A PEE felhívása a helyi népszavazás kapcsán

A PEE felhívása a helyi népszavazás kapcsán

2009. 05. 20. 21:00

A Polgári Esztergomért Egyesület 2009. márciusában az alábbi kérdéseket tette fel Esztergom Város vezetésének a Strigonium Holding privatizációjáról szóló népszavazás kapcsán:

 

A jelenlegi mély és súlyos gazdasági válság éppen arra mutatott rá, hogy a privatizációt mint eszközt nem lehet nyakló nélkül használni. A köz szolgálatát ellátó intézmények a köz érdekében maradjanak továbbra is közösségi tulajdonban. Esztergom Város felelős vezetése, a képviselő testület gondos gazda módjára lássa el továbbra is ezen intézmények működtetését vállalva akár azt is, hogy ezek közül valós gazdasági adatokra hivatkozva bármelyiket indokolt esetben megszünteti.

 

A kérdés ugyanakkor további kérdéseket vet föl. Mennyi a meghatározott rész? Ha nem ingyenes, mennyi a rendkívül kedvezményes ár? Hogyan biztosítható az, hogy a részvények kizárólag esztergomi polgárok tulajdonában kerüljenek, maradjanak? Honnan ismerhető meg a holding alapító okirata, alapszabálya a népszavazás előtt, amelyből látható a kisebbségi tulajdonosok védelmére meghozott szabályok?

 

2009. márciusa óta sem Esztergom Város vezetése, sem a Strigonium Holding nem tájékoztatta az esztergomi polgárokat a népszavazásra vitt kérdés mögötti valós jogi és gazdasági helyzetről. A Polgári Esztergomért Egyesület úgy látja, hogy Esztergom Város vezetése a város polgárait csak “hasznos hülyéknek” ( Lenin ) nézi azért, hogy tovább “gyarapíthassa” kétes és semmilyen szempontból sem indokolható döntéseit. Amennyiben érvényes és eredményes lesz a népszavazás, úgy a város jelenlegi vezetése olyan lehetőséget kap, amivel a korábbi tapasztalatok alapján nem élni, hanem visszaélni fog.

 

Ebből elég volt!

 

A Polgári Esztergomért Egyesület kéri Esztergom józanul gondolkodó polgárait, hogy június 7-én tiltakozásul érvénytelen szavazatot adjanak le a népszavazási kérdésben, hogy Esztergomban ne valósulhasson meg Gyurcsány Ferenc privatizációs programja.

 

Polgári Esztergomért Egyesület

 

gömbicica

2009. 06. 04. 17:41

Érdemes lett volna postaládázni!!!(már sajnos Sírós csütörtök este van )

2009. 06. 04. 17:21

24 százalékot viszont piacra akarnak dobni.

Privatizáció

2009. 05. 28. 12:09

Nem gondolod, hogy túl sokat kérdezel?Nyelvöltés

gömbicica

2009. 05. 28. 12:02

Önkormányzati kérdezőbiztosok kérdőiveznek a népszavazás előtt? Igy kell érteni?

Marhára össze kell szedjék magukat, mert már 28-a van. És mi van, ha azt mondanák a polgárok nagytöbbséggel, hogy NEM!!! Nem akarok ingyenes tulajdont kapni! Attól még meg lesz tartva a helyi népszavazás. Nem? Akkor meg mi értelme van? Ennyire ráérnek a dolgozók? VAgy mi fene?

No meg érdekes: kivánnak-e ingyenesen! résztulajdont kapni. Ezt a jó vastagon kent mézesmadzagot sokan be fogják kapni.

Ingyé? Hát má hogynekéne!! Jogilag hogy fogják ezt az egész résztulajdonosdit lejátszani vajon?

Ha már tulajdonos vagyok részben, akkor az gondolom jogokkal, kötelességekkel is jár. Erről is tájékoztatják majd az embereket?  Meg hogy van az, hogy ingyé adok, azaz tulajdonos leszek, ami azt jelentené, hogy a nyereségből is részesülök olyan arányban amennyiben befektettem. Ha ingyé adják, akkor hogy lesz forintositva? Mi alapján adják majd nyereség alapu részesedést? Hogy van ez????

 

Amennyiben az adott cégek veszteségesek, akkor minden kistulajdonoson elverik majd a port ki tudja milyen arányban, hogy hozzájárulást kérjenek  a veszteségek kompenzálásához?

