. az e-Magyarország regisztráció az okmányirodákban.
Erre alkalmas lenne az egyesület, mint forma, de ha az nincs, akkor egy "topictalálkozó-szerű" valami, ahol mondjuk jelen kell lenni a tagok x %-ának. Más kérdés, hogy -szerintem- nincs jogosultságom elkérni más személyijét.
Erre lehetne még megoldás az ajánlási rendszer, ahol a meglevő tagok vállalják a felelősséget az ajánlott személy személyazonosságára. (Ez itt a wiw-en nem egészen működik.)

2006. május 22., 23:07

http://www.szeretgom.hu

Feltöltöttem a v0.1-et (egyelőre csak regisztráció + hírek + hírbeküldés + hozzászólások + fórum működik)