Jogilag tiszta dolog ez?  Világositsatok már fel legyetek szivesek .

2009. 05. 28. 11:28

Kívánnak-e az esztergomi választópolgárok ingyenesen résztulajdont kapni az önkormányzat tulajdonában lévő Strigonium ZRt-ben?

Ingyenesen? Miért ne? Ha most így gondolnák és később már nem ragaszkodnak a részvényeikhez, akkor mi lesz ezeknek a részvényeknek a sorsa?

Miért olyan fontos ez a kérdőívesdi?

2009. 05. 28. 10:06

A helyi népszavazás kérdése: Kívánnak-e az esztergomi választópolgárok ingyenesen résztulajdont kapni az önkormányzat tulajdonában lévő Strigonium ZRt-ben?


A rendkívűl kedvezményes rész már kimaradt?

2009. 05. 28. 9:26

A népszavazás ürügyén közvéleménykutatás alanyai is lehetünk:)

 

Forrás: www.esztergom.hu

 

Esztergom Város Önkormányzata hivatalos közvélemény kutatást tart.
2009.05.28. 7:09

Június 7-én Esztergom Város Önkormányzata az Európai Parlamenti választásokkal egy időben helyi népszavazást írt ki. A helyi népszavazás kérdése: Kívánnak-e az esztergomi választópolgárok ingyenesen résztulajdont kapni az önkormányzat tulajdonában lévő Strigonium ZRt-ben?

A résztulajdon megszerzése természetesen együtt jár azzal, hogy részesedést szereznek a város nyereségéből is. Így a választópolgárok
a közösségi tulajdonú cégek nyereségének megszerzése mellett
személyesen is érdekeltek lesznek a városi cégek nyereséges
működésében. A népszavazással kapcsolatban Esztergom Város
Önkormányzata minden egyes esztergomi választópolgárhoz kérdőívet
juttat el önkormányzati kérdezőbiztosok segítségével és arra kérik a
Tisztelt Polgárokat, hogy segítsék azok munkáját.

2009. 05. 25. 12:57

AKTÍV(v)ÍTÁS

Kedves csalódott beírótársnak: a csalódottság sajnos sokkal nagyobb kis városkánk szerte, csak valamennyiüknek a saját fájdalma a legnagyobb. Önnek a PEE, másnak a szoc., és egyéb közösségek. De igen nagy azoknak a száma, akik a regnáló stábnál csalódtak nem kicsit, nagyot. Itt most nem kezdem a több évi hibalistát újraírni. A helyiek a fideszben bízva választottak, és itt rendesen beintett a polgi, hülyézve, példátlan magánélettel és stb,..stb,... A PEE elleni akciók szánalomra valók (kongresszus helyszínének torpedózása), egy pártnak nem erre kellene erőt adni, legyenek olyanok, hogy az emberek vágyjanak oda tartozni. Esztergomban a tájékozottabbak már rég gondban vannak. A PEE vezetője dolgozik, de nem azon, hogy a környezetében kiskirály módján terrorisztikusan letaroljon mindent, becsvágyas hiuságának engedve. Ma az aktívitás is vitás!

2009. 05. 25. 8:53

Kedves csalódott!

 

A PEE megjelenésével felborzolta az önkormányzat fideszes pangó állóvizét. (Vagy pangó fideszes állóvizét. Mindegy.) Rögtön kaptak a nyakukban hideget, meleget. Meleget a bizakodó jobboldali, a jelenlegi helyi vezetéstől egyre inkább távolódó városiaktól, hideget a békés szunnyadásából  felriadó testülettől. Mi az?? Kik ezek?? Mit akarnak?? Támadnak?? Bírálnak?? Ahétszázát nekije!!!! És: "össztűz" kiabálta a sok meglepett.

 

Betartottak az egyesület megalakulásánál, fellebbeztek a bejegyzés ellen a KEM-i cégbíróságnál, szidták őket a Hídlapban, és minden létező helyen, csak hogy minden módon megakadályozzák az egyesület hivatalossá válását, elfogadását. (Mivel csak most regisztráltál, ajánlom az archívumban a PEE eddigi szeretgomos megjelenéseinél tett bejegyzések olvasását, valamint az iwiw-en drkgy és pataki néven tett nem kifejezetten támogató hozzászólások tanulmányozását.) És míg a PEE hivatalosan nem létezett, addig a "támadók" mögött ott állhatott az önkormányzat minden erőforrása (újságok, tv, ember stb.), akik az "össztűz"-ben részt vettek. 

 

Talán tudod, hogy az egyesületek hivatalosan csak a bejegyzést követően kezdhetik meg tevékenységüket. E jogerős bejegyzés nemrégiben történt meg. Innen mostmár valóban működhetnek is. Ettől kezdve lehet őket támogatni azzal, hogy ha egyetértesz a céljaikkal, értékrendjükkel - akkor belépsz az egyesületbe. Utalhatsz pénzt is nekik, biztos megmondják a számlaszámot. Önkéntes munkát is vállalhatsz - ennek gondolom nem feltétele az egyesületi tagság. Ismerőseid, barátaid között terjesztheted, hogy van itt valaki/valami, ami alternatívát nyújthat az eddigi vezetéssel szemben. Szóval: hirdetheted őket - ez nem kerül pénzbe.

 

Mintha csak egy földalatti mozgalom sehol nem látható vezetője lenne Kovács Gábor! Kiváncsi lennék a visszavonulás okaira! Én bíztam benne, hogy ő majd legény lesz a gáton.

 

Mint tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat. Nem lehet mindent tőle elvárni. Lehet csatlakozni, hogy ne kelljen csalatkozniVigyor

 

 

2009. 05. 24. 22:31

Én csalódtam ebben az egyesületben. Harciasan indult, egy város tekintett rájuk várakozva, hogy lehet belőlük akár az az erő is, akik megdönthetik ezt a rémálmot. Kovács is szépen indult. Szerepelt mindenütt. De ez valahogy a múlt ködébe vészett mára. Langyos tapogatás van csak, sehol a valódi ellenzéki szereplés. Sehol a kezdeti harciasság. Sehol az egyesületben az, ami valódi egyesületté tehette volna: az élet. Mintha csak egy földalatti mozgalom sehol nem látható vezetője lenne Kovács Gábor! Kiváncsi lennék a visszavonulás okaira! Én bíztam benne, hogy ő majd legény lesz a gáton. Csalódnom kellett. Nem először és félek nem utoljára. 

Törölt felhasználó

2009. 05. 22. 14:06

Ha minden áron pénzhez akarja Meggyes juttatni a város minden lakóját, úgy, hogy a városi cégek is benne legyenek, annak van egy sokkal egyszerűbb módja: pl. csökkenteni a szemétdíjat! Évi néhány ezer forint "várható" nyereség helyett tutifix pénz maradna az emberek zsebében. Na de mit várjunk attól, aki az adócsökkentést sem támogatta helyben??? 


Amúgy az egész egy "nekem semmi sem drága" jellegű PR fogás... 

 

2009. 05. 21. 17:09

Pillanatnyilag 100 %-os önkormányzati tulajdonban vannak a részvények ?

Nyilvánosak az önkormányzati cég szerződesei

2009.05.20. Jogi Fórum / TASZ

Lehetnek üzleti titkai egy önkormányzati cégnek? Vajon az önkormányzatok megtehetik, hogy gazdasági társaságokon keresztül közpénzt költenek olyan tevékenységre, amely nem tartozik az önkormányzat feladatkörébe? S megengedhető, hogy mindezt titokban tegyék? Egy cégnek az önkormányzat által jutatott pénz közpénznek minősül, ezért annak felhasználásával kapcsolatos adatok nyilvánosak – mondta ki a Győri Városi Bíróság. Lehetnek üzleti titkai egy önkormányzati cégnek? Vajon az önkormányzatok megtehetik, hogy gazdasági társaságokon keresztül közpénzt költenek olyan tevékenységre, amely nem tartozik az önkormányzat feladatkörébe? S megengedhető, hogy mindezt titokban tegyék? Egy cégnek az önkormányzat által jutatott pénz közpénznek minősül, ezért annak felhasználásával kapcsolatos adatok nyilvánosak – mondta ki a Győri Városi Bíróság.

A TASZ Információszabadság Ügyvédhálózata által képviselt felperes, dr. Neupor Zsolt, a Győri Megyei Jogú Város közgyűlésének tagja, arra vár választ a bíróságon keresztül, hogy az önkormányzati tulajdonú Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft. által kiadott Győri Hét című lap megvásárlása mennyi pénzébe került a győri adófizetőknek.

A cég a közelmúltban politikai vihart kavarva megszerezte a Győri Hét hetilap kiadói jogait, a szerződés részleteiről azonban nem volt hajlandó tájékoztatni a nyilvánosságot. A cég képviselője azzal a meglepő érveléssel állt elő, hogy konkrét önkormányzati feladatot nem érint a kérdéses szerződés, ezért az üzleti titoknak minősül.

Az alperes gazdasági társaság 100%-os önkormányzati tulajdonban van, ezért a TASZ álláspontja szerint nem lehetnek üzleti titkai. A közfeladat fogalma jogszabályi szinten nincsen meghatározva, de a bíróság leszögezte, hogy e fogalom szélesebb annál, amit a jogszabály szigorúan vett állami vagy önkormányzati feladatként rögzít. Ezzel ellentétes logika azt eredményezné, hogy kizárólag a törvényi kötelezettségekkel kapcsolatos költekezés lenne nyilvános, ami hatalmas teret engedne a korrupciónak. A TASZ azért tartja fontosnak az ítéletet, mert azt a törekvést látszik erősíteni, hogy se az önkormányzatok, se az önkormányzatok által támogatásban részesülő gazdasági társaságok ne titkolhassák el, hogy mire költik, hogyan használják fel az adófizetői forintokat

2009. 05. 21. 7:50

"A Fidesz szóvivője aláhúzta: már korábban is felhívták a figyelmet arra, hogy 'a nemzeti vagyon elherdálása során súlyosan korrupciógyanús esetek' történtek, és ezeket ki kell vizsgálni. Mint mondta, határozottan arra szólítják fel a kormányt, hogy azonnal állítson le minden privatizációs eljárást, amíg a nyomozás eredményei nem állnak rendelkezésre."

Forrás: http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=132976
2009. május 4.

Törölt felhasználó

2009. 05. 21. 6:34

 Az Új Tulajdonosi Program, amit épp Bayer kritizált meg erősen, Meggyes pedig fészkelődött közben szintén erősen.


Úgy tűnik Bayer csak ír a Hídlapba, de nem olvassa, csak szerepel az ETV-ben, de nem nézi + a műsor előtt elfelejtették felkészíteni, hogy hol  van , kivel beszélget és miről kellene beszélnie( mert még a birkás hasonlata csak csak elment, de  ez...). Így aztán hozta a standard országos szöveget, ami itt egy kicsit disszonánsan hangzik.

2009. 05. 20. 23:36

A felhívással szinte teljesen egyet értek. A gyurcsányozás viszont nem először, teljesen felesleges az egyesület részéről. Lejárt lemez uraim Gyurcsány. Lépjünk már túl rajta. Ami itt folyik, az sajnos egy tipikus fideszes nép hülyítés, egy demagóg zagyvalék. Egy megfelelni való szándék a felső vezetés felé.

Törölt felhasználó

2009. 05. 20. 22:42

Javítottam a dátumot, köszi.

 

Gyurcsány privatizációja Az Új Tulajdonosi Program, amit épp Bayer kritizált meg erősen, Meggyes pedig fészkelődött közben szintén erősen. 

 

2009. 05. 20. 22:37

A cikk mondanivalójával egyetértek.

 

De:

 

A szavazás június 7-én lesz, nem július 7-én, bocs.

 

Érdekelne, hogy hogyan jött ide Gyurcsány (bár nem vagyok Gyurcsány-fan), miért kellett "idecsúsztatni"? Nem tudok róla, bár biztos én vagyok a buta, hogy Gyurcsánynak privatizációs programja lett volna. Miért kell a "döglött oroszlánba" belerúgni? Miért kell a helyi abnormális ügyeket ilyen primitív módon ráakasztani a népharag felhorgadó hullámjára? Nincs más érv?

 

Vagy miért?

 

A Polgári Esztergomért Egyesület kéri Esztergom józanul gondolkodó polgárait, hogy július 7-én tiltakozásul érvénytelen szavazatot adjanak le a népszavazási kérdésben, hogy Esztergomban ne valósulhasson meg Gyurcsány Ferenc privatizációs programja.